Az összes ellenzéki párt válságban van

2020. augusztus 03. 18:22

A Momentumnak nincsenek válaszai a társadalom problémáira, elsősorban azért, mert nem is érzékeli azokat. Nem magyar párt, csak magyar nyelvterületen működik.

2020. augusztus 03. 18:22
Bálint Botond
Bálint Botond
Pesti Srácok.hu

„A választási ciklus felénél a kormánypártok népszerűsége ötven százalék felett van, úgy, hogy valószínűleg most először nem is mérik felül őket, ahogy szokták, néhány százalékkal, hanem a stabil Fidesz szavazók száma valóban most több, mint az összes választó fele. Ennek az az oka, hogy a Fidesz és a miniszterelnök szokás szerint talált az emberek számára elfogadható válaszokat az ország problémáira, az ellenzék viszont még az önkormányzati választásokon szerzett pozícióival sem tudott élni. Az ellenzéki pártok pedig egyenként és különböző okokból vannak válságban, úgy, hogy egyiknek sincs igazán esélye arra, hogy a helyzetén javítson.

A Demokratikus Koalíció

A DK egyre inkább Dobrev Klára pártja lesz. Gyurcsány Ferenc látványos Facebook–posztokon keresztül jól dokumentált és így követhető mélyrepülése lassan kikapcsolja a volt miniszterelnököt a nagypolitikából, már évek óta inkább jelenség, mint valódi játékos. A felesége és a DK szerencséjére és szerencsétlenségére időnként felbukkan és rendkívül hatékonnyá válik a többi ellenzéki párt kinyírásában, viszont ezzel párhuzamosan azzal, hogy látszik, tovább korlátozza a DK egyébként is csekély további növekedési esélyeit. A közvélemény-kutatási adatok szerint sem Gyurcsány, sem a felesége nem eladható a hazai politikai piacon. Dobrev azért kevésbé népszerűtlen, mint férje, mert a törzsbalos MSZP-szavazókat nem töri ki tőle a frász.

De ez csak arra elég, hogy a maga gátlástalanságával látsszon, de még ehhez is kell a nyugati »demokraták« támogatása, ahogy EP alelnököt csináltak belőle (nyilván születési előjog alapján, mert politikai teljesítménye korábban nem volt.). A DK nem nagyon juthat 15-20 százalék fölé, még a legoptimistább forgatókönyvek szerint sem. Nyugdíjas támogatói nem a programja miatt követik, hanem Gyurcsány miatt, illetve biztos van néhány százaléknyi olyan szavazó is, akit az Európai Egyesült Államok eszméje lenyűgöz. De ez egy belpolitikai célpontú választáson inkább visz, mint hoz.

A DK egy szekta, és semmi esélye megváltozni. Ebben az értelemben nem egy szociológiai jelenség, hanem Gyurcsány Ferenc »karizmája« hozta létre. Létének egész folyamata az ezzel való küzdelem, olyasvalakit akar hatalomra juttatni, akit a magyar társadalom megvet.

A Momentum

Érdekes jelenség, hogy a jelenlegi két legerősebb ellenzéki párt egyike sem rendelkezik igazi társadalmi beágyazottsággal, nem a magyar társadalomban gyökeredző okok hozták őket létre, hanem a Momentum esetében külföldről importált tudás és tőke. És ez pont annyira rossz is, mint ahogy hangzik. Tulajdonképpen a Momentum sem politikai párt. A Momentum egy generációs illúziót árul azoknak, akik magukat a világban utazgatva akarják megvalósítani, lehetőleg valamilyen kreatív, művészeti tevékenység segítségével. Azt az ígéretet, hogy ez lehetséges. Ez nem politikai program, hanem egy egyetlen választásra szóló projekt. A Momentumnak nincsenek válaszai a társadalom problémáira, elsősorban azért, mert nem is érzékeli azokat. Nem magyar párt, csak magyar nyelvterületen működik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
artfx
2020. augusztus 05. 12:21
A CEUs ügy nem meglepő, oda járt, és aktív volt már a CEU-t elnyomó törvények elleni tiltakozáskor is. Az atlantista baloldali establsihment helyében te melyik politikai erőt tartanád esélyesnek? Nyilván nem a fidesz által pénzelt MSZP-t vagy a politikai zombikból álló DKt. Így aztán marad a Momentum mint fiatal szövetséges párt. Ehhez nem kell ügynöknek lenni. Ismerünk olyan ma is aktív politikust, aki a rendszerváltáskor fiatalon (Soros kegyeltjeként) tért vissza Magyarországra, és nagyon felkapott volt nyugati körökben... Esetleg kapisgálod, hogy kire gondolok??
Leo3
2020. augusztus 03. 23:11
Igen, és ezt a válságot a határtalan gyűlölet tartja egyben...
night watch
2020. augusztus 03. 21:55
"akik magukat a világban utazgatva akarják megvalósítani" Az utazgatással semmi baj nincs, de ezek bármennyit utazgatnak, nem tudják levetni a keserű, fülledt, gyűlölködő, ellenséges belpesti primitív provincializmust (Márait parafrazálva).
simonvitéz
2020. augusztus 03. 20:49
Jelenleg igen, de ha valahogy mégis sikerül megegyezniuk az 1 az 1 ellen indulásról a 106 egyéni körzetben, akkor okozhatnak kellemetlen meglepetéseket a nemzeti oldalnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik