Egyelőre nem szabadulhat a Romániában terroristaváddal elítélt Beke István

2020. augusztus 03. 14:18

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt.

2020. augusztus 03. 14:18
null

Egyelőre nem kerülhet feltételesen szabadlábra a terrorizmus vádjával Romániában öt év börtönbüntetésre ítélt Beke István. A Brassó Megyei Törvényszék hétfői jogerős határozata ugyan részben megsemmisítette a Beke számára kedvezőtlen elsőfokú határozatot, de csak annyi engedményt tett a székelyföldi elítéltnek, hogy nem 2021 januárjában folyamodhat a bírósághoz újabb szabadon bocsátási kéréssel – amint az elsőfokú ítéletben szerepelt – hanem már 2020. november 25-én megteheti ezt. A jogerős ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján közölték.

A Brassói Bíróság múlt héten első fokon elfogadta a székelyföldi terrorper másik vádlottjának, Szőcs Zoltánnak a feltételes szabadlábra helyezését. Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarság soraiban, hiszen az első fokon eljáró bukaresti táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva úgy tekintette, hogy koncepciós eljárás folyik a kézdivásárhelyi fiatalok ellen. Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a romániai bíróságok.

(MTI)

(Nyitókép: Zagyva György Gyula társvezető beszél a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szimpátiatüntetésén a Budapesti Román Nagykövetség épületénél 2015. november 6-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt.)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egripeti77
2020. augusztus 05. 20:04
Romániában minden román (még a ballibek is) irredenták, Nagyromániáról álmodnak. Ők "hazafiak", a petárdás fiúk meg terroristák. Kíváncsi vagyok mi történne, ha egy magyarországi román nemzetiségi szervezet tagjait letartóztatná a TEK, mert petárda volt náluk és részegen arról ábrándoztak, hogy a határt kitolják a Tiszáig. Az ENSZ már itt lenne és persze a románok lennének a legjobban felháborodva.
makapaka2
2020. augusztus 05. 10:41
Disznóság! Ehhez persze a Gittegyletnek egy elítélő szava sincs.
Paskai
2020. augusztus 03. 19:39
A bocskoros bocskorban születik.
nemecsekerno_007
2020. augusztus 03. 17:46
Valamit ki kéne találni, hogy a székelyföldi magyarokat meg tudjuk védeni. Már ha olyan szituáció alakulna ki mint Szíriában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik