Az ellenzéknek egyesítenie kell erőit

2020. augusztus 8. 8:06

Tóth Bertalan
Népszava
Egy közös ellenzéki jelöltre, egy közös listára, és a Jövő Köztársaságának közös programjára van szükség.

„Az ellenzéknek egyesítenie kell erőit, s ebben a szövetségben baloldali, liberális és centrumpárti erőknek egyaránt helye van. Nem egymással kell vetélkednünk, mert közös ellenfelünk a Fidesz, és 2022-ben kormányváltást, sőt, korszakváltást akarunk.

Ehhez közös miniszterelnök-jelöltre, minden körzetben – akár előválasztások útján kiválasztott – egy közös ellenzéki jelöltre, egy közös listára, és a Jövő Köztársaságának közös programjára van szükség.

Nem kis feladat, de hiszem, hogy felelősségteljes hozzáállással, a közös cél érdekében egyetértésre tudunk jutni – mert a legfontosabb célunk: a szélsőséges jobboldali populista, vezérelvű fideszes uralom leváltása, és egy igazságos, szabad, szolidáris és zöld köztársaság létrehozása.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon fasza indítvány ez a minden körzetben egy ellenzéki jelölt. A
kompenzációs listának jót fog tenni.

Hahahahaha...

szebb matekórát (-::

Szánalmas ez a nyafogás, ahogyan Tóth Bertalan könyörög, hogy az összefogás mentse meg őket. Egy karakterét vesztett párt, amelyik eddig gazdaállatként vitt be a parlamentbe önállóan életképtelen pártokat, most a többiektől várja, hogy vezetőit bármilyen áron, de mandátumhoz juttassa.

Botka akarta eddig csak kicsapni Dobrevéket. Erre Botkát csapták ki. Jákob is nyeldekli a Kleint.

Pártfúziót, most!!!

Amúgy itt vagyunk 2020 második félévében, 10 és fél éves folyamatos Fidesz-kormányzás után... és az ellenzék 10 és fél év után még mindig ott tart, hogy ki kivel fogjon össze, meg hogy egy lista vagy több lista, meg hogy előválasztás vagy markyzaypéter, vagy hogy közérdekű biciklizés vs. balatoni hamburgersütés... és SEMMI, DE SEMMI nem hangzik el arról, hogy tartalmilag mit jelentene a kormányzásuk! Tóth Bertalan is bekezdéseken át makog, de egy szó nem esik arról, hogy mittudomén... bevezetnék az alapjövedelmet... vagy éppen ellenkezőleg még tovább csökkentenék az szja-t... vagy BÁRMIRŐL.

De rendben, kapargassuk akkor tovább csak színtisztán taktikailag-stratégiailag, hatalomtechnikailag az Összeborulás kilátásait. Tegyük fel gondolatkísérletként, hogy sikerül nyerniük 2022-ben a teljesen közös indulással. HOGYAN TOVÁBB? Továbbra is a Fidesz a messze-messze legerősebb párt, mondjuk 45%-os támogatottsággal, szemben a ballib pártok max. egyenként 10-15%-os támogatottságával. Továbbra sincs esély sem egyetlen egy választáson sem, kivéve ha megint, újra és újra együtt indulnak. Minden egyes időközin, aztán a 2024-es önkormányzati választáson is. Közben ugye kormányon nyilván erodálódhat az össztámogatottságuk, a Fideszé tovább nőhet. Meddig megy ez a dolog? :)
Ilyen nincs: ha több országos választásn nem indul el ténylegesen egy párt - márpedig 2024-re ez lesz a helyzet az ellenzék minden egyes pártja kapcsán (kivéve: Mi Hazánk), akkor az a párt de facto nem létezik. Ahogyan már elnézést, de a KDNP sem létező entitás de facto. Csakhogy ellenzéki oldalon az összes párt "KDNP"-vé válik...

Ha több pártnak közös a programja, akkor az csak az adófizetők pénzének lenyúlása miatt nem egy párt. Köszönjük a beismerést.

Pontosan. Az MSZP érdekeit olvashattuk, mert egyedül kiesnek a Parlamentből.

Az várható. A dk-tol koldulnak maguknak öt helyet:-) csak a pártvezetőknek:-) a talpasok mehetnek ahová akarnak

Tudják, azért kuncsorognak öt helyért. Kérdés, hogy a DK lemond-e öt helyről, ahol a sajátjai lehetnének?

Igen, az MSZP kész. Vége van neki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés