Fény...

2020. augusztus 6. 7:59

Lobenwein Norbert
Facebook
A fesztiválokat képviselő munkatársaimmal együtt azon leszünk, hogy egy transzparens és igazságos rendszert alakítsunk ki.

„Tucatnyi elemzés, javaslat ment át a kezem alatt idén. Volt, amit én készítettem, volt, amit másoktól kaptam, szakmabeliek munkája volt, de az egyetemes igazságot és a közös nevezőt sokszor nehéz volt megtalálni bennük. Elsősorban azért volt nehéz, mert a kérdés is nagyon összetett. Ki szorul segítségre? A vidéki klub, amely sose kapott támogatást, de náluk legalább mostanra elindulhattak az amúgy is jellemző, 500 fő alatti bulik, vagy a nagy, budapesti koncerthelyek, amelyek normálisan minden szempontból giga számokat produkálnak, idén viszont csak azért tartanak nyitva, hogy a költségeik egy minimális részét kitermeljék és amúgy a csőd szélére kerültek? A zenészeket kell támogatni, vagy a mögöttük dolgozókat? Ha a zenészeket, akkor kiket és hogyan? A nagyokat, akiknek »úgyis van pénzük«, vagy a kicsiket, akik amúgy »500 fő alatt« pont úgy vannak most, mint Covid nélkül lennének? Ha a háttérembereket, akkor hogyan és kiket? Ha az elmaradt fesztiválok szervezőit, akkor milyen alapon?

Szóval bőven akad kérdés, a megoldást sokan sokféleképpen látják én pedig valóban kíváncsi voltam, hogy a döntéshozókat ez az egész nem érdekli, ahogyan a közösségi médiában jellemző reakciók is mondják, vagy csak egyszerűen nem látják elég közelről a helyzetet? Ezt a posztot most azért írom, mert szeretnék egy lehetséges »hírcsatornaként« beszámolni arról, amit most látok. Napokon át ugyanis beavattattam abba, hogy miről szól a »garázskoncert« koncepció.

Miniszteri felkérésre úgy döntöttem, hogy ebben a munkában részt veszek. Úgy látom ugyanis, hogyha nem is oldja meg a felsorolt sok-sok problémát, valós segítséget jelenthet egy sor fellépőnek és a mellettük-mögöttük dolgozóknak. Nem egyedül teszem: bevontam ebbe a munkába a legnagyobb hazai fesztiválok (Efott, Campus, Fezen, FOO, SZIN, Művészetek Völgye, VOLT, Strand) szervezőit. A felsorolt fesztiválokat képviselő munkatársaimmal együtt azon leszünk, hogy egy transzparens és igazságos rendszert alakítsunk ki. Éppen most állítunk össze egy közös listát azokról a zenekarokról, előadókról, amelyek és akik a legtöbb fesztiválon jelen vannak – pontosabban jelen lettek volna. Ha ügyesek vagyunk, a szándékunk szerint 70-80-an kaphatnak majd meghívást a raktárkoncert (korábban garázskoncert) sorozatra, amelyen több fesztiválfellépésnek megfelelő gázsiban részesülnek. Ez lehetővé teszi majd – és elvárás is egyben feléjük -, hogy a crew-juk is bevételhez jusson.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most nincs fesztiválozás.
Háború van.
Mi a nem világos?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés