Újabb támogatás a zeneiparnak

2020. augusztus 6. 11:23
A múlt héten bejelentett 5,3 milliárdos zeneipari támogatáson felül újabb kormányzati segítségre számíthat a szektor – jelentette be a kormányszóvivő.

Több fontos döntés is született a tegnapi kormányülésen a koronavírus-járvány hatásainak mérséklésével kapcsolatban – mondta Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott, hogy a kormány kiértékelte az európai és a hazai fertőzöttségi adatokat ami alapján arra jutottak, hogy a helyzet romlik az Európai Unióban. „Van, ahol elég drámai számok is vannak” – fogalmazott hozzátéve, hogy Spanyolország esetében döntött úgy – a tisztifőorvos javaslatát támogatva – a kormány, hogy az eddigi zöldről sárga minősítést kapjon az ország. Kifejtette, hogy keddenként továbbra is az operatív törzs tesz javaslatot a kormány számára, amely szerdán tud dönteni és pénteken lépnek életbe a szabályok. 

Idehaza stagnál a vírushelyzet

A koronavírus magyarországi adataival kapcsolatban pozitív képet festett a miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: „nálunk gyakorlatilag ötszáz és hatszáz között stagnál a fertőzöttek száma”. Hangsúlyozta, hogy azért volt eredményes idehaza az első hullámmal szembeni védekezés, mert „mindenki józan ésszel mérte föl a helyzetet és annak megfelelően is viselkedett”. Felelős döntésnek nevezte az augusztus 20-i tűzijáték és légi parádé lefújását, rámutatva, hogy a jelenlegi szabályok ugyan megengednék egy ilyen rendezvény megtartását, de 

„a jelenlegi helyzetben fokozott óvatossággal kell eljárni”.

A koronavírus gazdasági hatásairól beszélve a miniszter rámutatott: a kormány véleménye továbbra is az, hogy a gazdaság jelenlegi legfontosabb adata a foglalkoztatottsági adat. „Ma Magyarországon 4.472.000 ember dolgozik, ez a szám pedig emelkedést jelent a legutóbbi adathoz képest, de még nem értük el a tavalyi év azonos időszakában mért számokat, ugyanakkor jó eséllyel elérhetjük ezt még az évben” – mutatott rá Gulyás Gergely.

Újabb támogatás a zeneiparnak

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a múlt héten bejelentett 5,3 milliárdos zeneipari támogatáson felül újabb kormányzati segítségre számíthat a szektor. A több mint kétmilliárdos újabb csomagnak három eleme van – fejtette ki a kormányszóvivő. 

  • Kisebb vidéki klubok koncertszervezési kiírásai.
  • Nagyobb klubok koncertszervezési kiírásai.
  • Határon túli klubok és zenei színpadok támogatása.

A kisebb vidéki klubok koncertszervezésénél 80 darab helyszínnel számolnak, amelyek egyenként maximum kilencmillió forint támogatásból 10-10 könnyűzenei eseményt kell, hogy megszervezzenek. A nagyobb klubok esetében 20 helyszínnel számolnak, egyenként 30 milliós támogatással és szintén 10-10 koncert megszervezésével. A határon túli zenei színpadok esetében pedig 11 helyszínen egyenként összesen kilencmilliós támogatást nyújtanának.

Lánchíd-ügy

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy

a főpolgármester elvesztette a korábban rá jellemző higgadtságot.

A miniszter a Lánchíd felújításával kapcsolatos tender csúszásával kapcsolatban reagált így. Ismertette az építési beruházással kapcsolatos rendelkezéseket, ami szerinte nem Karácsonyéknak ad igazat. „A főpolgármester szerezze vissza higgadtságát, és olvassa el a jogszabályokat” – szólította fel Karácsony Gergelyt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Gyurcsány Ferenc Vidnyánszky Attilát ért fenyegetőzésével kapcsolatban azt mondta, hogy felháborító. Ha Karácsony Gergelytől higgadtságot kértünk, akkor Gyurcsány Ferenctől józanságot kérünk, reggel, délben, meg este, vagy, hogy ő is értse, „reggel, éjjel meg este” – szúrt oda az őszödi beszéde egyik részével a DK elnökének a miniszter.

Röszkei betörési kísérlet

A miniszterelnökséget vezető miniszter egy újabb röszkei tiltott határátlépési kísérletről is beszélt. Elmondta, hogy az ügy téma volt a tegnapi kormányülésen is, ahol Pintér Sándor belügyminiszter arról számolt be, hogy közel 100 fő, 4-5 csoportban erőszakosan próbált meg betörni a röszkei határzárnál augusztus 4-én este. Rámutatott, hogy ezt az oda összevont rendőri erők meg tudták akadályozni, ugyanakkor egy líbiai állampolgárnak sikerült jogellenesen átlépnie a határkerítésen – „vele szemben eljárás indult” – fejtette ki a miniszter.

Nem zárható ki, hogy a következő hetekben, vagy hónapokban a helyzet romlani fog, ez nagymértékben függ attól, hogy a balkáni útvonal koronavírus miatti viszonylagos zártsága fennmarad-e” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Segítség Libanonnak

A kormány döntött arról is, hogy azonnali segítségként egymillió eurót juttat el a maronita szír egyháznak a libanoni robbanás következményeinek enyhítése érdekében – jelentette be a miniszter. Kifejtette, hogy az összeget a Hungary Helps Program keretein belül küldik el a közel-keleti köztársaságnak. Hozzátette: tegnap este Libanon segítséget kért, műszaki személyzet formájában is, amire Magyarország ötven percen belül jelezte, hogy segít.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Asztakurva!
Lölő zenél is?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés