Elgyengíteni, káoszba fullasztani

2020. augusztus 7. 9:36

Horváth József
Magyar Nemzet
Itt már az Egyesült Államok alapértékei körül folyik a harc, sajnos sok esetben a szó valódi értelmében is.

„Napjainkban sajnos azt kell látnunk, hogy ez a hatalmas, sikeres, gazdag ország egyre nagyobb bajban van. Látszólag elég volt egy szakszerűtlen, brutális rendőri intézkedés a lavina elindításához. De nem hihetjük azt, hogy George Floyd tragikus halála volt ennek a folyamatnak az elindítója. Ez csak az indok volt, ahogy Ferenc Ferdinánd szarajevói meggyilkolása az I. világháború előtt. Az elmúlt években már egyre több figyelmeztető jelet láthattunk, amelyek rendszerét akkor még nem lehetett egyértelműen beazonosítani.

Ronald Reagan elnök, aki a hidegháborút megnyerte, még a gonosz birodalmának nevezte a Szovjetuniót és a kommunista rendszert a ’80-as években. A 2016-os elnökválasztási kampányban már hajszál híján demokrata elnökjelölt lett az a Bernie Sanders, aki demokratikus szocializmust hirdetett. Nap­jainkban pedig Bill de Blasio, New York polgármestere a Kommunista kiáltványból idézve állt ki az erőszakos tüntetők mellett. Harminc év alatt az Egyesült Államok eljutott oda, hogy trendi dolog Marxot idézni, nyíltan szélsőbaloldali nézetekkel kampányolni.

A válság másik figyelemre méltó jele a hadsereg, a rendőrség fokozatos, és azt kell mondjam, tudatos lejáratása, bomlasztása. Ez oda vezetett, hogy már évtizedes probléma a hadseregben a létszámhiány. Nem tudják megfelelő számú és képességű jelentkezővel feltölteni a soraikat. Márpedig az Egyesült Államok világhatalmi státusának első számú garanciája lassan száz éve a hadsereg. Ma már nem példaértékű a katonai pálya. Amíg választani, sőt legálisan alkoholt fogyasztani csak 21 éves kortól lehet, a hadseregbe már 17 évesen be lehet lépni. Az elmúlt hetek zavargásai pedig tovább nehezítik a fegyveres életpályára toborzást. Akkor, amikor New York városa egymilliárd dollárral csökkenti a rendőrség költségvetését, amikor a rendőrségen dolgozókat szinte kollektíven rasszistának, erőszakosnak bélyegzik, akkor a rendvédelem ellehetetlenítése már nemzetbiztonsági kockázattá válik.

Ezt erősíti az amerikai demokrata elit és a liberális média is, amikor egységesen és tudatosan rohamosztagosnak nevezik a szövetségi kormány által kivezényelt erőket. A megnevezés teljesen tudatos – még ha sok fiatal tüntető nem is tudja –, hogy a német náci párt paramilitáris szervezetének, a Sturmabteilung (SA) egységeit nevezték először rohamosztagnak. A képlet egyszerű, és egyben félelmetes is. A republikánus Donald Trump elnök által a rend helyreállítására kivezényelt szövetségi erők fasiszta rohamosztagok. A demokrácia élharcosai pedig az erőszakos tüntetők. A demokraták által irányított nagyvárosok legyengített, elbizonytalanított és megbélyegzett rendőrei pedig nem mernek intézkedni. A liberális média a szövetségi erőket álltja be bűnbaknak, mondván, az ő fellépésük miatt váltak agresszívvá a békés tüntetések. Máskor pedig egyszerűen elhallgatják a polgárháborús képet mutató városi ütközeteket. Vagy találnak állítólagos szélsőjobboldali provokátorokat, mint Minnesotában a Pokol Angyalai motoros banda egyik tagját. Sőt, ha ez nem lenne elég, akkor még az Árja Cowboyok Testvérisége nevű szervezet tagja is provokátor, aki amerikai muszlim nőket is szokott inzultálni. Kicsit sok a »jóból«. Persze nem zárhatjuk ki, hogy szélsőjobboldali csoportok is akcióba lendülnek. Ám pillanatnyilag az ultraradikális Fekete Párducok fegyveres felvonulásai és nyílt rasszista kinyilatkozásai teszik még megosztottabbá az amerikai társadalmat.

A történteket lehet a közelgő elnökválasztási kampány részeként is vizsgálni. Trump elnököt minden eszközzel, könyörtelenül el akarják távolítani a hatalomból. De ez már messze nem a demokraták és republikánusok küzdelme. Itt már az Egyesült Államok alapértékei körül folyik a harc, sajnos sok esetben a szó valódi értelmében is. Egy sikeres, gazdag és erős birodalom jövője a tét. Az eredménytől függetlenül a novemberi választás után is lesz még Amerika. A kérdés az, hogy milyen formában, milyen értékek mentén. Képes lesz-e a nyugati világ biztonságának garantálására, vagy önmaga belső problémáival lesz elfoglalva a következő időszakban. Továbbra is a problémák megoldója vagy maga a probléma lesz ez a hatalmas ország. A szélsőbaloldali eszmék, az iszlám radikalizmus, az agresszív liberalizmus, a genderideológiák sajnos elérhetik azt, amit eddig egyetlen külső ellenfele sem volt képes. Elgyengíteni, szétzilálni, majd káoszba fullasztani az országot. Ez a hibrid polgárháború végső soron már erről szól.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg fogsz döbbenni: a kádári kőműves, meg az egyetemi tanár is jól söpör az új gazda alatt...

Néhány egyéb apróságon kívül az, hogy nem nemzeti érzelmű vezetők voltak.

Meleg van ugye buksi, igyál sok vizet!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés