Most jobb érzés, hogy rajtunk próbáltatok röhögni?

2020. augusztus 10. 17:56

Rátóti Zoltán
Vendégszerző
Kötelességednek érezted kifigurázni a nyilatkozatomat, ám Gyurcsány Ferenc Vidnyánszky-ellenes kirohanását szó nélkül hagytad. Válasz Karsai Györgynek.

Kedves Gyuri!

Biztos vagyok benne, hogy most sok piros pontot kaptál azoktól, akik elvárták tőled, ne hagyd szó nélkül a velem megjelent interjút az SZFE átalakításáról. Abban is biztos vagyok, hogy a társaid most vinnyogva röhögnek azon, milyen „szellemesen szedted darabjaira” a mondataimat.

Egy dolog azonban nagyon zavar és sokat ront azon a képen, ami eddig bennem élt rólad: kötelességednek érezted kifigurázni a nyilatkozatomat, ám Gyurcsány Ferenc Vidnyánszky-ellenes kirohanását szó nélkül hagytad – mint mindenki a szakma liberális oldalán. Így hallgatásotok egyetértést feltételez – ez mély csalódást okoz nekem, és szerintem sokakat elgondolkoztat, hogyan tovább, hogyan várható el így értelmes párbeszéd?

Végül hadd kérdezzem meg: most jobb? Most jobb érzés, hogy rajtunk próbáltatok röhögni? Közelebb kerültünk a megoldáshoz?

Üdvözlettel:

Zoli

Összesen 233 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit nevezel "ti rúgtátok rájuk az ajtót"-nak? Hogy a magyar nemzeti gondolatoknak is helye van a színművészetin? A liberális képzés 100%-os volt a Szinművészetin. Hogyan kellett volna beszélni velük?
Figyu, már, engedjetek be minket is a képzésbe, szépen kérünk benneteket! Szerinted így?

LOL

Akkor most kezdheted sorolni, milyen gesztusokat tett az ultradomináns ballib oldal 1990 óta a másik oldal felé!
Csak tessék, csak tessék!

Nem véleményeztem Rátóti Zoltánnal készült interjút idő hiányában, de mindennel egyetértettem, amit írt.
Az jutott eszembe, amikor olvastam, hogy ilyet már hallottam a felnőttektől, az orvostársadalommal kapcsolatban.
Azok is összezárnak, egy keresztény orvos nem tud előbbre jutni. Egymást nevezik ki.

Felőlem röhöghetnek rajtunk, de én mondom meg, hogy hol, mit nézek meg egy színházban.
Majd meglátjuk, hogy ki nevet a végén.

Undorító volt Nagy Ervin őrjöngése a kormány ellen, de kénytelen voltam elismerni, hogy Pintér Béla Anyám Orra c. előadásban nagyon jól játszott.
Ha nincs meg hónapokkal előbb a jegyem rá, nem néztem volna meg.

egyetértek. bátorság!
mert milyen bátor tett volt Rátótit, az új vezetőség egyetlen színész tagját megbírálni (és nem kifigurázni!)
és ignorálni Gyurcsányt, aki ugyan nagy ripacs, de semmi köze a színművészeti egyetemhez (vagy hogy is hívják most)

hagyd a fenébe, összevissza beszélnek.
Ő nem örül, én meg igen. Ennyi az egész.

Rossz és rosszindulatú válasz. Ilyet egy sebészorvos nem engedhet meg magának, hogy kiálljon és vérvörös szemekkel rágalmazza a kormányt, aztán bemenjen a műtőbe.
A sebészorvosról így nem tudom meg a párthovatartozását, se a műtét előtt, se után és ő sem az enyémet.
Ezt a zagyvaságot azért írtad, hogy egy jót rezsiszilárdozhass?
Színészről és orvosról beszéltem. Hivatásbeliekről.
Dehamár. Minősítette őket helyettem Örkény István.

"Ti rúgtátok rájuk az ajtót," Végül is igazad van, jól látod a helyzetet.
Hiába jöttünk kopogtattunk, nem nyitották ki az ajtót, nem engedtek be bennünket. Évtizedekig!!!
Azt mondták, hogy foglalt. A kultúra a miénk itt mi diktálunk.
Most meguntuk az ajtó előtti ácsorgást, kunyerálást, hogy engedjetek be és berúgtuk az ajtót, tokkal, vonóval kiesett. Megijedtek a kis gömböcök és most gurulnak erre, meg arra, közben mindenfélét visítoznak, és sivalkodnak.. Hát ez történt.

Kicsit hiányos a felsorolásod.

Nem arról beszélek, hanem a mandis ellenzék listázásáról.

Zoltán, ez a meccs itt nem sikerült túl jól. Remélem tanulsz belőle. Nem szabad interjút adni akkor, ha nem ismered annyira a tárgyat, hogy legalább egy átfogó kritikát tudj mondani róla, vagy ha nem lehetséges politikai botrány nélkül elmondani a valódi véleményed. Akkor várni kell, hiába röpülnek rád az újságírók és provokátorok.

Innen a világ végéről annyi érződik, hogy valóban lehet valami baj, mert a magyar színművészeti szakma döntő többsége mintha teljesen a világmegváltó baloldali gondolkozás részévé vált volna. Csakhogy már nem most. Én 8-10 éve hagytam fel a színházba járással, mert elegem lett abból, hogy a színpadról arról próbáltak meggyőzni, hogy hová szavazzak. És mert gyengék voltak az előadások. Eltűnt a katartikus színház. Én még gimnazista koromban a legendás szolnoki színházon nőttem fel, majd sokáig a szolnoki és kaposvári színházi hagyomány folytatásaként létrejött kitűnő Katonába jártam, míg észre nem vettem, hogy lecserélték egy pártra és tehetségtelen fiatal színészek csetlenek-botlanak a színpadon.

És ez a másik messziről is látszódó probléma. Ma nem látok olyan magyar színészeket, akik Sinkovits, Bessenyei, Básti, Darvas, Latinovits (és sorolhatnám még a nagy formátumú színészeket) szintjén el tudnák játszani az általuk formált karaktereket. Hová tűntek? Vannak sokan, akik kiválóak a modern világ szétesett, zavaros, frusztrált, vagy hétköznapi szereplőinek megformálásában. De ki lenne ma Dobó István? Ki játszhatná el pl. Hunyadi Jánost hitelesen egy róla szóló filmben? Kiről hinnénk el, hogy retteg tőle a török, hogy csak őt lehet megválasztani kormányzónak, hogy neki még a fiát is megválasztják majd királynak? A színművészet nem csak lélekboncolásból áll, mintákat, példaképeket, tekintélyeket, hitet is kell mutatnia ennek a hedonikus, válságból válságba támolygó társadalomnak.

Amíg nem tudjátok röviden és közérthetően, valamint részletekbe menően is elmondani, hogy mi a baj azzal a jól felépített színművészeti iskolával, amely évtizedek óta működik, és nem tudjátok megmondani, pontosan mit szeretnétek helyette, addig inkább ne szólaljatok meg nyilvánosan, mert szétcincálnak és nevetségessé tesznek benneteket azok, akik pontosan tudják, hogy mit építettek fel és mit védenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés