Index-rovatvezető: Ez évek óta időzített bomba volt, amely most robbant fel

2020. július 30. 9:17
Jenei Miklós szerint az okozta a problémát, hogy az Index „fejére ültették” Gerényi Gábort.

A Klubrádiónak adott interjút jenei Miklós, az Index gazdasági rovatának vezetője, akit elsőként arról kérdeztek, hogy miért álltak fel a portál újságírói a múlt héten. Azt mondta, ennek teljesen közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Dull Szabolcs főszerkesztőt kirúgták, kicsit távolabbról nézve pedig az, hogy úgy érezték, a függetlenségüket ezzel olyan mértékben sértették, ami már nem vállalható.

Szerinte nemcsak arról van szó, hogy nagyon szerették Dull Szabolcsot és kiálltak mellette, hanem arról: a szerkesztőségnek megalakulása óta alapelve volt, hogy senki nem szólhat bele abba, mit írnak, miről írnak és kik a munkatársaik.  „Ha valaki kívülről áttöri ezt a pajzsot, amelyet a szerkesztőség eddig tartani tudott, akkor a függetlenségünk már vállalhatatlan mértékben sérül, ezért számít ez vörös vonalnak” – fogalmazott.

Jenei az előzményekről elmondta, hogy az Index vezetésének „fejére ültették” Gerényi Gábor korábbi Index-alapítót, az Azonnali.hu társtulajdonosát, valamint tanácsadóját, Erdélyi Zsoltot, aki már Dull kirúgása előtt szorgalmazta a főszerkesztő menesztését.

Arra a kérdésre, hogy a márciusban érkezett Vaszily Miklós milyen befolyással volt az Index.hu vállalatra, Jenei Miklós azt mondta, ez nehéz és komplex helyzet. Arról van szó – mondta – hogy maga az Index.hu, amelyet látnak az olvasók, az újságírókból és néhány számítógépből áll, de annak felületeit már az Indamedia adja el, minden szolgáltatást tőle kell vásárolni, általuk ismeretlen szerződéseken keresztül.

Szerinte a lap nem tudott volna saját akaratából szabadulni ebből a helyzetből, és az Indamedián múlt, mennyi reklámot értékesít, és abból mennyi jut vissza a szerkesztőséghez.

„Ez évek óta időzített bomba volt, amely most robbant fel” – jelentette ki Jenei. 

A volt rovatvezető Bodolai László szerepéről is nyilatkozott. Mint mondta, úgy jelenik meg ez kifelé, mintha Dull Szabolcs és Bodolai állna szemben egymással, de nekik valójában nem Bodolaival volt az alapvető és közvetlen problémájuk. Sokat tett azért az elmúlt években, hogy ebben az alapítványi formában működhessenek, biztosan rengeteg villámot elhárított, ami érte a szerkesztőséget. Szerinte Bodolai próbált mozogni ebben a nagyon nehéz viszonyrendszerben, és most erősen elmérte a mozgásterét, de igazából „nem ő a valódi aktor” ebben a történetben.

Elmondta, hogy az Index elhagyása nem volt cél, csak garanciákat szerettek volna a függetlenségükre, de mivel ezeket nem kapták meg, nem volt más választásuk. Szerinte a semmibe ugrott a szerkesztőség, mindenki hatalmas kockázatot vállalt az elveiért. Azt is mondta: nagyon úgy tűnik az elmúlt napok eseményei után, hogy az Index szerkesztőségének távozása „olyan űrt hagy a közéletben, amelyet a társadalom szeretne betölteni”. Véleménye szerint ha lesz folytatás, azt a milliós olvasótábor hozza létre, mert szüksége van rá. Lesz-e működő új portál a következő hetekben? Erre a kérdésre Jenei úgy válaszolt, hogy, ilyen méretű projektet nem lehet néhány hét alatt összehozni. A szerkesztőség szeretne együtt maradni, ezért úgy gondolja, valami „szükségszerűen kell, hogy legyen ebből”.

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a Gerényi, már ő is fideszes lett. Vagy mindig s az volt, de csak most fedezte fel magában az inner-fideszt. Ördögi.

Valami zavar van:-)
Kimaradt, hogy OV számolta fel az indexet.
Ezeket a cikkeket, mert már több ilyen van, össze kell gyűjteni és a támadók orra alá kell dugni.

"néhány számítógépből áll"
Mennyi az a néhány, ez így nem hihető, mert a felmondottak listája sem néhány és gondolom mindegyikre jutott egy-egy számítógép.
Egyébként ha az index egy magánvállalkozás, akkor a tulajdonos miért nem szólhat bele a dolgokba, ha végleg elszalad a szekér. Ha nem szólhat bele, akkor az korlátozott tulajdon.
Egyébként mindennapra jut valami új "tény", csak nem tudni mi köze ehhez Orbán Viktornak.
Viszont már telekürtölték egész Európát.

Már meg is szűnt, sőt, még azelőtt újjáalakult, hogy megszűnt volna.
Dobrevné, hogy mire adott kívánságot Dullnak, - valószínű arra, hogy mindenképp az legyen azIndex-mottó: mindenről Orbán tehet, és ezt meg kell írni az Európai Bizottságnak, személyesen UVL-nek - de tény:
Máris megvan az egyik főszerkesztő-helyettes...


10:03
Megvan az Index egyik új főszerkesztő-helyettese | 24.hu
24.hu

Amatőrök. Bázisdemokrácia egy üzleti, befolyásszerző biznyákban. Azt is írhatja, hogy nincs lélegeztetőgép és mind meghalunk, meg azt is h qrva sok a gép. Akkor meg ellopták. Tízből kilenc a mentőben exitál. Nyitott varrott sebbel seprik haza. A tartalom kész, a sales house szerez hirdetőt - az FB, Alphabet elől - és a firkász kikéri a libamájat a romkocsmában. Ez a szabad sajtó.

GYuri bá jobban fizet..

egy indexes csajt ismerek csak. Rút szegény és ortodox zsidó, viszont csak zsi lehet a férje. Nagyon szűk a halmaza, a metszete, az idő meg megy.. elég depós firkálmányjai vannak..

TG is kattintásvadász.. Hatalomgyár. Ez innováció?

Ez a sztori eddig kb ugyanaz, mint a Vs-é volt pár éve. A szerkesztőség, bár deklaráltan nincsenek semmilyen nyomás alatt, hirtelen, isteni sugallatra vagy mintha zombivírus fertőzte volne meg őket, feláll, mert pénzt kaptak egy MNB alapítványtól, hogy aztán hamarosan feltűnjenek a HVG, 444, ATV szerkesztőségeiben. Ha a Mandinak van kedve egy kis oknyomozáshoz, érdekes lenne utánanézni, hogy a Vs egykori stábja mennyi idő alatt talált magának új munkát és hol? Szerintem érdekes olvasmány lenne. (Egy cimborám a vs-nél dolgozott, amikor egy találkozáskor a Helló hogy vagy, mizu? szinten beszéltünk, és a Vs is szóba került, az volt a benyomásom, hogy pár hét alatt került át a HVG-hez, és az egész inkább hasonlított áthelyezéshez.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés