Kételkedik a tudományos világ a Covid-19 elleni orosz vakcinában

2020. augusztus 11. 18:42
Az oltóanyagot fejlesztő orosz intézet eddig nem tett közzé részletes eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem mértékadó tudományos folyóiratokban.

Az új koronavírus okozta Covid-19 elleni orosz vakcina bejegyzésének keddi bejelentésére a világ vezető egészségügyi szakértői kétségeiket fejezték ki. A kevesebb mint két hónapos, emberekkel végzett klinikai tesztek után a világon elsőként jegyezték be Covid-19 elleni vakcinát Oroszországban. Az oltóanyagot fejlesztő orosz intézet mindazonáltal eddig nem tett közzé részletes tudományos eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem mértékadó tudományos folyóiratokban. A vakcinafejlesztésben folyó globális verseny első helyéért Oroszországnak még nagy létszámú, emberekkel végzett klinikai teszteket kell lefolytatnia, amelyek eredményei megmutathatnák, hogy működik-e az oltóanyag.

Lényegében nagyszabású, lakossági szintű tesztet folytatnak” – jelentette ki Ayfer Ali, a brit Warwicki Egyetem gyógyszerkutatója, aki szerint a szupergyors bejegyzés azt jelentheti, hogy a vakcina lehetséges mellékhatásait talán még nem lehetett észrevenni. Noha valószínűleg ritkák, ezek komolyak is lehetnek – figyelmeztetett. Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben, „és minden szükséges ellenőrzésen átment”. Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

Meggondolatlannak nevezik

Francois Balloux, a University College London Genetikai Intézetének tudósa a döntést „meggondolatlannak és ostobának” nevezte. „Egy nem megfelelően tesztelt vakcinával végzett tömeges oltás etikátlan. Az orosz oltási kampányban jelentkező bármilyen probléma katasztrofális lenne mind az egészségre káros hatásai, mind a védőoltások lakossági elfogadásának és hitelének további rontása miatt” – fejtette ki. A keddi orosz bejelentés idején a világ több mint féltucat gyógyszerfejlesztő cége végez nagy létszámú teszteket emberi részvétellel Covid-19 elleni vakcinajelöltjükkel, mindannyian önkéntes résztvevők tízezreinek bevonásával.

Az oroszok nem végezték még el a harmadik fázist

Az élvonalbeli gyógyszerfejlesztők – köztük a Moderna, a Pfizer és az AstraZeneca – azt remélik, év végéig megbizonyosodnak, hogy vakcinájuk működik és biztonságos. Mindegyiküktől elvárják, hogy tesztjeik eredményeit és az oltóanyag biztonságosságáról szóló adatokat nyilvánosságra hozzák és átadják ellenőrzésre az amerikai, európai és más hatóságoknak, mielőtt jóváhagynák a vakcinákat. Az orosz oltóanyagot az ország egészségügyi minisztériuma azelőtt jegyezte be, hogy a tesztek úgynevezett harmadik fázisát, vagyis a többezres létszámmal végzett próbákat elvégezték volna.

Sötétben tapogatózás

Szakértők szerint az orosz vakcina – az előállítás módjáról és a biztonságosságról, az immunválaszról és a Covid-19 hatékony megelőzéséről – publikált adatainak hiánya miatt a tudósok és az egészségügyi hatóságok a sötétben tapogatóznak. „Anélkül, hogy a tudományos munkákat elemzésnek vetették volna alá, nem lehet tudni, hogy az orosz vakcina hatékonynak bizonyult-e” – mondta Keith Neal, a brit Nottinghami Egyetem járványtani és fertőzőbetegség-kutatója.

(MTI)

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tunya elftit vihetik tesztalanynak. Nyomják tele a feje búbjáig!

Én például nem tudom hogy "Valodi" vajon "A" kategóriásnak vagy "C" kategóriásnak sorolná be önmagát...(!!)

Jó forgatókönyv javaslat, alkalmazható is lehetne, DE a harmadik pont "ha Oké" vizsgálatiparamétere pontosan olyan - vagy alig nagyobbacska mértékben virusvakcinatudományos megalapozottságú lehet (balsejtelmek s balsejtelmezések szerint) mint miként eme vakcina Oroszországban általános használatúvá tétele történik.

(Szerintem is nehéz lenne.)

Ha világ méretű összeesküvés van Covid címszó örvén miként az általad linkelt orvosdoktor úr hangsúlyozza ,akkor a magyar belpolitikáról tett hozzáfűzésed nagyon provinciális , értsd kishazánk egy talán mégiscsak kevésbbé bepánikoltatott vagyis be- cipollázódott lokalitás az egyéb pl. Nyugatabb országokhoz viszonyítva azúgynevezett világjárványban . Be kéne ezt látnod te te felébredett exMárió...

Oh , valódi útikalauzi bölcsesség..
Ébresztő fel,
s már nem is érezhetem magam ócska "B" kategóriásnak :-))

Gondolod egészség illetve a Covid kérdésében Putyin s az oroszok nagypénzt vagyishogy extraprofitot akarnak kaszálni (mint a gyógyszergyáróriásmulti vakcina-konkurrenseik) s emiatt a hiteles kutatási dokumentációt "for your eyes only" sem adnának?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés