Újabb sajtópert nyertek az átlátható újságírásért küzdő fiatalok az Átlátszó ellen

2020. augusztus 3. 12:23
A magát „tényfeltáró, oknyomozó” portálként meghatározó lap lejárató hangvételű cikkében több hazugságot és valótlan állítást közölt az alapítványról és annak francia társszervezetéről.

A Transzparens Újságírásért Alapítványt – a szervezet elmondása szerint – azért hozták létre, hogy felépítsék Magyarországon a médiatudatosság kultúráját, közelebb hozzák az újságírók személyét az olvasókhoz, átláthatóvá tegyék a média működését és harcoljanak az álhírek ellen. A honlapjukon olvasható credojuk szerint objektív újságírás nem létezik, ezért az olvasókkal fontos megismertetni az újságírók személyét, munkásságát, életútját és szubjektív világlátását. Az alapítvány szerint csupán tisztességes és átlátható újságírás létezik, amelyek megvalósulásáért különböző eszközökkel kell küzdeni. Ők maguk portrécikkeket írnak közéleti újságírókról, valamint „Zsurnaliszta Vitaesteket” szerveznek. A legutóbb például a MagNet Közösségi Házzal közösen rendezett eseményükön Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője és Békés Márton, a Kommentár folyóirat főszerkesztője vitatkozott, az eseményről mi is tudósítottunk.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány közleményben tudatta, hogy júliusban első fokon sajtópert nyert az Átlátszó.hu ellen, ugyanis a magát „tényfeltáró, oknyomozó” portálként meghatározó lap lejárató hangvételű cikkében több hazugságot és valótlan állítást közölt az alapítványról és annak francia társszervezetéről, az OJIM-ról (Observatoire du journalisme). Az ügyben az Átlátszó már a második sajtóperét veszítette el, ugyanis első fokon korábban a párizsi székhelyű OJIM is nyert ellenük.

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint az Átlátszó egy sor valótlan állítást közölt az „átlátható újságírás” megvalósulásáért munkálkodó csapatról. Valótlanul állította például, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány által üzemeltetett Ojim.hu-nak külföldi tulajdonosa van, és valótlanul állította, hogy Claude Chollet volt az Ojim.hu egyik tulajdonosa.  Valótlanul állította azt is, hogy Claude Chollet francia szélsőjobboldali ideológus, valamint, hogy az Ojim.hu a francia szélsőjobboldal kelet-európia projektje. 

Az ítélet kapcsán a Transzparens Újságírásért Alapítvány közleményében így fogalmaz: „Alapítványunk sajtóperének győzelme fontos mérföldkövet jelent a transzparens újságírás megvalósításáért folytatott munkánkban. Egy olyan lejárató cikk kapcsán nyertünk sajtópert az Átlátszó ellen, ami objektív, tényfeltáró álca mögött közölt szárnyait bontogató kezdeményezésünkről hazugságokat és épített azokra tudatosan negatív minősítéseket. A bíróság jelen ügyben hozott ítéletei precedens értékűek: nem lehet következmények nélkül szélsőjobboldalinak minősíteni olyan szereplőket, akik másként, több ponton innovatív módon gondolkodnak a média működéséről. 

Az Átlátszó számos hazugságra és valótlan állításra alapozva megpróbálta szervezetünkre rásütni a szélsőjobboldali bélyeget, hogy azzal hiteltelenítse azt. Szerencsére a Fővárosi Törvényszék ítéletei szerint ezt a mai Magyarországon nem lehet következmények nélkül megtenni.” 

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés