Ismét vemhes a világhírű orka

2020. július 28. 16:46
Az állat két éve kiváltotta a tudósok és az állatbarátok aggodalmát azáltal, hogy 17 napig maga előtt tolta elpusztult újszülöttjét, miközben mintegy 1600 kilométer vándorolt az óceánon.

Ismét vemhes az a kardszárnyú delfin, amely két éve kiváltotta a tudósok és az állatbarátok aggodalmát azáltal, hogy 17 napig maga előtt tolta elpusztult újszülöttjét, miközben mintegy 1600 kilométer vándorolt az óceánon Washinton állam partjai mentén.

„Amerikai kutatók a Puget-tengerszoros környékén élő veszélyeztetett kardszárnyú delfin fajról (Orcinus orca) készült drónfelvételeket vizsgálva fedeztek fel három családban egy-egy vemhes nőstényt, köztük Tahlequaht” – adta hírül a The Seattle Times napilap. Az orkák vemhessége nem szokatlan, de Tahlequah vemhessége különös jelentőségű a kutatók és a térség lakói számára két évvel ezelőtti súlyos gyásza miatt. A Puget-tengerszoros térségében élő kardszárnyú delfin veszélyeztetett faj, és körükben a legtöbb vemhesség nem végződik életképes utód világra hozatalával. „Ezen faj nőstényei általában elveszítik borjaik kétharmadát. A lazacok hiánya okozta éhség miatti stressz áll a háttérben” – mondta Sam Wasser, a Washingtoni Egyetem kutatója. A családokban lévő fiatal egyedek soványak. „Súlyosan stresszesek ezek a bálnák” – tette hozzá Holy Fearnbach tengeriemlős-kutató.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Raphael Goulet

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés