Gyerekek, elfogyott a lé!

2020. augusztus 12. 22:02

Buják Attila
168 Óra
Jelzésértékű volt, hogy 2017-ben egy Momentum nevű ismeretlen pártkezdemény meghekkelte az újabb magyar olimpiai pályázatot.

„Ennek a vircsaftnak most vége. Ennyi pénz a fociban többé nem lesz – mondta a sportszakértő (félig üzletember), amikor márciusban megszületett a döntés: 2020-ban elmarad az Eb, csúszik a tokiói olimpia, leáll a Bajnokok Ligája és az Európa Liga. És ha nem lehet befejezni a hazai bajnokságot, várat magára a Felcsút (Puskás Akadémia FC, »oázis a futballsivatagban«, Szöllősi György) bronzérme. Az utóbbit nem lehetett bírni idegekkel, a Puskás végül bronzérmes lett. A közönséget a meccsekre is beengedték, mivel – ellentétben a zenei rendezvényekkel – ott »nem fogyasztanak alkoholt«. Mindenki szemérmesen hallgatott.

Csöndesen haldoklott a nemzetközi sport. Szakrális, közösségi jellegét rég elvesztette, mint valaha a keresztény császárok által betiltott olimpiák és a gladiátorviadalok. Már az is jelzésértékű volt, hogy 2017-ben egy Momentum nevű, addig ismeretlen pártkezdemény egy aláírásgyűjtési akcióval meghekkelte az újabb magyar olimpiai pályázatot.

Beszélni nem beszélünk róla, de gyanítom, közönségünk tesz az olimpiai világcirkuszra. Korántsem biztos, hogy Magyarországon elsöprő népszerűség övezi az egyre iparszerűbb, barbár és tékozló viadalokat. Gyógyszerrel, technológiával az orvostudomány mindig kellő számú rekordot szállított. Marketing, média, reklám, turista annyi van, mint a nyű. A játék lelke halt meg.

Az állatorvosi ló ebben is a futball, gyermekkorunk nagy játéka. A hanyatlás, a fásulás, a profithajszolás ebben is világjelenség. Elhalasztották az olimpiát, pedig karantén után direkt jól jött volna. Hiányzott valakinek is? Az egyik figyelemre méltó mozzanat (persze tudjuk, nem ez volt az első) a rúdugrófenomén Szergej Bubka »kicentizett pályafutása« volt. Bubka korábban feljuthatott volna a legmagasabb átesési pontra, de a csúcsokkal takarékosan bánt. Tudta, egy teste, egy élete van. Azt kell beosztani. Minden jelentős világversenyen pár centiméterrel magasabbat ugrott, és sok ezer dollárral többet kapott.

Tudjuk jól, van a nemzetnek tizenkét fősportolója (Nemzet Sportolója cím). Ráadásul a sportban kiegyenlítődnek az igazságtalan erőviszonyok. A miniszterelnök szerint a futball mélyen igazságos. Nos, ha valóban így van, jogosan tanyázunk a FIFA-világranglista 52. helyén. Mindig is benne voltunk kétszáz közül az első százban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Semmi szükség nincs a 168 órára.

Csak azt nem értem, miért pályázott Gyurcsány két foci EB rendezésre is. Amihez természetesen stadionok is tartoztak volna, ráadásul az újjáépítendő Puskás mellett jóval nagyobbak, mint amik Orbán alatt épültek.

Ez az egyik, amit írtál.
A máűsik: a Bujáki felsorol pár dolgot, ami tény, ez az olimpia tkp. már nem olimpia, hanem egy pénzszerző hajsza.
De miért is lett ez így, erről hallgat.
Nem reklámcégek vették meg az irányítás jogát?
És a reklámcégek mögött döntően nem spekulánsok állnak?
és még valami, lényeges:
"közönségünk tesz az olimpiai világcirkuszra. "
Érdekes, erről Párizsban nem tudnak.
Persze, Párizs le van maradva olyan nagy formátumok előtt, mint a Momentum.

Értelmetlen és fölösleges szövegelés, bár különös, hogy egy ballib példálózik Róma összeomlásával. Ez egy jobboldali panel. A Momentum nevű ismeretlen pártkezdeményről pedig annyit, hogy egy ötletet megtámogattak az olimpiai rendezésben konkurens franciák. Egy kis pénzt és egy próbálkozást megért nekik. És az ötlet bevált. Ez bizony szimpla hazaárulás volt és semmi köze a sporthoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés