A második negyedévben közel tizenöt százalékkal csökkent a szlovák gazdaság a tavalyi év azonos időszakához képest

2020. augusztus 3. 18:36
A szlovák Költségvetési Tanács szerint a szlovák gazdaság ez év áprilisában érte el a mélypontot, amikor a tavalyihoz képest 20% -os volt a visszaesés.

A Költségvetési Tanács becslése szerint a gazdasági növekedés visszaesése a második negyedévben az előző negyedévhez képest eléri a 11% -ot. Ez azt jelenti, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 14,8% -kal csökkent az előző évihez képest – írta a ma7.sk hétfőn.

A cikkből kiderül: az év első felére a szlovák gazdaság csökkenéséről szóló új becslés 2,4% -kal jobb, mint amit a Makrogazdasági Előrejelzések Bizottsága eredetileg feltételezett 2020 júniusában. A helyi statisztikai hivatal 2020 augusztus 14-én teszi közzé a GDP második negyedévére vonatkozó hivatalos becslését.

A Költségvetési Tanács szerint a szlovák gazdaság ez év áprilisában érte el a mélypontot, amikor  a tavalyihoz képest 20% -os volt a visszaesés. Szerintük Szlovákia a fokozatosan épül fel a többi euro-övezeti országgal együtt.

„A külföldi bizalmi indexek mutatói a kereslet erőteljesebb felgyorsulására utalnak, de tekintettel a világszerte romló járványügyi helyzetre, a fellendülés bizonytalan. A gazdaság gyorsulása ellenére az ipar és a szolgáltatások hazai kapacitása egész évben kihasználatlan marad. A gazdaság éles visszaesése elsősorban a külkereskedelemi és a beruházási folyamatok eredménye. Pozitív kockázatot érzékelünk a magánfogyasztás és a munkaerő-piaci mutatók alakulásában. A fiskális intézkedések továbbra is fékezik a foglalkoztatás erősebb csökkenését” – idézi a felvidéki magyar portál a szervezetet.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ráadásul sok tömegautót készítenek. Nálunk az Audi és a Mercedes vevői általában jómódú emberek, akik talán kevésbé érzik meg a Covidot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés