A válság nyertese

2020. augusztus 4. 15:43

Puzsér Róbert
Hírklikk
A Facebook szerverein dőlt el, hogyan reagálnak a kormányok, a Facebook algoritmusai döntötték el, milyen adatok kerülnek a közvélemény elé.

„Az alábbiakban olvasható szöveg tartalma nem álhír, és nem konteó, hanem a legszigorúbb értelemben vett tény.

A Facebook az előző negyedévben csaknem megduplázta a hasznát. »A június végével záródott három hónapban az adózott eredmény 98 százalékkal, az egy évvel korábbi 2,62 milliárd dollárról 5,18 milliárd dollárra, részvényarányosan 0,91 dollárról 1,8 dollárra ugrott. A bevétel 11 százalékkal 18,69 milliárd dollárra emelkedett« – írja a Világgazdaság.

Ez a három hónap épp az a három hónap, amikor a koronavírus-karantén miatt megbénult a világgazdaság, amikor történelmi mértékben estek vissza a nemzetgazdaságok. Ebben a negyedévben az amerikai GDP 9%-ot, a német GDP pedig 10%-ot zuhant. A Facebook bevételi rekordokat dönt.

A járványhisztéria kattintást, a kattintás hirdetési pénzt generált. A lezárások miatt az értékesítés mind nagyobb része került át a virtuális térbe, ami még nagyobb forgalmat és még több hirdetést jelentett. Egy összeomlásnak mindig megvannak a maga nyertesei: egy háborúnak a fegyvergyártók, egy járványnak a gyógyszercégek és az internetes felületek üzemeltetői.

A koronavírus-pánik motorja a közösségi média volt. A Facebook szerverein dőlt el, hogyan reagálnak a kormányok, a Facebook algoritmusai döntötték el, milyen adatok kerülnek a közvélemény elé – ennek pedig az lett a következménye, hogy a kormányok nem koncentráltak kellően az idősotthonok védelmére, viszont leállították a gazdaságokat. Nem mondom, hogy a Facebook bármit is tett ezért, de azt igen, hogy semmit sem tett ellene, holott egyedül volt abban a helyzetben, hogy tegyen.

Mark Zuckerberg most rekord mértékű profitot számolgat. Biztos, hogy a világ legnagyobb médiumát nem kellene feldarabolni, vagy közösségi tulajdonba vonni? Biztos, hogy Mark Zuckerberg és a Facebook algoritmusai a legmegfelelőbbek arra, hogy a globális emberiségnek jövőt szabjanak, s eldöntsék, kinek mit szabad és kell látnia? Biztos, hogy nem jelentene biztonsági garanciát a huszonegyedik századra a legfőbb kommunikációs felület, az új közösségi agóra közművesítése?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés