Hongkong: Jimmy Lai médiamogul harcra szólította fel az újságírókat

2020. augusztus 12. 11:11
Nem hagyhatják cserben Hongkong lakosságát – mondta Lai egy Facebook-videóban.

Az új hongkongi nemzetbiztonsági törvény alapján őrizetbe vett, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezett Jimmy Lai hongkongi médiamogul szerdán felszólította lapja, az Apple Daily újságíróit, hogy a szerkesztőségből folytassák a küzdelmet. Lai a Facebookon közzétett videójában aláhúzta: nem hagyhatják cserben Hongkong lakosságát, amely támogatja őket. Arra kérte a szerkesztőség munkatársait, hogy őrizzék meg cikkeik hangvételét, amely dühíti Kínát és a Peking-párti hongkongiakat. Elismerte: a laptulajdonosoknak egyre nehezebb dolguk van Hongkongban. „Ennek ellenére folytatnunk kell a munkánkat” – hangsúlyozta. „Szerencsére nem küldtek a kontinensre” – tette hozzá a médiamogul. A kínai nemzetbiztonsági törvény lehetővé teszi, hogy Hongkong egyes gyanúsítottakat kiadjon Pekingnek.

Jimmy Lait csalással és titkos tárgyalásokkal gyanúsítja Peking

A 71 éves Jimmy Lait, aki a Next Digital cégen keresztül a demokráciamozgalom egyik lapja, az Apple Daily tulajdonosa, hétfőn vették őrizetbe látványos rendőrségi akció keretében kilenc másik emberrel együtt. Egyebek között csalással és azzal gyanúsítják, hogy titkos tárgyalásokat folytatott meg nem nevezett idegen hatalmakkal. A South China Morning Post című hongkongi lap értesülése szerint átszámítva 32 ezer euró (több mint 11 millió forint) óvadék fejében helyezték szabadlábra.

A médiamágnás tavaly többször is arra buzdította a hongkongiakat, hogy vegyenek részt a Pekinggel szembeni tiltakozó felvonulásokon. A megmozdulásokon több százezer ember jelent meg. A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvény tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére idegen országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

A jogszabály megsértését háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik, de a legsúlyosabb bűncselekményekért akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhat. Bírálói szerint a törvény súlyosan csorbítja a szabadságjogokat és Hongkong autonómiáját. Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak azt követően, hogy a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város 1997-ben újra kínai irányítás alá került.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés