Lugas épül az Andrássyn, a szervízúton

2020. augusztus 7. 15:10
Visszatér a régi békebeli hangulat, lugasok lesznek kiülőkkel és betonra festett társasjátékokkal a város legforgalmasabb útja mentén – írja az Énbudapestem.hu.

„Két hónapra lezárják az Oktogontól a Kodály-köröndig a szervizutat az Andrássy úton. Már most sorompók akadályozzák a parkolást, visszatér a régi békebeli hangulat, lugasok lesznek kiülőkkel és betonra festett társasjátékokkal a város legforgalmasabb útja mentén. A szervezők sokat várnak tőle” írja az Énbudapestem.hu.

A munkálatok már folynak, a lap beszámolója szerint „a helyiek kíváncsian nézegetik az ablakokból, hogy eltűntek a parkoló és araszoló autók, s nyomban nagy, tágas terek jöttek létre”. A cikkből kiderül: a Kodály-köröndről rá lehet éppen fordulni a szervizútra, de a következő utcán le kell fordulni jobbra, mert az Oktogon felé nem lehet továbbmenni. Az intézkedés mégis azt a célt szolgálja, hogy aki erre jár a következő időszakban, üljön le, pihenjen egy kicsit.

„Könnyű városi bútorok készülnek fenyőfából, növényeket hoznak, hogy otthonos legyen ez a kissé elhanyagolt, túlságosan is értékes terület. Melyet, valljuk be őszintén, elvettek tőlünk a motorizációs évtizedek. Most annak kipróbálása kezdődött, milyen az, amikor visszaadják az utcát annak, aki itt él. Nem azért, hogy csönd legyen meg nyugalom, hiszen mégiscsak nagyvárosban élünk. Hanem hogy újra össze lehessen futni másokkal az utcán. Ezt próbálja most elősegíteni a 2011-ben alapított FabLab Budapest, mely ma már egy több mint száz országban jelen lévő, 1750 tagot számláló nemzetközi, nyitott innovációs hálózat része” – olvasható a cikkben.

A kezdeményezés nem akármilyen területen fog megvalósulni: az Andrássy út és a millenniumi vasút szomszédságában jön létre a zóna, mindkettő a világörökség része.

„A járókelők és a biciklisek élvezik, hogy viszonylag szabadon jöhetnek-mehetnek a sétányon. Már most több a járókelő, mint máskor. Jóval kevesebb az autó, hiszen eleve nincsenek itt azok, akik eddig a szervizúton vadásztak a parkolóhelyekre. Tegyük hozzá, aranyáron lehet itt parkolni, amire persze az autósok csak szívják a fogukat, de eszük ágában sincs meghátrálni. A fő szabály az, hogy ahol meg lehet állni, ott megállnak. Ahol viszont nem lehet – most ilyen lett a szervizút –, ott azért mégiscsak eldőlt a történet” – tudósít a lap.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erről megkérdezték a budapestieket? Akarják?
Ez a beszámoló olyan úttörősre sikeredett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés