Az összes ellenzéki párt válságban van

2020. augusztus 3. 18:22

Bálint Botond
Pesti Srácok.hu
A Momentumnak nincsenek válaszai a társadalom problémáira, elsősorban azért, mert nem is érzékeli azokat. Nem magyar párt, csak magyar nyelvterületen működik.

„A választási ciklus felénél a kormánypártok népszerűsége ötven százalék felett van, úgy, hogy valószínűleg most először nem is mérik felül őket, ahogy szokták, néhány százalékkal, hanem a stabil Fidesz szavazók száma valóban most több, mint az összes választó fele. Ennek az az oka, hogy a Fidesz és a miniszterelnök szokás szerint talált az emberek számára elfogadható válaszokat az ország problémáira, az ellenzék viszont még az önkormányzati választásokon szerzett pozícióival sem tudott élni. Az ellenzéki pártok pedig egyenként és különböző okokból vannak válságban, úgy, hogy egyiknek sincs igazán esélye arra, hogy a helyzetén javítson.

A Demokratikus Koalíció

A DK egyre inkább Dobrev Klára pártja lesz. Gyurcsány Ferenc látványos Facebook–posztokon keresztül jól dokumentált és így követhető mélyrepülése lassan kikapcsolja a volt miniszterelnököt a nagypolitikából, már évek óta inkább jelenség, mint valódi játékos. A felesége és a DK szerencséjére és szerencsétlenségére időnként felbukkan és rendkívül hatékonnyá válik a többi ellenzéki párt kinyírásában, viszont ezzel párhuzamosan azzal, hogy látszik, tovább korlátozza a DK egyébként is csekély további növekedési esélyeit. A közvélemény-kutatási adatok szerint sem Gyurcsány, sem a felesége nem eladható a hazai politikai piacon. Dobrev azért kevésbé népszerűtlen, mint férje, mert a törzsbalos MSZP-szavazókat nem töri ki tőle a frász.

De ez csak arra elég, hogy a maga gátlástalanságával látsszon, de még ehhez is kell a nyugati »demokraták« támogatása, ahogy EP alelnököt csináltak belőle (nyilván születési előjog alapján, mert politikai teljesítménye korábban nem volt.). A DK nem nagyon juthat 15-20 százalék fölé, még a legoptimistább forgatókönyvek szerint sem. Nyugdíjas támogatói nem a programja miatt követik, hanem Gyurcsány miatt, illetve biztos van néhány százaléknyi olyan szavazó is, akit az Európai Egyesült Államok eszméje lenyűgöz. De ez egy belpolitikai célpontú választáson inkább visz, mint hoz.

A DK egy szekta, és semmi esélye megváltozni. Ebben az értelemben nem egy szociológiai jelenség, hanem Gyurcsány Ferenc »karizmája« hozta létre. Létének egész folyamata az ezzel való küzdelem, olyasvalakit akar hatalomra juttatni, akit a magyar társadalom megvet.

A Momentum

Érdekes jelenség, hogy a jelenlegi két legerősebb ellenzéki párt egyike sem rendelkezik igazi társadalmi beágyazottsággal, nem a magyar társadalomban gyökeredző okok hozták őket létre, hanem a Momentum esetében külföldről importált tudás és tőke. És ez pont annyira rossz is, mint ahogy hangzik. Tulajdonképpen a Momentum sem politikai párt. A Momentum egy generációs illúziót árul azoknak, akik magukat a világban utazgatva akarják megvalósítani, lehetőleg valamilyen kreatív, művészeti tevékenység segítségével. Azt az ígéretet, hogy ez lehetséges. Ez nem politikai program, hanem egy egyetlen választásra szóló projekt. A Momentumnak nincsenek válaszai a társadalom problémáira, elsősorban azért, mert nem is érzékeli azokat. Nem magyar párt, csak magyar nyelvterületen működik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,MSZP válsága Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltségével kezdődött. Alkalmatlan jelölttel nem tanácsos választást nyerni (érdekes ez tavaly Budapesten is sikerült nekik), ami aztán válságok sorozatán keresztül vezetett el Gyurcsány miniszterelnökségéhez.,,

Ez tévedés.

Szerintem Medgyessy Péter jelölése és megválasztása tudatos volt. Ő volt a jelöltek közül az akit a legkönnyebben meg lehetett buktatni, puccsolni.
A háttérben pedig a cél ez volt és Gyurcsány Ferenc beültetése a miniszterelnöki székben.
Így - a hátteret is figyelembe vesszük - akkor az MSZP mélyrepülése Gyurcsány Ferenccel kezdődött.
2006 őszén még az MSZP-SZDSZ korrigálhatott volna, ha feloszlatják a parlamentet és időközi választ lett volna.

A költségvetésben sem 2002-2004 évben kezdődtek a problémák. Illetve nem Medgyessy Péter miatt, hanem elsősorban az SZDSZ gazdasági miniszterének elképzelése, téves felfogása miatt.

Jól prezentálja ezt az amit Medgyessy Péter a meghallgatáson mondott és az ehhez kapcsolható tényszámok, az ebből számítható eredmény.
Lásd! http://nol.hu/belfold/medgyess..

Csintalan Sándor /MSZP/94 november: "....a liberális pártok, azok választási pártok a világon mindenütt, , nagy tőkéscsoportok dobják őket össze, kész-passz." Ennyi, Sándor a látó ember........

"Évek óta szajkózzátok hogy a Momentum külföldről van pénzelve, de eddig nulla bizonyítékot szolgáltattatok erre"
Az Altusnak viszont az EB utal milliárdos nagyságrendben.
FeGyőr a mama hotelben találta ki a párizsi olimpiát két parizeres szenya közt.

"Standoltak, plakátoltak, gyűléseket tartottak."

Újbudán, meg a Blahán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés