„Bárki is kérdezi, mindig büszkén válaszoljuk, hogy magyarok vagyunk” – fiatalok a magyarságról

2020. augusztus 09. 20:42

A magyar nyelvről, a magyar kultúráról, saját magyarságukról vallottak pályakezdő fiatalok Nyelvünk és kultúránk 50 fiatal szemszögéből című „beszélgetőkönyv” hasábjain.

2020. augusztus 09. 20:42
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága 50. évfordulója alkalmából összeállított Nyelvünk és kultúránk 50 fiatal szemszögéből című beszélgetőkötetben 50 fiatal – orvos, tanár, mérnök, művész, természettudós határon innen és túlról meglepő őszinteséggel vall nyelvünkhöz és kultúránkhoz való viszonyáról. 

Ahogy Blankó Miklós, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság főtitkára lapunknak elmondta: „A kötetben szerkesztőtársammal, Cservenka Judit alelnök asszonnyal szerettük volna megmutatni, hogy a huszonéves értelmiség milyen mély gondolatokat és érzelmeket képes megfogalmazni saját identitásáról.

A kötetben különféle tudományterületekről érkező fiatalok járják körül a magyarsághoz tartozás érzését, a magyar nyelvhez való viszonyukat. Csomos Attila vegyészhallgató szerint például: „Az én magyarságom, és azt gondolom, az igazi magyar szellemiség a nemzethez tartozás, a büszkeség érzetéből fakad. Abból, hogy bárhol is legyünk a világban, amikor az otthonra gondolunk, mindig eszünkbe jusson Magyarország, vagy bárki is kérdezi, mindig büszkén válaszoljuk, hogy magyarok vagyunk.

Mások a magyar nyelv veszélyeztetettségére hívták fel a figyelmet, ahogy Szép Vanessa jogász fogalmaz: „Én nagyon szeretem a magyar nyelvben, hogy vannak szép magázódó formuláink, és ha nem is kifejezetten zavar, de sajnálom, hogy egyre nagyobb divat a tegeződés, és egyre kevesebb az olyan helyzet, amikor magázódunk. …Szerintem nem tesz jót a magyar nyelvnek, hogy egyre több idegen szó épül be, és szívesebben használjuk ezeket, mert választékosabbnak tartjuk, pedig sokszor nem is helyesen használjuk őket.

Pintér Zsolt Balázs fogorvostan-hallgató arról értekezett, hogy a magyar nyelvhez pozitív érzések, visszajelzések társulnak külföldön, ahogy írta: „Kifejezetten pozitív élményekről tudok beszámolni mind a magyarországi egyetemeken tanuló külföldi hallgatótársaim részéről, mind a külföldi időtöltéseimről, mert ha határainkon túl valaki felismerte a magyar nyelvet, akkor szeretettel üdvözölt.

A több mint 200 oldalas kiadványt zenés műsor és pódiumbeszélgetés keretében 2020. augusztus 18-án, kedden 18.00 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínház első emeletén mutatják be. Az esemény védnöke Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke, kiemelt támogatója pedig a Rákóczi Szövetség.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2020. augusztus 11. 09:31
Az érzelmeket az idő csak lassan csiszolja. https://ktkj.blog.hu/2018/10/04/a_karpataljai_magyarok_es_az_ukranok_viszonyarol
konfucius
2020. augusztus 10. 11:26
Egyszer telefonálnom kellett egy percet az egyik egyéni kontaktórámon. A holland anyanyelvű tanárom, akivel amúgy franciául folyt az óra, a telefon után azt mondta: most már értem, miért így hangsúlyozol a zenében. Még sohasem hallottam ilyen nyelvet. Csodálatosan hangzik, egyedi, kemény is és lágy is felváltva, és nagyon egyértelműen nem rokona semminek, amit eddig hallottam. Tudom, hogy itt vagytok a szomszédban, és már ezer éve, mégis mintha valami ősi, ázsiai barbár nép nyelvét hallanám. Mondtam neki, hogy ez utóbbiba most alaposan beletrafált :D
flesh ripper
2020. augusztus 10. 08:43
Aki nem elevenen rohadó hullajelölt, az természetesen büszke arra, aminek a Jóisten teremtette: embernek, fehér (fekete, sárga, kék) embernek, férfinak vagy nőnek, szingaléznek, hottentottának, spanyolnak, franciának, csehnek vagy stb. Mondjuk, arra nem lehet büszke, hogy oláh, vagy belga, vagy svéd! Mi, magyarok még egy-két ezer évig, nyugodtan legyünk büszkék arra, hogy nem svájci négerek vagyunk. Meg minden egyébre, ami jellegzetesen magyar! Pl. a magyar zsenialitásra.
balbako_
2020. augusztus 10. 04:49
A magyar fiatalság nem rosszabb és nem jobb, mint elődei voltak. Sokan vannak, akiket ide láncol a magyar kultúra, honszeretet és a munkájuk, hobbijuk. Élvezet látni a Repülj páva vidám, dolgos, jól tanuló és a magyar kultúrán ezen belül a népzene, néptánc kultúrán élő fiatalokat, akik üdítő közösségeket alkotnak szerte az országban és az elrabolt területeken. Vagy a Virtuózok ifjait, a tanulmányi versenyek indulóit és a szakmai vetélkedők ifjú mestereit. És - hála Istennek - sokan vannak! De a hangjuk halk mert elnyomja a romkocsmák népe, a kábszeres, szülők pénzén örök diákok hada, akik minden túlharsogják a normális többséget. És jó bolsevikként - mint tudjuk igazából ez volt a kisebbség - kikiáltják magukat többséggé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik