Kemény választ küldött a Közbeszerzési Hatóság Karácsony vádjaira

2020. augusztus 4. 18:51
A KH megalapozatlannak nevezte a „sajtóban megjelent kifogásokat”, hangsúlyozva, hogy a jogszabályok betartása nem választás kérdése.

A Közbeszerzési Hatóság (KH) szerint a Lánchíd-tender közbeszerzési felhívása azért jogellenes, mert a főváros mint ajánlatkérő nem tartotta be a referencia-időszakra vonatkozó előírást – közölte a hatóság az MTI-vel kedden. A KH megalapozatlannak nevezte a „sajtóban megjelent kifogásokat”, hangsúlyozva, hogy a jogszabályok betartása nem választás kérdése. A törvényi előírások a közbeszerzések szereplőire ugyanúgy kötelezőek, mint a hivatalra. A KH az eljárás feltételrendszerébe nem is szól bele, de céljának tekinti, hogy a kiírások megfeleljenek a törvényes követelményeknek – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy az előírható referencia-követelmény időbeli korlátait jogszabály határozza meg. A főváros ennek értelmében legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de 8 éven belül befejezett referenciát követelhet meg. A jogszabály mindössze annyi eltérést enged, hogy a kezdés ideje indokolt esetben 11 évnél korábbi is lehet - írták a közleményben. A kiírás kifogásolt része 8 év helyett 10 éves referenciaidőszakot írt volna elő.

A KH – mint fogalmaztak – nem kormányzati szerv, 25 éve független államigazgatási intézményként végzi a tevékenységét, és gyakorolja a törvényben rögzített hatáskörét. Ennek megfelelően a hirdetmények ellenőrzése is a kötelező feladatai közé tartozik az eljárást megindító felhívásoknál. Az ajánlatkérő felelőssége a szabályos felhívás, a hatóság jogsértő rendelkezés esetén akár többször is hiánypótlási felhívást küld – írták. Hozzátették, hogy a KH tavaly 25 117 hirdetménynél 25 210 hiánypótlási felhívást küldött, vagyis a Lánchíd felhívásához kapcsolódó hatósági döntés nem egyedi eset.

Karácsony Gergely főpolgármester kedden azt közölte, a főváros nem ért egyet a Közbeszerzési Hatóság döntésével, mert a referenciaidőszak korlátozása alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét. A főpolgármester Facebook- bejegyzésében a KH-t „kormányzati hatóságnak” nevezte. Hozzátette, hogy az előírásokat beépítik a kiírásba, de szerinte az eredeti kiírás jogilag megalapozott.

(MTI)

Fotó: Hajó halad át a Lánchíd alatt a Dunán 2020. július 1-jén. A háttérben az Országház épülete látható.
MTI/Cseke Csilla

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem is tudom, valamelyik időközi választáson azért nem tudott elindulni az ellenzéki jelölt, mert nem jól töltötték ki a nevezést?

Így kell helyre tenni a hazudozót.

Erről van szó: a Karácsony által kiadott kommunikációs blöfföt erélyes szaktudással elsöpri a KH. Jó, ha látja a nép, hogy a szaktudás hiányát nem lehet a szokványos ellenzéki politikai propagandával elfedni. Karácsony újból lebukott, mert egy felfújt hólyag, köz-veszélyes amatőr.

igen igen engem is birsagolt mar meg rohadt fideszes rendor amiert atmentem a piroson mert nem fogom betartani nekik a fideszes kreszt! :)))

Az igazság, hogy még a Margit-hidat felújító társaság is indulhat, hiszen nemcsak budapesti referenciát lehet használni, és mint olvasom, érvényes hazai referenciája mindegyiknek van, plusz egymás al- és felvállalkozói is lehetnek, vagyis az egész vagy dilettantizmusnak vagy igen zavaros sz.rkeverésnek tűnik.

Teljesen mindegy, hogy a gárda 40 vagy 41 fő. Elsősorban a munka minősége, mennyisége és időbelisége a mérvadó.
Jelen esetben jogi fogalmi értelmezési gondok vannak a pályázat kiírásánál, holott a rendelet egyértelműen fogalmaz.

A 321/2015. Korm. rendelet
Építési beruházás esetén, ha az ajánlatkérő:
a) öt év teljesítéseinek igazolását írja elő, az ajánlatkérő a vizsgált időszak alatt befejezett, de legfeljebb nyolc éven belül megkezdett,
b) nyolc év teljesítéseinek igazolását írja elő, az ajánlatkérő a vizsgált időszak alatt befejezett, de legfeljebb tizenegy éven belül megkezdett
építési beruházásokat veszi figyelembe.

,,A jogszabály mindössze annyi eltérést enged, hogy a kezdés ideje indokolt esetben 11 évnél korábbi is lehet - írták a közleményben. A kiírás kifogásolt része 8 év helyett 10 éves referenciaidőszakot írt volna elő.,,

Karácson Gergely egybemossa a referencia időszakot a beruházás megkezdés időszakával.

,,Karácsony Gergely főpolgármester kedden azt közölte, a főváros nem ért egyet a Közbeszerzési Hatóság döntésével, mert a referenciaidőszak korlátozása alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét.

Karácsony állítása pedig valótlan, mert azzal, hogy 8 év helyett 10 év referencia időszakot írtak elő, ezzel szűkítették a közbeszerzésen indulhatók körét.

Felvetődik, hogy milyen minőségű közigazgatási munka folyik a Fővárosi önkormányzatnál, ha egy ilyen egyszerű kérdést sem tudnak megfelelőn értelmezni.

Szerintem már most borítékolható, hogy a felújított híd 2023 évben nem fog üzemelni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés