A bátorságról, és ami utána következik

2020. augusztus 10. 12:39

Gondoljunk azokra, akiknek nálunk is sokkal nehezebb, és merítsünk erőt a bátorságukból!

2020. augusztus 10. 12:39
Kerpel-Fronius Gábor
Facebook

„»Én nem voltam erre felkészülve. A börtönben végig az anyámra gondoltam, arra, hogy az anyám szívbeteg. Mi lesz most vele? Lehet, hogy sikerül győznünk, és ez bekerül a jövő történelemkönyveibe... De mi a helyzet a szeretteink könnyeivel? Az ő szenvedésükkel? És nekem döntenem kell. Pedig nem vagyok erre felkészülve...« (Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink)

A Nobel-díjas fehérorosz írónő egyik leghíresebb könyvéből való, hazája fiatal ellenzéki mozgalmárainak emléket állító idézettel szeretnék megemlékezni azokról a fehérorosz politikusokról, aktivistákról, polgárokról, akik ezekben az órákban is félelmet nem ismerve küzdenek hazájukban a demokráciáért, bebörtönzést, és a legsúlyosabb fizikai inzultusokat kockáztatva.

A szabadság itt, Kelet-Közép Európában még mindig a legfontosabb, legtörékenyebb értékünk. És a mi esetünkben itt, Magyarországon, ellenzékiként sokszor ugyanígy bennünk van a gyomorszorító érzés, amikor döntenünk kell: beszálljunk-e a szabadságért folytatott küzdelembe.

A ma reggeli eredményeket, a helyzetet látva nagyon reménykedem, hogy el tudjuk kerülni az ennél is tragikusabb végkifejletet. De soha nem nyugodhatunk bele, hogy diktátorok irányítsanak azzal a hazugsággal, hogy személyük a béke és a stabilitás záloga. Látjuk, mennyire igaz ez. Gondoljunk azokra, akiknek nálunk is sokkal nehezebb, és merítsünk erőt a bátorságukból!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2020. augusztus 11. 09:37
Ennek a Kerpel úrnak aztán piszok nehéz élete van! Gondolkodnia kellene... De nem megyen...
Szerintem
2020. augusztus 11. 01:13
Semmi, csak izgalomba jött mert szeretne már ő is, zavargásokban laptopot meg lapos TV-t lopni.
orion
2020. augusztus 10. 23:45
Ez mitől retteg már megint? Oegygéző idióták alfőpolgivá tették,ott lebzsel már 10 hónapja a semmire, azt szorítja valami a gyomrát? Nem kell annyi flódnit zabálni.
akiaki
2020. augusztus 10. 23:33
merítettél erőt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik