Magdolna – szeptember 17-től a mozikban

2020. augusztus 10. 12:00

A film fényképezéséért 2020. februárjában Tóth Zsolt elnyerte a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díját.

2020. augusztus 10. 12:00
null

A Magdolna Buvári Tamás játékfilmje, gyártója a veszprémi Szeretfilm Stúdió. A film közösségi finanszírozásban valósult meg, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém – Balaton 2023 programsorozattal.

A film Magdolna két drámai napját mutatja be. Egy napsütéses napot, amikor 1933-ban, 12 éves korában sorsára nézve egy rejtélyes „üzenetet” kap. És az utolsó napját, amelyben elkerülhetetlen számára az áldozathozatal és a halál. Ez utóbbi nap a II. világháború egyik utolsó napja Magyarországon, amikor az orosz hadsereg megérkezik a balatoni régióba, és egy orosz katona meggyilkolja Magdolnát.

A film fényképezéséért 2020. februárjában Tóth Zsolt elnyerte a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díját.
Díszbemutatója a Veszprém-Balaton Filmpikniken lesz, 2020. szeptember 4-én, nyilvános premierje a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon, 2020. szeptember 9-én.

Filmünk visszatérés a fekete-fehér filmhez, Tóth Zsolt operatőr barátommal ugyanis három első közös filmünket ezzel a technikával készítettük, akkor még 35 mm-es filmre forgatva. A Magdolnát vizualitása határozza meg, hisszük, hogy az érzelmekre ható, szuggesztív képeken keresztül olyan dimenziók nyílhatnak meg a nézők számára, amelyek szavakkal nem elmondhatók. Ehhez a drámához, vagy inkább görög sorstragédiához, jól áll az emberi arcot középpontba állító fényképezés, a meditatív tempó, a hosszabb beállítások – igaz, a két különböző napot némileg eltérő stílusban igyekeztünk ábrázolni. Az alkotók – úgy érzem – most nagyon egy hullámhosszon voltak, zene, vágás, hangkulissza és fényelés terén, és végül gyönyörű 4K-s mozikópia született. Érdekes, hogy például Nagy Katica főszereplővel többek között a kedvenc filmjeink megegyezése hozott össze bennünket, ezek nem meglepő módon a Werckmeister harmóniák és a Stalker” – fogalmazott a film írója és rendezője, Buvári Tamás.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2020. augusztus 12. 17:57
Arra kell rohadtul vigyázni, hogy az elszakított és megtizedelt magyarok sorsáról soha ne készüljön film. Netán egyesekben megszólalna a magyarságuk.
Csomorkany
2020. augusztus 11. 07:40
Meg fogom nézni. Mostanában van néhány egész jó magyar film. Hátha ez is az. Annak meg legfőbb ideje, hogy a szovjet megszállás élménye is filmre kerüljön.
kérdés
2020. augusztus 10. 22:20
https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B3di_M%C3%A1ria_Magdolna
Akitlosz
2020. augusztus 10. 17:32
Gyűjtögethettek volna még egy kicsit tovább, hogy teljen nekik színes filmre. Drága mulatság a fekete-fehér filmet utólag kiszínezni. A filmkészítés vizuális műfaj. Ha nem tudnak színvonalas látványt előállítani, akkor ne filmezzenek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik