Fehérorosz elnökválasztás: Mateusz Morawiecki rendkívüli uniós csúcs összehívását sürgeti

2020. augusztus 10. 10:11

Charles Michelhez és Ursula von der Leyenhez fordult.

2020. augusztus 10. 10:11
null

Az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgeti Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő abban a levélben, amellyel hétfőn a fehéroroszországi helyzet miatt az Charles Michelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez,  Európai Bizottság elnökéhez fordult – közölte a lengyel kormányszóvivő. A levélről beszámolnak a lengyel miniszterelnöki hivatal honlapján is. A közleményben olvasható: a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás után „a hatalom erőszakot alkalmazott az országban a változásokat követelő állampolgárok számára”.

Morawieckinak az uniós csúcstalálkozó összehívására tett kezdeményezését a nyilatkozat azzal indokolja:

A minszki választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a szavazatok 80,23 százalékával. Az fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja pedig 9,9 százalékot szerzett. Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát.

Az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsérült, 120 embert őrizetbe vettek. Az események kapcsán még vasárnap éjjel a demokratikus elvek betartására szólították fel a minszki hatóságokat a közös nyilatkozatban Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök, aggodamakat fejezett ki hétfő reggeli nyilatkozatban a lengyel külügyi tárca is.

(MTI)

Fotó: Mateusz Morawiecki miniszterelnök a parlament varsói üléstermében 2020. május 12-én. A lengyel alsóház megszavazta éjjel azokat az előírásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az eredetileg május 10-re kiírt, múlt héten elhalasztott elnökválasztást hagyományos és levélszavazás formájában bonyolítsák le. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Kapcsolódó cikkek

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. augusztus 10. 20:25
...eközben a csuti köpcös illibernyák fickó,jó bátran,nagyokat kussol...:(
barnabibambi
2020. augusztus 10. 16:48
Ez a faxkalap foglalkozzon a saját hazájával,az uniónak semmi köze hozzá ,ha nem tetszik bekaphatják.Ezek a bumburnyák libbantak mindenütt csak bajt kevernek.Azt hiszik hogy Izraelbe vannak.Majd a rendőrség kicsit lerendezi őket és visszahuzódnak a csiga házukba ,vagy hazatakarodnak Izraelbe.
antares007
2020. augusztus 10. 15:46
Minden agyatlan vagy agymosott online civilizálódott facebook és társait irányadónak tartó fiatal és nem fiatalnak összefoglaló:nem azt nevezzük demokráciának,ahol különböző aberrált szokásokat(pedofil,buzi,drog,gyújtogatás, szobordöntögetés bőrszín alapon és egyéb kisebbségi baromságok),amik veszélyeztetik a társadalom normális működését és fennmaradását,ez agymosottak az anarchia.Ti azoknak a mocskos manipulátoroknak vagytok az idióta végrehajtói,akik a káoszból később nagy pénzt csinálnak,mint Gyuri bácsi és társai.A libernyák szocialista zöld kék lila Dk Momentum vagy Perpetum mind ezeknek a képviselői,akik szarnak a káoszra,lényeg a jelenlegi hatalomnak ártani,hogy utána mi jöhessünk és a nagy harácsból részesüljünk.A normális demokrácia: mindig a többség akarata érvénysül, úgy,hogy a békés normális kisebbséget is figyelembe veszik. Mi a normális:minden ami a liberálfasisztákkal és az un.baloldallal szembe megy. Család férfi nő kapcsolata gyerek nemzet történelem otthon haza tisztelet rend biztonság igazi emberi értékek nem bigott békés istenhit(iszlám kizárva)stb... Ez a demokrácia,értitek ballibernyálkok.
Tatulus
2020. augusztus 10. 15:31
Főleg lengyel barátainknak felesleges a beleszólás a kelet-európai ügyekbe. Van elég libsi "szabadságvédő", akik készek akár más életét is feláldozni az általuk elképzelt szabadság védelmében! Uszuljanak ők!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik