Lemondott a libanoni külügyminiszter

2020. augusztus 3. 17:27
Hitti leköszönésével kapcsolatosan azt mondta: döntése nem volt könnyű, de semmilyen kormányzati tisztség nem ér annyit, hogy feladja elveit.

Naszif Hitti libanoni külügyminiszter hétfőn közleményben bejelentette, hogy lemond tisztségéről, mert a kormánynak nincs egyértelmű elképzelése Libanon jövőjéről, és hiányzik belőle a valódi hajlandóság a nemzetközi közösség által követelt szerkezeti reformok életbe léptetésére. Rögtön ezután meg is lett az utód az államfő diplomáciai tanácsadójának, Charbel Vahbának a személyében. Hitti leköszönésével kapcsolatosan azt mondta: döntése nem volt könnyű, de semmilyen kormányzati tisztség nem ér annyit, hogy feladja elveit.

Figyelmeztetett: Libanon megindult egy lejtőn, aminek a vége az lehet, hogy „bukott állammá” válik. Hitti biztatta politikustársait, hogy fogjanak össze a nemzet érdekében. „Különben a hajó elsüllyed, és mindenkit magával ránt a mélybe” – tette hozzá. Helyi médiaértesülések szerint az sem tetszett Hittinek, hogy Hasszán Diáb kormányfő bírálta a múlt hónapban Bejrútba látogató Jean-Yves Le Drian francia külügyminisztert, aki szerinte semmi újat sem mondott libanoni tartózkodása során, és nem tájékoztatták megfelelően a bejrúti kormány által életbe léptetett reformokról. A karrierdiplomata Hittit januárban nevezték ki a külügyi tárca élére. Egyelőre nem tudni, Diáb hogyan fogadja majd lemondását.

Libanon súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van, az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet. A közel-keleti országban az államadósság mértéke eléri a bruttó hazai termék (GDP) 170 százalékát, miközben a munkanélküliség, a szegénység és az infláció emelkedik. Bejrút március elején fizetésképtelenséget jelentett. A kormány tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az összeomlás elkerülése végett, de eddig nem léptette életbe a külföldi hitelezők által elvárt szerkezeti reformokat. Miután Michel Aun államfő és Hasszán Diáb kormányfő elfogadta Hitti lemondását, ki is nevezték utódját, az új tárcavezető a 67 éves Charbel Vahba lett, aki 2017 óta az elnök diplomáciai tanácsadója volt eddig.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés