Fellazult a maszkfegyelem a vonaton: mit tehet a MÁV?

2020. augusztus 10. 10:37

Nem bírságolhat, csak figyelmeztet, de kérhet hatósági segítséget és leállhat a vonat – írta meg az Infostart.

2020. augusztus 10. 10:37
null

Voltak olyan esetek az utóbbi időben, amikor egyes utasok nem hordtak maszkot, ilyenkor a jegyellenőr figyelmeztet a szabályokra – jelezte a MÁV-csoport szóvivője. Az elmúlt időszakban lazult a fegyelem, akadtak olyan utasok, akik nem viseltek maszkot vagy arcot eltakaró sálat, kendőt – mondta az InfoRádiónak Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője. „Arról számolnak be a jegyvizsgálóink, hogy amint telik az idő, egyre kevésbé hordják az utasok a maszkot. A tendencia már a nyár elején elindult, amikor jött a jó idő, a sok napsütés. Ilyenkor a jegyvizsgálók megkérik az utasokat, hogy legyenek szívesek maszkot viselni vagy valamivel takarják el a szájukat, orrukat, egy sállal, például. Az a tapasztalatunk, hogy az utasok szinte minden esetben együttműködők, van náluk maszk, és fel is veszik."

Biber Anett kiemelte, hogy a maszkviselés továbbra is kötelező, a jegyellenőr hatósági segítséget kérhet ennek betartatásához. „A jegyvizsgáló nem bírságolhat, csak kérheti az utast, aki ha nem együttműködő – de erre csak egy-két esetben volt példa –, a vonat nem közlekedik tovább, a jegyvizsgáló pedig hatósági segítséget kér. Az operatív törzs rendelkezése értelmében a maszkhasználat továbbra is kötelező a vonaton, csak azzal lehet felszállni, a vonatok ajtaján erre figyelmeztetünk is, és hangos utastájékoztató is van az állomásokon, a vonaton is.”

A MÁV-csoport szóvivőjét kitért a vasúttársaság dolgozóira is, nekik is kötelező a maszkviselés, a mozdonyvezetőknek is. Aki nem tartja be, „munkajogi intézkedések” elé nézhet, ez először írásbeli figyelmeztetés. Az InfoRádió az ügyben kereste a BKV és a BKK sajtóosztályát. Azt szeretnénk megtudni, hogy ki ellenőrzi a buszokon, villamosokon és metrókon a maszk viselését, kinek van erre jogosultsága, mekkora bírság szabható ki szabályszegés esetén, és miért nem teszik kötelezővé a maszkok használatát. A két szervezet egyelőre nem reagált megkeresésünkre – írta az Infostart.

Fotó: M62-es dízelmozdony továbbítja a Kék hullám nevű személyvonatot Szepezdfürdőnél a MÁV nosztalgia-hétvégéjén 2020. augusztus 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagykriszti20
2020. augusztus 11. 12:20
MAJD HA NEM KÉSIK 1ÉS FÉL ÓRÁT A DRÁGA MÁV,ÉS LESZ LÉGKONDI AZ ÖSSZES VONATON ÉS NEM A 40FOKBA KELL MEGROHADNI AKKOR FELVESZEM A MASZKOT!!!! HORDJA A KEDVES IGAZGATÓ A KLÍMA NÉLKÜLI VONATBA !!! KÖSZÖNÖM
Glück28
2020. augusztus 10. 20:52
Volt szerencsém vonatozni mostanában és amíg az ellenőr is csak a száját takarja el (egyet nem láttam aki rendesen hordta), addig felesleges itt az utasokat fegyelmezni. Aki szerint nem lehet 8 órát kibírni maszkban az egyszerűen hisztizik. Ha mi kibírjuk hiszti nélkül akkor mindenkinek sikerülhet.
Senki Alfonz
2020. augusztus 10. 15:06
Miért büntetik meg a boltot, ha kiszolgál maszk nélküli vevőt és miért nem büntetik meg a MÁV-Startot, ha visz masz nélkül utazókat? Jog előtti egyenlőség??????????????
Alvarez
2020. augusztus 10. 13:57
büntetni kell, nincs mese
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik