Ötmillió fölé emelkedett a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

2020. augusztus 9. 7:23
Ötmillió fölé emelkedett szombaton a koronavírussal fertőzöttek száma az Egyesült Államokban a Reuters hírügynökség összesítése szerint.

Ötmillió fölé emelkedett szombaton a koronavírussal fertőzöttek száma az Egyesült Államokban a Reuters hírügynökség összesítése szerint. Statisztikai értelemben ez azt jelenti, hogy a 330 milliós ország 66 lakosára jut egy fertőzött. A kór halálos áldozatainak száma meghaladja a 160 ezret, ami nagyjából negyede a világon a Covid-19-betegségben elhunytak számának. Donald Trump amerikai elnök szombaton rendelettel határozott a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók, munkanélküliek, diákok és bérlők további támogatásáról, miután pénteken délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban.

Az elnök azzal vádolta a demokrata párti képviselőket, hogy gátolják az észszerű javaslatokat a kongresszusban. „Elég volt” – jelentette ki Trump a rendeletek aláírásakor New Jersey állambeli golfklubjában. A rendeletek értelmében mérséklik a járulékokat az évi 100 ezer dollárnál kisebb keresetű munkavállalók számára, időlegesen felfüggesztik bizonyos esetekben a kilakoltatásokat, 400 dollárral megemelik a hetente folyósított munkanélküli segélyt az év végéig és felkarolják az eladósodott diákokat is. A kiadásokat részben a tagállamok fedeznék. Trump emellett bejelentette, hogy megvizsgálják a személyi jövedelemadó és a tőkejövedelem-adó mérséklésének lehetőségét, illetve kilátásba helyezett további adócsökkentéseket is újraválasztása esetére.

Az elnök bár bizakodónak mutatkozott, az egyelőre kérdéses, hogy végre tudja-e hajtani a rendeletekben foglalt intézkedéseket, ugyanis az amerikai alkotmány értelmében a kongresszus hatáskörébe tartozik az adók és állami kiadások megállapítása. Trump azzal kerülné meg a problémát, hogy meglévő forrásokat csoportosít át részben korábbi gazdaságélénkítő csomagokból. „Sok pénz van még, amit nem költöttünk el” – mondta. Mindemellett a heti 400 dolláros munkanélküliségi gyorssegély negyedét a tagállamok fedeznék, ami szinte biztosan ellenállásba fog ütközni, hiszen a járvány miatt jelentősen megcsappantak bevételeik.

Fotó: MTI/ EPA/ Justin Lane

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami érthetetlen: miért van ekkora ordító egyenetlenség a vírus eloszlásában?
Erre a szakemberek a védekezés hatékonyságát szokták emlegetni.
Rendben. Budapesten pl. Agybavizelő Gergely felpörgette a közösségi közlekedést a járvány első heteiben, Budapest mégsem lett a járvány áldozata.
Tehát ez az okoskodás nem állja meg a helyét.
Lehet, hogy többféle alakja "szóródott szét" a COVID-nak a világban.
Esetleg, akik szétszórták, azok érzékenyítése khmm, egyéni volt? Soros-minta szerint: Most a legfontosabb: Trump.

Ez egy jó megközelítés, lehetséges, hogy innen fúj a szél.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés