Demográfiai földprogramot szorgalmaz a Mi Hazánk

2020. augusztus 5. 12:56
Novák Előd szerint a kormány Nemzeti Vidékstratégiájából semmi nem valósult meg.

Demográfiai földprogramot szorgalmaz a Mi Hazánk Mozgalom fiatal párok földhöz juttatása érdekében – közölte Novák Előd, a párt alelnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Mint mondta, a kormány hiába hirdetett ilyen programot a Nemzeti Vidékstratégia 2012-2020 című dokumentumban, semmi sem valósult meg belőle, sőt a javaslatot előterjesztő Ángyán József államtitkárt is lemondatták. Újra kell éleszteni a földprogramot a huszonnegyedik órában, hiszen vidéken különösen aggasztó „a cigányság népességrobbanása”, miközben a dolgos magyarságnak nem nyújt életteret a kormány – vélekedett.

Novák Előd a Nemzeti Vidékstratégiából idézve arról beszélt, hogy a gazdatársadalomnak nem lesz megfelelő utánpótlása, valamint az inaktív rétegek aránya rendkívüli terheket ró az aktívakra. Ma már egyes térségek kiürüléssel, illetve súlyos munkanélküliséggel járó szociális gettókká válással fenyegetnek – tette hozzá. Kifogásolta, hogy semmi nem valósult meg a kormány demográfiai földprogramjából, amelynek lényege az lett volna, hogy 25-50 évre szóló földbérleti jogot és a gazdálkodás beindításához szükséges képzést, szaktanácsadást, hiteleket, piacra jutási támogatást és egyéb kedvezményeket, valamint az életkezdéshez – akkor vidéki térségekben jelentősnek mondható – 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak volna pályázati úton fiatal párok, családok.

Nekik azt kellett volna vállalniuk, hogy vidéken letelepednek vagy ott maradnak, két vagy több gyermeket világra hoznak, tisztességgel felnevelnek és életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak – mondta. Novák Előd szerint ma már világosan látszik, hogy a programhoz rendelt földeket az Orbán-kormány nem a fiataloknak, hanem az Ángyán József lemondását követően nemsokára meginduló „feudális hűbéri birtokadományozó” állami földbérleti, majd földprivatizációs programok keretében saját holdudvarának szánta. Így esélye sem volt a demográfiai földprogram elindításának, amit viszont a Mi Hazánk Mozgalom újra szeretne a politikai napirend részévé tenni – fűzte hozzá.

(MTI)

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Novák Előd is annyit ért az agrárgazdasághoz, mint a város aszfaltutcáit koptatók.

Ángyán József utópisztikus tervére vonatkozik, amelynek szerintiek a gyakorlatban - sőt elméletben sincs - nincs jogosultsága. Aki készített már üzleti tervet az agrárgazdaságban az tudja miről van szó.
30-70 hektár földművelésből nem lehet egy családot eltartani. Legfeljebb jövedelem kiegészítésre jó. Ehhez azonban több tízmillió tőkebefektetés szükséges, amely legfeljebb 5 év múlva térül meg, ha kedvező az időjárás és megfelelő a talaj minősége.

Hogyan lenne mégis lehetséges?

Abban az esetben lehetséges, ha a vállalkozás állattartással foglalkozik, saját maga termeli meg a takarmányt, az alapanyagot feldolgozva saját kereskedelmi hálózatában - bolt, étterem - értékesíti.

Valótlan állítás, hogy az elmúlt 30 évben a fiatal gazdálkodókat nem támogatták a kormányok. Mindegyik kormány idején történt pályázati kiírás a fiatal agrárvállakózásokra vonatkozóan. Ez vissza nem térítendő támogatásból és kedvezményes hitelből valósult meg. Sokan éltek is vele.
Korábbi tapasztaltam, hogy mivel erős a gazdálkodás tőkeigénye, erősen időjárás és kereslet függő, a munkaidő hossza nem 8 óra, sok lemondással jár, kevés a vállalkozó. Egyébként a művelhető területek 40 %-a úgy kerültek magántulajdonba, hogy a tulajdonos bérbe adja. Így lehetne földet bérelni, ha lenne rá új igény. Azonban az előzőekben felsoroltak miatt nincs rá igény.

Sajnos rosszul javítottam.
Megismétlem.
Ángyán József utópisztikus tervére hivatkozik, amelynek szerintem a gyakorlatban - sőt elméletben sincs - nincs jogosultsága.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés