A harc az Index lelkéért csak most kezdődik

2020. július 29. 8:26

Jámbor András
Mérce
Az Index-sztori nemhogy véget ért volna, de igazából csak most indul.

„Ebben a helyzetben függetlenül attól, hogy Bodolai a Fidesz embere-e, összeér a kormánypárt és az Index vezetésének szándéka. Ugyanis most a lehető legfélelmetesebb képek egyike  épült fel a fideszesek számára: amely arról tanúskodik, hogy még a legnagyobb reménytelenségben is van értelme közösséget alkotni és ellenállni. Ha pedig az Index távozó szerkesztősége tagjainak halálugrása egy erős új projekt elindításával végződne, akkor az azt is mutatná, hogy nem csak morális szempontból van értelme ellenállni, hanem az ellenállásból új dolgok sarjadhatnak, anyagilag is megérheti a dolog.

Ennél pedig kevés veszélyesebb dolog van, hiszen a kormánypárt egyik fontos mondandója a társadalom számára, hogy a szuverén, saját akarat előbb vagy utóbb le lesz törve, úgyhogy ezzel ne is próbálkozz. Pontosan e folyamatok miatt az Index-sztori nemhogy véget ért volna, de igazából csak most indul. Az utólagos értelmezéseknek most komoly tétjük van. A szerkesztőség távozását kísérő narratívák, és az Index új szerkesztőségének összeállítását kísérő narratíva fog dönteni arról, milyen irányba mozdul el a magyar szólásszabadság helyzete. Ebben a helyzetben tényleg minden kenegetés gyengíti a távozók pozícióját, és minden egyértelmű kiállás mellettük erősíti a helyzetüket.

Van azonban egy kérdés, ami már eldőlt. Ma elképzelhetetlenek tűnik, hogy az Index távozó szerkesztősége visszaépítsen egy akkora lapot, mint amekkora az Index volt (lásd például, hogy az olyan kiegészítő termékek, mint a Totalcar, a blog.hu, a Femina, a Velvet nem állnak majd rendelkezésre a látogatottság növelésben), 20 év brandértékét, amelyből az ország kezdőoldala lett nem lehet egyik napról a másikra visszaépíteni. Ugyanakkor akkora most a mozgás a médián és a politikán belül, hogy egyrészt lehetőség van egy nagyobb innovációra, amely a sajtóról való közgondolkodást átformálja, másrészt pedig a »felesleges ellenállni, a Fidesz úgyis mindent legyőz« berögződés valódi cselekvéssel való átírására.

Itt végre nem csupán arra van lehetőség, hogy bemutassunk a »gonosz Fidesznek«, hanem arra is, hogy mi, pénzügyi lehetőséggel rendelkező állampolgárok és a pénzügyi lehetőséggel nem rendelkező, de az ügyet támogató állampolgárok összerakjunk egy jelentős projektet, ami egy Fidesz utáni időszakban is a független magyar sajtó és a politikai kontroll éllovasa legyen. Hogy megtanuljuk azt, hogy igenis a médiára, a politikára költeni kell, pénzt, erőforrást, időt, befolyást, mert ha mi nem is költünk, oligarchák és pártkatonák fognak költeni, de akkor az a média és az a politika nem is a mi érdekeinket, a nép (még ha itt a nép a középosztály is) érdekét szolgáló média vagy politika lesz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak egy propaganda kiadvany csuklott ossze a sok kozul, mely kiadvanyok mind ugyanazt szajkozzak: O1G. Es az ossz mondanivalojuk, ezt cifrazzak 0-24-ben.
Na, azert az Indexet aldoztak be, mert arra gondoltak, az szol a kegnagyobbat. A Soros-blogon, hvg-n, 24-en, 168-on el tudjak mondani tovabbra is amit akarnak, sot, meg kevesebbe is kerul. Marad a penz a zavargasokra, provokaciokra, zavarkeltesre.

A Soros-birodalom viszont felkezzel, mellenyzsebbol tudta volna megmenteni oket, ha ... ez lett volna a cel. De nem ez, hanem a nyugalom megzavarasa a cel. A vilagnak a telerinyalasa azzal, hogy itt nincs sajtoszabadsag, O1G, ilyesmik.
Lassuk, ki veszi be es meddig ezt az Apro kutyakomediat!

" a legnagyobb reménytelenségben is van értelme Index-közösséget alkotni és ellenállni."
Mi is ez az Index-közösség, mi az értelme? Azon kívül, hogy "azt írok, amit akarok, senki bele nem szólhat, de ezért kiemelt fizetés jogos"
Egy másik portál hsz-e, tökéletes, annyi, hogy BETEGEK, de nem tudnak róla, sőt: büszkék magukra:
"Az Index-esek, amiket leírnak, abba belefogalmazzák a szélsőbalos ideológián kívül a sötét, torz, undorító perverzióikat, vágyaikat, félelmeiket.
Ha nem itt tartana a világ, ahol tart és nem uralkodna ez az ideológia, akkor ezek, és a hasonló alakok zárt osztályon lennek, és ott az ápolók által adott papírra rajzolnák és irkálnák az elmebeteg szarságaikat, mint a többi ápolt."

"Ugyanis most a lehető legfélelmetesebb képek egyike épült fel a fideszesek számára: amely arról tanúskodik, hogy még a legnagyobb reménytelenségben is van értelme közösséget alkotni és ellenállni. Ha pedig az Index távozó szerkesztősége tagjainak halálugrása egy erős új projekt elindításával végződne, akkor az azt is mutatná, hogy nem csak morális szempontból van értelme ellenállni, hanem az ellenállásból új dolgok sarjadhatnak, anyagilag is megérheti a dolog."

Magyarul: már rég megvan ki fogja "megmenteni" a lapot, 90 ember nem lép ki egyszerre, hogy ne kapjon rétest estére.

Jámbor, semmit sem értesz az egészből, nevetséges vagy, sőt, nagy nevettető, amikor a független médiáról beszélsz. Tényleg unalmasak vagytok, a társadalom többsége számára érdektelen a belpesti vergődésetek.

Az összes portált a középrétegek olvassák. Mari néni a tévét nézi.

Feri a történelem órán nagyon figyelt, amikor a Reichstag felgyújtásáról tanult. Az Index a sokadik Reichstag, amit felgyújt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés