Tűzszünet lép életbe a Donyec-medencében

2020. július 26. 19:24
Korábban már többször kíséreltek meg a szemben álló felek tartós tűzszünetet teremteni, de ezek a próbálkozások rendre kudarcba fulladtak.

Megkezdték a szembenálló felek a felkészülést a Donyec-medencében vasárnap éjféltől életbe lépő újabb tűzszünetre – adták hírül ukrán és orosz tömegtájékoztatási eszközök. Az Ukrajinszka Pravda hírportál orosz forrásokra hivatkozva jelentette vasárnap, hogy a donyecki szakadár erőknek kiadták a parancsot a tűz teljes beszüntetésére hétfőtől. Ezt a Ria Novosztyi orosz hírportál jelentette Denisz Szinenkovra, a donyecki szakadárok úgynevezett „népi milíciájának” parancsnokára hivatkozva.

Ezt megelőzően az ukrán Egyesített Erők Parancsnoksága szombaton kiadott sajtóközleményében tudatta, hogy elkezdték az előkészületeket a teljes és mindenre kiterjedő fegyvernyugvás életbe léptetésére. A közlemény szerint a helyi idő szerint hétfőn nulla órától életbe lépő tűzszünet betartását minden álláson külön parancsnokság alá tartozó, korábban ENSZ-küldetésekben részt vett, hasonló feladatokban gyakorlatot szerzett katonák ellenőrzik majd.

Ez elsősorban azért fontos, hogy ne vonja el az Egyesített Erők kötelékébe tartozó katonák figyelmét az esetleges provokációk észlelésétől és megakadályozásától, továbbá lehetőségük legyen az önvédelemre az ENSZ alapokmányának ide vonatkozó cikkelye értelmében - tette hozzá a parancsnokság a közleményben, nem zárva ki annak lehetőségét, hogy ellenséges részről a tűzszünet megsértésére kerülhet sor.

Az eddigi próbálkozások kudarcba fulladtak

A legújabb tűzszünetről szerdán videokonferencia útján állapodott meg a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett minszki összekötő csoport. A felek állítólag megállapodtak abban is, hogy egyik fél sem vet be drónokat, valamint nem telepít nehézfegyvereket lakott területekre. Korábban már mintegy kéttucatszor kíséreltek meg a szemben álló felek tartós tűzszünetet teremteni, de ezek a próbálkozások rendre kudarcba fulladtak.

A fegyvernyugvás előfeltétele annak, hogy a több mint hat éve tartó konfliktusról újabb csúcstalálkozót lehessen tartani. Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök szeretné tárgyalóasztalhoz ültetni Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt.

Az Oroszországgal határos ukrajnai Luhanszk és Donyeck megyében több mint hat éve dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus, már körülbelül 13 ezer ember halt meg. 2018 februárjában életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló ukrán törvény, amely Oroszországot agresszornak, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig Oroszország által ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan katonaivá alakult át, és új neve Egyesített Erők Művelete lett.

Moszkva váltig tagadja, hogy támogatná fegyverekkel, illetve katonákkal a kelet-ukrajnai szakadárokat, a Donyec-medencében dúló háborút Ukrajna belső konfliktusának, polgárháborúnak nevezi.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Moszkva váltig tagadja, hogy támogatná fegyverekkel, illetve katonákkal a kelet-ukrajnai szakadárokat, a Donyec-medencében dúló háborút Ukrajna belső konfliktusának, polgárháborúnak nevezi."

a mondat elso es a masodik fele egymast nem zarja ki. attol hogy van egy POLGARhaboru, meg nyugodtan lehet annak egyik vagy masik felet tamogatni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés