Európa ellenségei elfoglalták az államot

2020. augusztus 12. 9:04

Soros György
Népszava
Még az USA-ban is egy pökhendi szélhámos, mint Trump, meg tudta nyerni az elnökválasztást, és belülről alá tudja ásni a demokráciát.

„Miként látja a kialakult helyzetet a koronavírus árnyékában?

Válság van, amely életem során a legsúlyosabb krízisnek tekinthető a II. világháború óta. Az emberek zavarttá váltak, megrémültek. Olyan dolgokat tesznek, ami rossz számukra és a világ számára is.

Ön is bizonytalanabbá vált?

Talán valamivel kevésbé, mint a legtöbb ember. Úgy vélem, Euró­pa nagyon sérülékeny helyzetben van, sokkal inkább, mint az Egyesült Államok. Az USA a történelem leghosszabb ideje működő demokráciái közé tartozik. De még az USA-ban is egy pökhendi szélhámos, mint Trump, meg tudta nyerni az elnökválasztást, és belülről alá tudja ásni a demokráciát. Az USA-ban azonban a fékek és ellensúlyok rendszerének, valamint a kialakított szabályoknak nagy hagyományuk van. Emellett mindenekfelett ott az alkotmány is. Emiatt bizakodó vagyok, hogy Trump csak átmeneti jelenség, aminek remélhetőleg novemberben vége szakad. Trump az életéért küzd, sokféleképpen megsértette az alkotmányt, és ha elveszíti a választást, akkor elszámoltatható lesz. Az Európai Unió sokkal sérülékenyebb helyzetben van, mivel nem kész formáció. Továbbá sok ellensége van mind belülről, mind kívülről.

Kik a belső ellenségek?

Sok politikai vezető és mozgalom ellenzi azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították. Két országban ezek az erők lényegében elfoglalták az államot, Orbán Viktor Magyarországon, Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban. Ez úgy történik, hogy közben Lengyelország és Magyarország az EU által folyósított strukturális támogatások legnagyobb kedvezményezettje. Valójában azonban legjobban Olaszország miatt aggódom. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Európa támogatóinak aránya csökken, és az eurózónában való maradás támogatottsága is visszaesett. Olaszország az EU egyik legnagyobb tagállama, nagyon fontos Európa számára. Nem tudom elképzelni az EU-t Olaszország nélkül. A nagy kérdés az, vajon az EU képes lesz-e elegendő támogatást nyújtani Olaszországnak.

Az Unió most hagyott jóvá egy 750 milliárd eurós újjáépítési alapot…

Ez igaz. Az EU nagyon pozitív lépést tett meg azzal, hogy elkötelezte magát amellett, hogy jóval nagyobb mértékben vesz fel hitelt a piacról, mint tette azt valaha is. Néhány államnak, az úgynevezett Fukar Ötöknek (Hollandia, Ausztria, Svédország, Dánia és Finnország) azonban sikerült elérniük, hogy az erről szóló megállapodás kevésbé legyen hatékony. A tragédia az, hogy ezek az országok alapvetően Európa-pártiak, de egyben önzők és nagyon fukarak is. Olyan megállapodást kényszerítettek ki, amely nem fog megfelelőnek bizonyulni. A klímaváltozás elleni küzdelmet szolgáló politikára, a védelmi politikára vonatkozó tervek visszanyírása különösen csalódást keltő. Másodsorban biztosítani akarják azt is, hogy az uniós forrásokat jól költsék el. Ez problémát okoz a déli tagállamok számára, amelyeket a legsúlyosabban érintett a vírus.

Továbbra is hisz az európai örökkötvényben?

Továbbra is hiszek ebben, de nem gondolom azt, hogy elég idő áll rendelkezésre az elfogadtatásához. Először is hadd világítsak rá arra, hogy mi teszi az örökkötvényt olyan vonzóvá, majd arra, hogy mitől nem megvalósítható ez az ötlet a jelenlegi helyzetben. Az örökkötvény esetében a tőkeösszeget sosem kell visszafizetni, csak az éves kamatot kell törleszteni. Egyszázalékos kamatot feltételezve – amely igen kedvezőnek tekinthető, amikor Németország 30 éves kötvényeket negatív kamatszint mellett tud eladni – egy 1000 milliárd eurós kötvény évente 10 milliárd eurós törlesztési terhet jelentene. Ez elképesztően alacsony, 1:100-as költség-haszon arány. Továbbá az 1000 milliárd eurós forrás azonnal elérhető lenne, amikor arra sürgősen szükség lenne, miközben a kamatot idővel kell megfizetni, és minél több idő telik el, annál kisebb lesz a diszkontált jelenlegi értéke.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 331 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyuri bá a vén gazfickó kilencvenévesen heti háromszor teniszezik, de agyilag már nincs olyan jó állapotban, hiszen nehezen védhető állítást fogalmaz meg saját magával kapcsolatban:
"Számos eleme van ezeknek az összeesküvés elméleteknek,mondja. Az egyik az, hogy egy olyan alapítványt hoztam létre, amely lényegében a világ túlnyomó részét lefedi.
Ez illik arra az elméletre, amit egykor judeo-bolsevik globális összeesküvésnek neveztek. Manapság ezt csak zsidó összeesküvésnek hívják."

Mi köze van az európai ügyekhez?

Semmi közöd Európához,, te vén Halálfej. Szeretnéd fejőstehénként a magyar államot / is / megszállni, s most is irigykedve és frusztráltan terjeszted az álszent mázzal leöntött gondolati mételyt.

Szépet írtál a vén gazemberről, szinte minden sora könnyért kiált. Mindössze egy apró javításra van szükség.
Az eredeti mondatod: "Reméljük hamarosan személyesen is üdvözölhetjük majd méltó módon hazánkban!"
Ehelyett a helyes megfejtés: "Reméljük hamarosan személyesen is üdvözül majd méltó módon!"

Volt egy olyan elméletem, hogy a progresszív-baloldali hierarchiában minél magasabb szinten van valaki, annál jobb átlátja az egészet, ezért annál cinikusabb, és csak a hatalom és a pénz megszerzésének a lehetősége érdekli.
Most kissé újra kell gondolnom ezt az álláspontomat. Nyilvánvalóan a az NGO-k, pártok, egyetemek tele vannak karrieristákkal, de el tudom képzelni, hogy valahol hisznek az általuk elképzelt világrendben, ahogy Sztálin is hihetett abban, hogy a bolsevik világkép jobb, mint a kapitalista.
Sorosról is el tudom képzelni, hogy betegesen retteg a konzervatív világképtől, és szerinte az általa elképzelt nyílt társadalom a garancia arra, hogy a világ a szerinte jó irányba menjen. Nyilván ez valahol ilyen kognitív disszonancia vagy duplagondol, hogy egyszerre tudja és nem tudja az ő világképének a visszásságait, a kritikákat pedig félresöpri ahelyett, hogy próbálná beilleszteni azokat a világképébe.
Nyilván attól, hogy valamilyen szinten elhiszi azt, amit mond (azonkívül, hogy nyilvánvalóan egy cinikus pöcs, aki totálisan gátlástalan), egy csöppet sem lesz kevésbé kártékony ember.

Tegyük hozzá, hogy az Pulitzer emlékdíj, aminek semmi köze a Pulitzer díjhoz.
Mintha én csinálnék egy Nobel emlékdíjat, és azt kezdeném kiosztogatni a haverjaimnak.
Persze a díj átvevői ugyanannyira el vannak ájulva az emlékdíjtól, mintha legalábbis az igazit kapták volna meg.

Mondjuk a legviccesebb az egész interjúban a vége, amikor azt mondja, hogy nahát, hát milyen dolgokat nem csinál már a BLM meg a "cancel culture", az egyetemeken meg politikai korrektség van, hát a nyílt társadalomnak a pluralizmus a fontos.
Mintha Néró sajnálkozna az égő Róma felett.

Persze. És a baloldal gátlástalanságába simán belefér.

OFF: Emberek, én x-eltem ezt a Tehetetlen Dodó nevét ellopó nicktolvajt. Kérlek, hogy ezt ti is tegyétek meg.
Hsz-ei a béka segge alatti színvolnalon vannak, voltak. Amúgy pedig szar tolvaj.

Ha gazdag lennék, rögtön bölcs lennék....

Dögölj már meg, vén mocsok.

Persze, hogy véletlen, minden összeesküvés-elmélet: ostobaság.
Pl. ez is ostobaság: Soros: " Az USA-ban azonban a fékek és ellensúlyok rendszerének, valamint a kialakított szabályoknak nagy hagyományuk van. "
Tudjuk, Brandeis főbíró óta, 110 éve, aki nem volt keresztény. No meg a FED óta, 107 éve, ami nem volt törvényes, és szintén nem volt keresztény.
Pont, mint te, disznó.

G. Soros.
"Mert ma van a születésnapja. 90 éves."
adrenochrome=gyermekvér-készítmény?

De rég "láttalak"! Elbújtál a vírus elöl?

Soros György: "Az egyik kedvenc elképzelésem a termékeny marhaság."
One of my favorite concepts is fertile fallacies. (New Republic, 1994. január 10.)

Aszongya a cikkíró:

"Soros György épp most ért vissza egy teniszmeccsről. Kilencvenévesen is heti háromszor teniszezik. Tökéletes formában van..."

Ezt azért elég nehéz elhinni. Mégis kivel teniszezik, valami tolószékessel?

https://www.youtube.com/watch?..

Pontosan.
"Euró­pa nagyon sérülékeny helyzetben van, sokkal inkább, mint az Egyesült Államok."
Ez természetes következménye annak, amikor invazív faj - Soros és tsai - uralja el a vidéket, a városokat, a bankokat, a médiát, a Hollywoodokat usw.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés