Hongkongban megkezdődtek a letartóztatások az új nemzetbiztonsági törvény alapján

2020. július 29. 20:22
A törvényt élénken bíráló külföldi kormányok és nemzetközi szervezetek szerint a jogszabály valódi célja a hongkongi demokráciapárti mozgalom elfojtása.

Első alkalommal vettek őrizetbe Hongkongban aktivistákat az új nemzetbiztonsági törvény alapján – közölte a helyi sajtó szerdán. A négy fiatalt – három férfit és egy nőt – elszakadásra felbujtás vádjával vették őrizetbe. Úgy tudni, 16 és 21 év közötti diákokról van szó. A rendőrség szerint a csoport a közösségi médiában tett ilyen tartalmú kijelentéseket a nemzetbiztonsági törvény hatálybalépése óta. „Azt mondják, egy Hongkongi Köztársaságot akarnak létrehozni és fenntartások nélkül készek harcolni ezért” – közölte Li Kvai-vah az új jogszabály alkalmazásának kikényszerítésével megbízott egység vezetője. „Azt is mondták, hogy ebből a célból egyesíteni akarják a függetlenségért küzdő csoportokat Hongkongban” – fűzte hozzá.

A csoport saját közlése szerint még a törvény hatályba lépését megelőzően feloszlott, mindössze az interneten tartotta meg jelenlétét. Egyikük a dpa német hírügynökség értesülése szerint Tony Csung volt diákvezető. A 19 éves fiatalt otthonában fogták el kínai rendőrök. Egy televíziós műsorban egykori társai arról számoltak be, hogy a rendőrök kosárszámra hordtak ki anyagokat Csung lakásából. Hongkong 1997-ben került vissza a brit korona fennhatósága alól Kína uralma alá. Az átadási egyezményben 50 évre garantálták a városállam számára, hogy Kína különleges közigazgatási területeként széles körű autonómiát élvezhet, lényegében csak honvédelmi és külpolitikai kérdésekben függene Pekingtől.

Egyes megfigyelők szerint ezt a garanciát rúgja föl a június 30-án elfogadott kínai nemzetbiztonsági törvény, amely többek között tiltja Hongkongban a „szakadár tevékenységet” és a „felforgatást”, és lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadatását Kínának. A jogszabály emellett azt is engedélyezi, hogy kínai biztonsági erők járjanak el a volt brit koronagyarmat területén. A törvényt élénken bíráló külföldi kormányok és nemzetközi szervezetek attól tartanak, hogy a jogszabály nagyon komolyan csorbítja Hongkong autonómiáját, és a valódi célja a hongkongi demokráciapárti mozgalom elfojtása.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy mire várt eddig Peking?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés