Merjünk azok lenni, akik vagyunk!

II. évfolyam 32. szám | Meta - Feminens
2020. augusztus 6.
Józsa Judit kerámiaművész munkáiban egyazon értékvállalás jelenik meg: megmutatni örökségünket, erényeinket, hogy megtalálhassuk helyünket a világban.

„Csodálatos hadvezérekkel, nagy magyar férfiakkal rengetegen foglalkoznak, de a biztos hátteret, azt a sok asszonyt is meg kell mutatnunk – szögezi le Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a Magyar nagyasszonyok kerámiasorozat megálmodója. – Annyi nő van, akiről szinte nem is hallunk, pedig fontos alakítói voltak a magyarok sorsának! Elképesztő tanulság van az ő történeteikben, amelyeket alig ismerünk, így saját gyökereinket, mélységeinket sem ismerjük igazán.” A művész három kiállítást szentelt a nagyasszonyoknak, annak a hatvan nőnek, akit az évek során megformált a sorozatban. Bemutatta többek között Emesét, Zrínyi Ilonát, Leövey Klárát, az első magyar orvosnőt, Hugonnai Vilmát és az ötvenhatos Tóth Ilonát is. Témaválasztása nem véletlen, indíttatása, ahogyan az lenni szokott, a gyermekkorára nyúlik vissza. „Erdélyben nőttem fel, ahol az iskolában nem taníthattak a magyarok igazi történelméről. Otthon édesapám pótolta ezt, mesélt, és a kezembe adott olyan könyveket, amelyekből felfedezhettem a múltunkat” – magyarázza Judit, neves korondi keramikus népművészek gyermeke.

„Elképesztő tanulság van a magyar nagyasszonyok történeteiben”

Hasonlatosan a termékeny írókhoz, akik mégis egész életükben „egy könyvet” írnak, Judit minden munkája, sorozata kapcsolódni látszik: egyazon átfogó értékvállalás, eszmerendszer jelenik meg bennük. Több sorozatban foglalkozott a magyar örökséggel, Magyarországra költözése után nem sokkal, 1996-ban például a honfoglalókat formálta meg, mert bántotta, hogy „annyit tartottak róluk, hogy a nyereg alatt puhították a húst”. Később éveken át a magyarok erényei foglalkoztatták, ebből születő műfajteremtő domborműveit Jókai Anna hondaláknak keresztelte a mandalák mintájára.

Címlapkép: Ficsor Márton

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés