N-betűs szó használata miatt magyarázkodhat a BBC

2020. augusztus 10. 11:37

A sértő szót a Points West című műsorban mondta ki a műsorvezető, egy bűncselekmény közben elhangzottakat illusztrálva.

2020. augusztus 10. 11:37
null

Több mint 18 ezer panasz érkezett be a BBC brit közszolgálati hírtelevízióhoz, miután a csatorna szociális ügyekkel foglalkozó tudósítója, Fiona Lamdin – egy fekete fiatalember ellen Bristolban elkövetett támadásról beszélve – a Nyugat-Európában és a tengerentúlon is rendkívül pejoratív, sértőnek számító – nigger szót használta egy műsorban – írja a Guardian nyomán a Magyar Nemzet. A Points West című műsor szóban forgó adását még július 29-én sugározták, Lamdin pedig egy erőszakos bűncselekményt szeretett volna minél érthetőbben elmagyarázni a nézőinek, ezért tulajdonképpen nem tett mást, mint hogy elismételte azokat a szavakat, amelyekkel a támadók inzultálták a bristoli kórház 21 éves alkalmazottját. Mielőtt a támadók által használt, rendkívül sértő és rasszista kijelentés elhangzott volna az újságíró szájából, Lamdin jelezte, hogy a nézők a nyugalom megzavarására alkalmas kijelentéseket is fognak hallani:

Figyelmeztetem önöket, hogy most rendkívül sértő nyelvezetet fognak hallani, ugyanis ahogyan a férfiak menekültek, rasszista kifejezésekkel bántalmazták az áldozatot, niggernek nevezve őt” – fogalmazott a riporter, ismertetve az egyébként Nagy-Britannia szerte nagy visszhangot kapó esetet. A BBC először megvédte a szerkesztőkkel és egyébként az áldozat családjával is előre egyeztetett döntését. Amellett érveltek, hogy a család jóváhagyásával hangzottak el az esettel kapcsolatos durva szavak, méghozzá azzal a céllal, hogy bemutassák a támadás súlyosságát. A rendkívüli számú panasz hatására azonban a BBC végül engedett a nyomásnak: a csatorna főigazgatója, Tony Hall bocsánatot kért az eset miatt.

(Kép forrása: bbc.co.uk)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. augusztus 11. 10:03
Ez az a nyugat ahova olyannyira akartunk felzárkózni. Még jó, hogy nem sikerült. Micsoda szarság.
Biivisz
2020. augusztus 11. 00:25
- Mi vagyunk a lovagok, akik azt mondják: "ni". - Kimondta! Megint kimondta! ...
Krupp Skya
2020. augusztus 10. 19:18
A nigger sokkal szebb, szó mint a zsiddó
Thorin
2020. augusztus 10. 16:35
Vajon mi lehet az az N betűs szó, netán a nemzeti, vagy a norchester lenne? Netán a spanyolnyelvű változatban használták a negro kifejezést egy fekete ajtóra, festés előtt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik