Egyiptom figyelmeztette Törökországot

2020. augusztus 2. 6:57
Hogy kizárólagos gazdasági övezetében ne végezzen szeizmikus vizsgálatokat.

Kairó arra figyelmeztette szombaton Ankarát, hogy a földközi-tengeri szeizmológiai kutatási területének egy része belenyúlik Egyiptom kizárólagos gazdasági övezetébe (EEZ), és ha Törökország ott folytatna kutatásokat, az felérne az ország szuverenitásának megsértésével és ellene irányuló támadással. Az egyiptomi külügyminisztérium közleményében nem tér ki részletekre, és csak azt hozza Ankara tudomására, hogy a tervbe vett kutatásokról készült ismeretterjesztő anyag nyolcadik pontjában szerepel az a terület, amely átfedésben van Egyiptom kizárólagos gazdasági övezetével. A szeizmikus kutatások a gázlelőhelyek feltárása előtti vizsgálatok részét képezik.

A földközi-tengeri gáz- és olajlelőhelyek kiaknázása miatt egyre élesedik a vita a térségbeli országok között. Törökország és Líbia tavaly novemberben tengeri joghatósági megállapodást kötött, amely értelmében közös kutatásokat végezhetnek a tengerfenék alatt található energiahordozók után. Athén sérelmezte, hogy a megállapodás tudomást sem vesz arról, hogy a kijelölt tengeri határon helyezkedik el a Görögországhoz tartozó Kréta. Görögország, Ciprus és Egyiptom is a nemzetközi jogba ütközőnek minősítette a török-líbiai egyezményt, amely új határok meghúzásával tovább bonyolítja a Ciprus környéki olaj- és gázlelőhelyek kiaknázásáról zajló vitát. Az idén júniusban Olaszország és Görögország kötött kizárólagos gazdasági övezetek határát kijelölő megállapodást.

Görögország és a líbiai helyzet

Görögországnak körülbelül hatezer kisebb-nagyobb szigete van a térségben, közülük több mint 200 lakatlan. Ankarának az az álláspontja, hogy energiahordozók felkutatásakor a Görögországhoz tartozó szigeteket nem szabad beleszámítani a térség kizárólagos tengeri gazdasági övezeteibe, Athén szerint viszont ez a javaslat a nemzetközi jogba ütközik. A minap Emmanuel Macron francia elnök teljes támogatásáról biztosította a vitában Görögországot, és leszögezte, hogy Brüsszelnek határozottan fel kell lépnie a Földközi-tenger keleti térségét érő provokációval szemben. Egyiptom Törökország térségbeli riválisa, és közeli kapcsolatokat ápol Görögországgal és Ciprussal. Míg például Ankara a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő kormányt támogatja a líbiai polgárháborúban, Egyiptom Oroszországgal és az Egyesült Arab Emírségekkel együtt a  tobruki ellenkormány oldalán harcoló, „puccsista” Halífa Haftar tábornok mellett áll ki.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés