Nők szeretnék legyőzni Lukasenkát

2020. július 29. 8:00
A börtönbe zárt és elmenekült ellenfelek helyett egyikük felesége száll ringbe a fehérorosz elnökválasztáson.

Izgalmasan alakul a belarusz elnökválasztás, miután mindhárom alternatív jelölt, akit eredetileg veszélyesnek tartottak Aljakszandr Lukasenka, az országot 25 éve vezető autoriter elnök hatalmára, elmenekült vagy börtönben van, számol be az Euronews.

Az Euronews elérte a családjával Oroszországba menekült Valerij Cepkalót. Azt mondja, Aljakszandr Lukasenka bármit megtesz, hogy megtartsa a hatalmát, ezért számára nem kétséges, hogy a választás nem lesz tiszta.

– Lukasenka nem akar egy becsületes szavazást. Mindent megtesz majd, hogy meghamisítsa az eredményt, és ezt sugallja a választknak is: mindegy, mire szavaznak, ő úgyis olyan számokat mond be, amilyeneket akar. Itt Oroszországban átlátszó az urna, kamerán figyelheti bárki, hogyan zajlik a szavazás. Nálunk még mindig fából van a doboz, régies a szavazás módja, és régies a csalás módja is, amelyet alkalmazni fog, fogalmazott.

Cepkalót, hazája Egyesült Államokba delegált egykori nagykövetét figyelmeztették, hogy a hatóságok megvonni készülnek tőle és feleségétől a gyermekeik felügyeleti jogait.

– Nagy a kockázat, hogy börtönbe zárnak, hogy elkezdik azt az eljárást, amellyel el akarják venni tőlünk a gyerekeinket. Ez nyilván nagy nyomást helyezne a feleségemre, aki nagy szerepet vállalt a kampányomban – mondta az Euronewsnak Cepkalo.

A másik két, mérhető támogatással rendelkező alternatív jelöltet, Viktor Babarikót és Szergej Tyihanovszkijt kizárták a versenyből és bebörtönözték, így Lukasenka kihívója egy nő lett: Tyihanovszkij felesége, Szvetlana. Mellé állt a szintén bebörtönzött bankár, Babariko kampányfőnöke, Maria Kolesnikova, és őt támogatja kampánygyűléseken Cepkalo felesége, Veronika is.

Fehéroroszországban Lukasenka hatalomra kerülése óta először lenne esélye ellenzéki jelölteknek, ugyanis zsugorodik a gazdaság részben a járvány, részben az Oroszországgal megromlott viszony miatt. A járványt is félrekezelte Lukasenka, aki annyi más autoriter vezetőhöz hasonlóan lekicsinyelte annak jelentőségét.

(Euronews)

 

   

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyilván más nem is számít, csak legyen rend és földgáz télen. A többi apróság, például hogy ne cselédként éljen az ember a saját hazájában, szóra sem érdemes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés