A Fidesz sokadszorra intéz támadást a nukleáris biztonság ellen

2020. augusztus 4. 15:28

Szél Bernadett
Facebook
Így vagy úgy, de ezt is el kell és el fogjuk hárítani.

„»A cég kifejezetten számol azzal a lehetőséggel, hogy az üzemidő-hosszabbítás kikerül a környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárásra kötelezett tevékenységek közül. Ez több mint meghökkentő ahhoz képest, hogy még egy kerékpárút leaszfaltozása is engedélyköteles. “Ez nevetséges. A kiíró nagyon bízhat a lobbierejében”
– kommentálja tömören Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal egykori főigazgató-helyettese.«

Magyarország az Orbán-kormány alatt olyan hellyé vált, ahol a szélerőműveket adminisztratív eszközökkel betiltották, egy napelempark felépítéséhez bonyolult környezetvédelmi engedélyezési eljárás kell, egy atomerőmű üzemidejének meghosszabbításához viszont — ha a kormányzati óhaj valósággá válik — elegendő lesz a politikai akarat. Ez teljes nonszensz.

Lassunk tisztán: a Fidesz sokadszorra intéz támadást a nukleáris biztonság ellen — de ahogy a többi merényletet, így vagy úgy, de ezt is el kell és el fogjuk hárítani.

A Paksi Atomerőmű nemrég jutott túl az eredetileg 30 évre készült blokkok húsz éves üzemidőhosszabbításán. A százmilliárdos beruházás eredménye egy, szakértők szerint “korlátokkal működőképes” műszaki létesítmény lett — de aki követi a híreket, tudja, hogy szinte heti gyakorisággal fordulnak elő benne kisebb-nagyobb meghibásodások. A reaktorok és a kiszolgáló létesítmények a 80-as évek szovjetuniójának technológiai színvonalát tükrözik, ennek összes biztonsági és környezeti következményével. Hozzám is eljutnak információk, hogy a vezetékekben korróziós lerakódások képződnek, vagy a hűtőfolyadék vezetékeiből szivárog a radioaktív anyag. Azt azonban mindenki láthatja, hogy a hűtési megoldás nem képes alkalmazkodni a klímaváltozás miatt megváltozott Duna-vízjáráshoz, emiatt évről évre egyre súlyosabb a folyó hőszennyezése. Plusz ott van a legnagyobb probléma, hogy továbbra is megoldatlan a hulladékkezelés: Oroszország nem veszi át a kiégett fűtőelemeket, a sugárzó kazetták az atomerőmű területén halmozódnak, miközben magam is sokszor elmondtam, hogy eszükbe ne jusson az ott élőkön átlépve Pécs mellé suvasztani a nagy aktivitású radioaktív hulladékot.

Probléma van bőven — amúgy Paks2 nélkül is, de a fentiek közül egy is elég lenne, hogy az újabb üzemidőhosszabbítás realitását megkérdőjelezze. Az a tény azonban, hogy a kormányoldalon a koncentrált problémahalmaz ellenére mégis ezen gondolkodnak, a hatalomgyakorlók ítélőképességével kapcsolatban vet fel komoly kérdéseket. Az élettartam további kitolása egyszerre jelent környezeti és biztonsági kockázatot, ha pedig mindezt környezeti hatásvizsgálat nélkül kívánják áterőltetni, az olyan felelőtlenség, amit nem hagyhatunk.

‼️ Ez már a sokadik kormányzati támadás a nukleáris biztonság ellen: a vonatkozó törvényeket és a nukleáris hatóság jogkörét folyamatosan faragja a kabinet, hogy Vlagyimir Putyinnak és a Roszatomnak a kedvére tegyen. Ha kivonják az üzemidőhosszabbítást a környezeti hatásvizsgálat-köteles tevékenységek köréből, akkor ezt a lépést a korábbiakhoz hasonlóan jogi úton minden létező fórumon meg fogom támadni: a magyarok biztonságát a kormány sem teheti kockára csak azért, hogy gesztusokat tegyen az orosz atomiparnak.

Amit ezzel szemben tennie kellene, az a napnál is világosabb: dinamikus zöldenergia-infrastruktúra fejlesztésre van szükség, ez a század ugyanis erről és nem öreg orosz atomerőművekről szól. Ez a mi utunk és én mindent megteszek és meg fogok tenni, hogy erre menjünk”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szél Bernit ledobták Los Alamosba, de nem robbant föl, mert akkoriban
még nem volt elég mérges.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés