Egyszer használatos iszonyat

2020. augusztus 05. 15:32

Évről évre rituálisan elkövetjük a mentegető magyarázatokat. Például: ha nem dobják le azt a két bombát, akkor akár egymillió amerikai katona életét is követelhette volna a fanatikus japánok elkeseredett ellenállása a dzsungelben.

2020. augusztus 05. 15:32
Kárpáti János
168 Óra

„Ezekben a napokban van a Hirosima és Nagaszaki ellen végrehajtott amerikai atomtámadás gyászos évfordulója, amelyről már semmi újat nem tudunk mondani, voltaképpen nem is kell, mégsem térhetünk fölötte szó nélkül napirendre, mert a lelkiismeretünk nem hagy nyugodni. Minket, az utókor gyermekeit sem, pedig mi látszólag teljesen vétlenek vagyunk, ebben legalábbis. Évről évre rituálisan elkövetjük a mentegető magyarázatokat. Például: ha nem dobják le azt a két bombát, akkor akár egymillió amerikai katona életét is követelhette volna a fanatikus japánok elkeseredett ellenállása a dzsungelben. Tehát végül is megspóroltak több százezer életet. Vagy: ha Trumanék nem mutatják meg Sztálinnak, hogy milyen bombájuk van, akkor nehezebb lett volna féken tartani a nácik legyőzésétől megittasodott vörös birodalmat.

De ez csak mentegetőzés, akkor is, ha egyes elemei tényszerűen helytállók lehetnek. Mert lett volna más megoldás, ami akkor is felmerült, de elvetették, mert az értelmes embert feltételezett volna. Lehetett volna tartani egy dermesztő bemutatót a japán és a szovjet szakértők okulására, például egy lakatlan csendes-óceáni szigeten. Tessék felvenni a napszemüvegeket, ilyen volt, ilyen lett. Környezetvédelmi szempontból persze ez is szörnyűség lett volna, de azért mégis más.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. augusztus 05. 20:01
Amerikai történelemhamisítás és mese, hogy a japánok az atombombák ledobása miatt adták meg magukat. Ez nem így volt. A szovjet hadüzenet és támadás miatt adták meg magukat. A szovjetek egy hét alatt 640 000 fős veszteséget okoztak a japán haderőnek. Ez óriási. Az atombomba meg inkább csak a civileknek ártott, a japán hadsereg nem igazán lett tőle gyengébb. Aztán meg nem is tudták, hogy az atombomba. A japánok annyit tudtak, hogy az amerikaiak erős bombatámadást hajtottak végre két városuk ellen. Tokiót sem érte kevesebb kár, sem anyagilag, sem emberéletben az amerikai bombázástól mint Hirosimát vagy Nagaszakit. S a japánok ugyan nem tudták, de az amerikaiaknak nem is volt több atombombájuk, elhasználták mind a hármat. Civil városok szétbombázásától még egyetlen ország sem tette le a fegyvert, Japán sem.
Krupp Skya
2020. augusztus 05. 19:39
Nagybátyám 1949-ben jött haza szovjet hadifogságból a kihallgató ÁVH-s tiszt azt mondta neki nem volt kötelező harcolni a szovjetek ellen. Én is csak ezt tudom mondani, nem volt kötelező ledobni az atombombát, meg is tagadhatták volna parancsot, vagy feladhatták volna Bokros Lalyos anyja címére konténerben, a következő szöveggel : Na bazd meg Lalyos anyja most szüld meg a kibaszott nyugdíjfelező fiadat és bummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.
mokány
2020. augusztus 05. 19:12
Ugyanezen ok miatt nem mentek az amerikaiak Moszkváig.
Dominium Magna Hungaria
2020. augusztus 05. 18:40
lelkiismeretünk nem hagy nyugodni Ez egy érdekes gondolatmenet, főleg libtardáltak szájából, akik szeretik a múlt bűneit a ma élő emberek nyakába varrni. 1. A mi lelkiismeretünket nem terheli ami ott történt, mégha Teller Ede közre is működött benne. Nem ő dobta le. 2. Ezt az amerikaiaknak kell lezongorázni, tudtommal még a mai napig nem kértek bocsánatot ezért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik