Lampedusa hosszú árnya

2020. augusztus 1. 7:15

Faggyas Sándor
Magyar Hírlap
Salve Salvini!

„»Büszke vagyok arra, hogy megvédtem Olaszországot, ismét ezt tenném, a lelkiismeretem tiszta« – írta Matteo Salvini, miután csütörtök este a római szenátus szűk baloldali többsége megvonta a mentelmi jogát, így a legnépszerűbb olasz párt, a Liga elnökét bíróság elé állíthatják. Az ügyészség tavaly ősszel a volt belügyminiszterrel szemben (többek között) hivatali hatalom­mal való visszaélés, személyi szabadság korlátozása, nemzet­közi konvenciók megsértése címén indított vizsgála­tot. Ezeket a szörnyű bűnöket azzal követte el, hogy belügyminisztereként következetesen megtiltotta az Afrikából migránsokat szállító »civil« hajók kikötését Olaszországban.

Tavaly júniusban a Der Spiegel által »Európa-kapi­tánynak« titulált Carola Rackete Sea-Watch 3 nevű NGO-hajójával a líbiai partok közelében cirkálva »megmentett« a tengeren hánykolódó több tucat afrikai migránst, majd szembemenve az olasz törvényekkel és az olasz pénzügyőrség hajójával, önkényesen kikötött Lampedusa szigetén. Salvini háborús bűnösnek nevezte a harmincegy éves német nőt, akit persze hősként ünnepeltek a nyugati bevándorláspárti médiumok és politikusok. A hazáját védő belügyminiszter csak annyit tehetett, hogy a bíróság által szabadlábra helyezett nőt kiutasította az országból. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke pedig hiába követelte a német csempészhajó elsüllyesztését, nem akadt utóda Andrea Doria admirálisnak, a genovai flotta 16. századi legendás parancsnokának, aki hosszú honvédő szolgálata során a földközi-tengeri muszlim kalózhajók sokaságát küldte a tenger fenekére.

Salvinit mégsem a brüsszeli balliberális Politico által az Európa sorsát leginkább meghatározó „álmodozók” közé – Tonhalhegy Grétával együtt – sorolt német nő, hanem az Open Arms nevű spanyol csempészhajó miatt akarják bíróság elé állítani. Ez szintén afrikai migránsokat vett a fedélzetére és szállított Olaszország felé, s bár Salvini továbbra is zárva tartotta a kikötőket, egy szicíliai ügyész végül engedélyezte a hajó kikötését, így az egy éve, augusztus 20-án majdnem száz illegális bevándorlót tett partra Lampedusán.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez van, ha egy szónak több jelentése is van. Mindig előkerül a politikai
célnak megfelelő értelmezés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés