Egymilliárd dollárért vesz Magyarország légvédelmi rakétarendszer-komponenseket az Egyesült Államoktól

2020. augusztus 12. 15:54
Magyarország és az Egyesült Államok között a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg.

Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszer-komponenseket a Magyar Honvédség – a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta alá szerdán Budapesten.

A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld-levegő rakéta rendszer (National Advance Surface-to-Air System - NASAMS) szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésőbb 2020. szeptember 30-ig.

Elsődleges cél az elrettentés

A rendezvényen Benkő Tibor hangsúlyozta: céljuk, hogy olyan képességet teremtsenek, amely a magyar emberek védelmét, az egész ország érdekét szolgálja. A miniszter azt mondta: a légvédelmi rendszer elsődleges célja az elrettentés, a biztonság erősítése, és a katonák kiképzését is segíti majd.

David Cornstein kiemelte, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg. Ez a légvédelmi rendszer NATO-kompatibilis, több más ország is ezt használja – tette hozzá.

A rendezvényen Benkő Tibor hangsúlyozta: hosszú, körültekintő munka végső szakaszához érkeztek. Szakembereik számos országot kerestek fel, számtalan lehetőséget vizsgáltak meg, és végül úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államok ajánlatát fogadjál el. Kiemelte: Magyarország, a magyar kormány pontosan látja, mi történik a világban és Európában. „Látjuk, hogy ez a béke, amiben élünk, rendkívül sérülékeny helyzet és állapot” – fogalmazott, hozzátéve: nemcsak a hagyományos fegyveres küzdelmek, hanem a hibrid hadviselés tekintetében is, amelyre példa a Krím-félszigeten történtek. Mindemellett a koronavírus-járvány is kihívás elé állította, állítja az országokat – tette hozzá.

Benkő Tibor leszögezte: Magyarország eltökélt abban, hogy a legkorszerűbb, legmodernebb, leghatékonyabban alkalmazható eszközöket szerezze be. Cél olyan képességet teremteni, amelyek a magyar emberek védelmét, az egész ország érdekét szolgálják - közölte a miniszter, aki elmondta: a légvédelmi rendszer elsődleges célja az elrettentés, a biztonság erősítése, ezen felül a katonák kiképzését is segíti majd.

Kínát emlegette az amerikai nagykövet

David Cornstein elmondta, Magyarország és az Egyesült Államok között most a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg. Ez a légvédelmi rendszer NATO-kompatibilis, több más ország  használja. A nagykövet hangsúlyozta: minden kormánynak elsődleges felelőssége, hogy gondot viseljen az ország népének biztonságáért. Arról beszélt, hogy napjainkban „egy világháborúnak vagyunk részesei, tanúi”. Ez a háború egy olyan világjárvány ellen zajlik, amelynek eredete Kína. Ha pedig Kína időben, megfelelő információkat adott volna, sokak életét meg lehetett volna megmenteni – jegyezte meg.

Cornstein szerint a tanulság az lehet, hogy egy országnak mindig felkészültnek kell lennie. Fontos, hogy egy ország légvédelmi rendszere az adott kor képességeinek és elvárásainak megfeleljen – emelte ki a nagykövet. Elmondta, hogy a projekten több mint két éve kezdett el dolgozni a magyar honvédelmi miniszterrel. A magyar kormányzat által végzett átvilágítás, gondos mérlegelés olyan szintű volt, hogy ennél körültekintőbb és gondosabb nem is lehetett volna. A magyar szakemberek minden országot meglátogattak, amely ilyen haditechnikai felszerelést gyárt, az Egyesült Államokban is több más gyártóval ismerkedtek meg - fejtette ki.

Cornstein békét kívánt Magyarországnak

David Cornstein is hangsúlyozta: kívánsága, vágya, hogy Magyarországnak soha egyetlen rakétát se kelljen háborús helyzetben kilőnie. „Azt kívánom, hogy Magyarország mindig maradjon a béke szigete” – fogalmazott az amerikai nagykövet.

Az amerikai nagykövetség az eseményen kiosztott sajtóanyagában elismerését fejezte ki a magyar kormány felé, hogy a magyar haderő modernizálását a világ legfejlettebb közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerének beszerzésével folytatja, amely növeli Magyarország képességét mind a kollektív, mind az önvédelemre. „Ez a beszerzés tovább mélyíti az országaink közötti kiváló biztonsági együttműködést” – fogalmaztak, hozzátéve: „ez, valamint a 2019-ben tető alá hozott Védelmi Együttműködési Megállapodás (DCA) az elmúlt évek olyan jelentős eredményeit jelentik, amelyek javítják mindkét ország és a térség hosszú távú biztonságát”.

(MTI)

Összesen 226 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Óbazmeg, holnaptól mintademokrácia leszünk.

Abból is sejthető volt, hogy üzlet lesz, hogy Cornstein milyen baráti hangon nyilatkozott rólunk. Az Usa barátsága nem jár ingyen.

Ez egy egyensúlyozás. Veszünk tankokat a németektől, rakétákat az USA-tól, hogy megnyugodjanak. Ennek ellenére at utóbbiak még morognak egy kicsit ránk a Huawei miatt, nem is jött ide Pompeo úr. ( A csehekhez, szlovénekhez etc. azért elmegy.)

Ettől javul a demokrácia, a sajtószabadság........és a többi.
Mivel úgyis fejlesztünk, jó ez így.

A vidéki Magyarország, a cigányság felemelésére mehetne ez a pénz, a Fidesz szavazóihoz......de sabaj, lesz majd ingyen tankönyv.....a Családnak a hatalomban kell maradnia.......Még az orosz gázvezetéket kell elvágnia Orbánnak - ugye emlékszünk a nagykövet ezzel kapcsolatos elvárásaira - , s mindenki boldog lesz, maga a nép........

Van aki emlékszik még, miket vásároltunk Hitlertől az egyensúly érdekében, s mi lett a vége?

Hát basszus, hánynom kell. Úgy tűnik, mindig 1 milliárd dollár a tarifa, csak az oroszoktól erőművet, a kínaiaktól vasútat, a németektől tankokat, a franciáktól helikoptereket, az amerikaiaktól rakétákat veszünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés