Fehérorosz elnökválasztás: Mateusz Morawiecki rendkívüli uniós csúcs összehívását sürgeti

2020. augusztus 10. 10:11
Charles Michelhez és Ursula von der Leyenhez fordult.

Az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgeti Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő abban a levélben, amellyel hétfőn a fehéroroszországi helyzet miatt az Charles Michelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez,  Európai Bizottság elnökéhez fordult – közölte a lengyel kormányszóvivő. A levélről beszámolnak a lengyel miniszterelnöki hivatal honlapján is. A közleményben olvasható: a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás után „a hatalom erőszakot alkalmazott az országban a változásokat követelő állampolgárok számára”.

Morawieckinak az uniós csúcstalálkozó összehívására tett kezdeményezését a nyilatkozat azzal indokolja:

szolidárisan támogatni kell” Fehéroroszország állampolgárainak szabadságtörekvéseit.

A minszki választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a szavazatok 80,23 százalékával. Az fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja pedig 9,9 százalékot szerzett. Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát.

Az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsérült, 120 embert őrizetbe vettek. Az események kapcsán még vasárnap éjjel a demokratikus elvek betartására szólították fel a minszki hatóságokat a közös nyilatkozatban Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök, aggodamakat fejezett ki hétfő reggeli nyilatkozatban a lengyel külügyi tárca is.

(MTI)

Fotó: Mateusz Morawiecki miniszterelnök a parlament varsói üléstermében 2020. május 12-én. A lengyel alsóház megszavazta éjjel azokat az előírásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az eredetileg május 10-re kiírt, múlt héten elhalasztott elnökválasztást hagyományos és levélszavazás formájában bonyolítsák le. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Összesen 157 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A német-lengyel háború kirobbantásában az erőfitogtató Varsónak is volt szerepe. A lengyelek húzgálják az orosz medve bajszát, amerikai rakétákkal a hátuk mögött. A lengyelek ismét konfrontatív politikát folytatnak, veszélyeztetik Európa békéjét. Nem tanultak a történelmükből.

Ha jó a fehéroroszok többségének az amit Lukasenko képvisel, demokratikus úton, akkor legyen jó mindenkinek. nekem megfelel, nincs jogom belepofázni a fehérorosz belügyekbe. Engem ezért nem fizetnek, mint az ottani ellenzéket, az itt ugató "demokratákat".

A lengyelek számoljanak el a lelkiismeretükkel a háború alatti német kollaborációért, a zsidókat, lengyel részről ért üldöztetésekért, s ne hőbörögjenek Izraellel.

A sértegetéseidet tartsd meg magadnak.

Semmi új nincs a dologban: a lengyelek abszolút oroszellenesek, Lukasenko pedig Oroszország embere. Aztán meg a mai Belarusz nagy része hagyományosan Lengyelországhoz tartozott.

Válaszok:
Türelem | 2020. augusztus 10. 11:10

Na igen, ez egy alapvető tény.
Egy EU-s tagállam fővárosában volt nyílt kormányzati rendőrterror, szemkilövésekkel, kínzásokkal, ellenzéki képviselő összeverésével stb. stb.

Valahogy nekem sem rémlenek az intenzív brüsszeli reakciók.

Mert ha miattuk ismét háború lesz, akkor senki sem marad életben.........Minszk nem fenyegeti Európa békéjét.

Igen, a lengyel területi álmok. Litván ismerősöm is mindig félelemmel beszélt erről. A lengyelek mit kaptak német területekből?

Gorbacsov a birodalom felbomláskor belement egy olyan gentlemen"s agreement megállapodásba, mely szerint az amerikaiak tiszteletben tartják Moszkva biztonsági érdekeit, a térség biztonságát, békéjét. S mi történik, hát Oroszország tervszerű katonai bekerítése, minden földrajzi irányból. Kérdés, hogy ez mikor éri el a kritikus pontot.

Európa békéje, gyermekeink, unokáink tervezhető jövője, biztonsága fontosabb bizonyos katonai céloknál, s annál is, hogy Minszkben szabadon grasszálhassanak a szivárványos undormányok.

Mégis, kinek a dolga Lukasenko leváltása? Mi közünk van egy unión kívüli ország belpolitikájához? Előtört belőled az évszázados, bolsevik felszabadítási kényszer? A naponta létrehozott újabb és újabb kisebbségek "felszabadítása" mellett most Belorussziával tehetnétek kísérletet, mert nálunk nem tudtok labdába rúgni?

Ez nem Lukasenkóról szól, hanem arról, hogy az EU-nak semmi köze egy rajta kívül álló országhoz, bármelyik is legyen az. Pusztán azért, mert nem kötik hozzá érdekek, mint például sok muszlim diktatúrához.

Belorussziaban latsz kulfoldi csapatokat?

nem.

tudod kik szeretnek hogy legyenek ?
azok akik ugy aggodnak most a demokracian

Ukrajnaban pont azert van kaosz mert a nyugat megpuccsolta a torvenyes kormanyt.

eleg tavalyig visszamenni mikor Macron verette a rendorokkel a sargamellenyeseket
de azok demokratikus veresek voltak :)

Majd a Jobbik!

Ööö... izé... na...

De, olyasmi.
Egyébkent hivatalosan, szervezetileg is van kapcsolat a két ország között, de ez neked már bonyolult lesz.

Mindenki a saját tapasztalata szerint gondokpdik.
Hogy értsd: 2018 magyar választás.
Az ellenzéki média rezsimezik. Orbánt diktátornak kiáltják ki óránként.
Miközben a diktatúrát, a rab sajtót senki nem érzi.
A többség Orbánra és a Fideszre szavaz. Nem patkány, nem birka...stb.
Lát hibákat de nem látja, hogy az ellenzék az orbántakakarodj helyett csinálna itt valamilyen hasznosat az országnak.
Választás után egy csak indexet, 444-et olvasó ismerősöm azt mondogatta hogy csalás.
Ezek után miért higygyem el, hogy Beorussziát egy diktátor vezeti akit a nép le akar váltani, de nem tudja mert csalnak?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés