Orbán Viktor: Az illegális határátlépők nemcsak megsértik a törvényeket, hanem egészségügyi fenyegetést is jelentenek

2020. augusztus 7. 7:31
A miniszterelnök a járványhelyzetről, a migrációról és a zenészek támogatásáról is beszélt szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

A legutóbbi pápai gócpontról azt mondta a miniszterelnök, hogy az Operatív Törzs folyamatosan dolgozik, és van egy speciális egység, amit olyankor vetnek be, ha valahol van egy szuperfertőző. A kontaktkutatás mellett elkülönítést is alkalmaznak, ha földrajzilag is meghatározható egy adott terület. 

Felelősségteljes hozzáállásra van szükség mindannyiunk részéről

A korlátozásokról a miniszterelnök azt mondta, hogy a szabályozás felelőssége a kormányé, de a kormány azt ajánlja, hogy mindenki felelősségteljesen járjon el. Az augusztus 20-i tűzijáték pontosan ennek jegyében marad el, mert jogilag ugyan megtartható lenne, de a felelősségteljes magatartás nem az, hogy százezer ember összeengednek egy nagy rendezvényre.

Maszkot kell viselni a tömegközlekedésben, üzletekben, egy-másfél méteres távolságot kell tartani, de mindenki mellé nem tudnak rendőrt állítani. Egy ország intelligenciaszintje dönti el a védekezés minőségét, a közjózanságnak van jelentősége, ha az emberek megértik a helyzetet, az segít. Ha valaki köhög és lázas ne menjen emberek közé, a legutóbbi gócpontok így alakultak ki.

Az új speciális egységnek, amit említett Orbán Viktor, tudományos-fantasztikus filmekre emlékeztető szerelésük is van, hamarosan be is mutatják majd őket, lesz egy médianyilvános gyakorlat is. A védőeszközök körüli tavaszi versenyt semmiképp nem szabad újra megrendezni, a miniszterelnök szerint

nem volt túl civilizált az a „pofozkodás”, ami a különböző ázsiai repülőtereken zajlott

A vakcina kapcsán a kormányfő elmondta: versenyben fejlesztik, hiszen a világ több pontján egymással párhuzamosan fejlesztenek, de az várható, hogy ha el is készül egy vakcina, akkor is nagy viták lesznek, hogy megfelelő-e vagy a következő jobb lesz-e, de ezt nem a közeljövőben járható. Magyarország közel ötmillió vakcinát rendelt – tette hozzá Orbán Viktor.

A migránsok potenciálisan vírushordozók is egyben

„Az emberi jogi harcosok, akiket én libernyáknak nevezek” rendszeresen elrugaszkodnak a valóságtól, de ha összekötjük a migrációt és a koronavírust, az azt is jelentheti, hogy minden migránst fertőzöttnek tekintenek, pedig nem azok – hangsúlyozta Orbán Viktor. 

Vannak közöttük fertőzöttek, csak nem tudjuk kik azok, épp ezért akik illegálisan, ellenőrizetlenül, tesztelést mellőzve akarnak ide belépni az

„nemcsak megsérti a magyar törvényeket, hanem biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára”.

Ezért nem jöhetnek be. Minden eszközzel meg kell akadályozni, a törvényeink jók, és egyszer már Röszkénél megmutattuk, hogy ez nem az az ország, ahol három kamerától megijednek a rendőreink. A biztonság fontosabb minden hírverésnél.

A nemzeti konzultációt eddig 1,4 millióan küldték vissza, a visszaküldési határidőt pedig augusztus 31-ig meghosszabbították, ez azért fontos, hogy mindenki elmondhassa a véleményét, ez pedig elengedhetetlen a második hullám megfelelő kezeléséhez.

Gazdasági csodát vittünk véghez 2010 után

A kormányfő elmondta, minden reggel az első szám, amit megnéz, hogy meghalt-e valaki, utána a fertőzések száma, van-e gócpont, a harmadik a munkanélküliek száma. Ma többen dolgoznak, mint januárban, és kevesebben, mint egy éve ilyenkor. A járvány előtti időszakban és a mostani időszakban dolgozó emberek számát tekintve egy jó 30-35 ezres hiányt lát még a miniszterelnök. Azt vállalta a kormány, hogy annyi munkahelyet létrehoz, amennyit a vírus elpusztít. Volt ez a szám messze százezer fölött is, jól haladnak, csökkentik.

Jó esély van arra, hogy az ősz során ez a különbség el fog tűnni. Itt sem szeretne majd megállni a miniszterelnök, nem elégszik meg azzal, hogy visszajutunk, ahol voltunk, még többet szeretne elérni. 2010-ben azzal nyertük meg a választást, ez volt az én ígéretem és

„8-9 év alatt létre is hoztunk több mint 800 ezer új munkahelyeket, amit én világrekordnak ismerek”.

Magyarország büszke lehet, hogy ennyi idő alatt ennyi munkahelyet létre tudott hozni – tette hozzá a miniszterelnök. 

A könnyűzenének van magyar karaktere

„Szorgalmas része az országnak a zenésztársadalom” – kezdte Orbán Viktor, majd hozzátette: megértéssel viszonyul a zenészekhez és a kultúra értékes részének tekinti őket. A könnyűzenei bandákban van valami magyar karakter és a kormányfő szerint ez világszinten is versenyképessé teszi a magyar könnyűzenét, hiszen a kultúra minden olyan műfajában melyek világszinten elismertek és műveltek, azok tudnak teljesíteni, akik bele tudnak tenni egyfajta pluszt, egy plusz karaktert a munkájukba.

A válságkezelésen van most a hangsúly, mindenkinek (fesztiválszervezők, zenészek, háttéremberek) segítenek. Úgy támogassuk őket, hogy közben maradjunk távol, szakemberek döntsenek a forrásokról, ne a kormány – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Negyedik unokájáról is beszélt Orbán Viktor

A kormánynak nem jár szabadság, de a kormánytagokat – magát is beleértve – muszáj elengednie, mert van egy pillanat, amikor az ember már úgy érzi, hogy fűrészpor van az agya helyén, és akkor az a munka minőségét lerontja. Nem azért mehetnek el a kormány tagjai szabadságra megfelelő üzemezésben, hogy kipihenjék magukat, hanem hogy jobb munkaállapotba jöjjenek vissza, mint amikor elmentek. Elvárja miniszterektől, hogy bármikor elérhetőek legyenek, bevethetőek, döntésképesek legyenek, ehhez néha pihenni kell.

Azzal kapcsolatban, hogy múlt héten megszületett a negyedik unokája, azt mondta, mindig sokan gratulálnak, ha unoka érkezik, és vannak, akik imádkoznak is értük, ezekért hálás szokott lenni. A fiúunokáját Jánosnak hívják, „most még Kukorica Jancsi, de a reméljük, hogy János Vitéz lesz belőle” – zárta a beszélgetést a miniszterelnök.

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 193 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Isten aldja, miniszterelnok ur!

Használják őket mert NT a Blankat, az Athinat........stb

Ha miniszterelnök lennék, mára változtatnék: itt lenne az idő számomra, hogy legalább az EU-csúcsok és jelentős, az ország életét befolyásoló találkozókról szóbeli, zárt körű, nem nyilvános tájékoztatást adjak a pártok, szakszervezetek, történelmi egyházak, legalább 10-15 jelentős civil szervezet, a média felelős irányítóinak.
Az egész nem kerülne többe, mint 10-15 percbe és bárki, a legádázabb ellenfél is láthatná a Karmelita kolostort belülről.
Miért?
Régen úgy mondták, miheztartás végett.
Ma úgy mondanám: hogy tisztábban lássanak, egészségesedjen a szociális, emocionális visszhang a közéletben.

Ha neked jol esett, hogy ezt elmondhattad, akkor nekem is jol esik - hogy ezt elmondtad.
Szep napot! Sot, szebbet, neked is.
Es hadd legyen mindenki onmaga, ne folyton azon ragodjunk, mit szolnak, ha ezt mondom, mit szolnak, ha azt.
Mondhassa csak mindenki szabadon a magaet, te is es en is.

Ez becenévnek tekinthető inkább, igaz, kicsit csúfolódós. A köznyelv régóta használja.

Miért ez a sértődékenység?
A jobboldali szavazókat hogy nevezi az ellenzék? Hosszú listát tudnék írni, de gondolom, te is tudod.

10 ev mulva, 50 ev mulva tudni fogjuk...hogyan artott Orban, de te mar most tudod, hogy art.
Ez hogyan van?
Es honnan tudod, hogy neked van igazad?
Es mifele apartheidrol beszelsz te?
Ez lesz az uj varazsszo, amelyre felepititek a legeslegujabb Orban-buktato kampanyotokot?
Jo szo, ugyanolyan adekvat, mint eddig az osszes tobbi lmbtqxyeuropailibdemokratizmus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés