Letartóztatták Joób Mártont, Botka László bizalmasát

2020. július 30. 15:49
A gyanú szerint Joób és társai fiktív számlázással közel 250 millió forintos hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Amint arról mi is beszámoltunk, több százmillió forintos áfacsalás gyanújával őrizetbe vették Botka László bizalmas emberét, Joób Mártont. Keddi cikkünkben azt írtuk: Joób letartóztatásáról csütörtökön dönt a bíróság. Most a 24.hu cikke szerint ez megtörtént, azaz letartóztatta a Kecskeméti Járásbíróság a 250 millió forintos áfacsalással gyanúsított Joób Mártont és közvetlen munkatársait.

Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője a lap megkeresésére közölte: az ügyben eljáró nyomozási bíró a főügyészség indítványának megfelelően elrendelte a cég vezetőjének és két közvetlen munkatársának a 30 napos letartóztatását.

Joób Márton a szegedi polgármester, Botka László legszűkebb köréhez tartozik és az önkormányzatban a család- és szociálpolitikáért, illetve sportért felelős tanácsnok. A 2018-as választáson az MSZP és a Párbeszéd közös országgyűlési képviselőjelöltje volt Csongrád megye 2-es körzetében (Szeged), de B. Nagy László, a Fidesz-KDNP jelöltje megelőzte.

Most őt és társait azzal gyanúsítják,

hogy fiktív számlázással közel 250 millió forintos hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A megalapozott gyanú szerint a szórólapterjesztéssel foglalkozó – a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű – gazdasági társaság a 2013 és 2017 vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől. A számlázási lánc tetején álló cég a szórólapterjesztést négy megyében folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal. Költségei fedezésére, valamint az áfafizetési kötelezettségének csökkentésére három különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat.

A számlázási láncban levő cégek kizárólag a fiktív számlák kibocsájtására jöttek létre, és a láncok legalján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek vagy nem teljesítették adóbevallási kötelezettségüket, vagy ha tettek is bevallást, az adót már nem fizették meg. A bűncselekményt megvalósító tevékenység leplezése végett a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fennmaradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez” – olvasható a 24.hu-n.

A cikkből az is kiderül: a főügyészség szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását. A nyomozás során megismert adatok szerint ugyanis a gyanúsítottak egy része az eljárásról való tudomásszerzést követően megpróbált eltüntetni néhány bizonyítékot, és a rájuk nézve kedvezőtlen vallomást tevő személyt megpróbáltak rábírni arra, hogy változtassa meg a vallomását. Az eljárás során pedig hamis nyilatkozattal próbáltak kivonni a bizonyítékok köréből olyan adathordozókat, amelyek terhelő adatokat tartalmaznak rájuk nézve.

 

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De ez a híveket nem érdekli.
Ök csak arra figyelnek, hogy "Botka bizalmi embere"...

Érdemes megnézni pl. ugyanerről a mai hvg-s híradást:

- egy betűvel NEM említik, hogy MSZP-s a fazon,
- egy betűvel NEM említik, hogy az ellenzéki ballib pártokról van szó, csak monden kommentár nélkül az összellenzék semmitmondó fedőszervét írják ki,
egy betűvel NEM említik Botkát.

Egy picit is gyanútlan olvasó simán hiheti azt, hogy valami lényegtelen civilről van szó, vagy akár fideszesről...

Nem régen olvastam róla egy cikket. Azt hittem, van egy szimpi, tisztességes baloldali. Tévedtem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés