A Fidesznek egyáltalán nem volt érdeke, hogy az Index-szerkesztőség felmondjon

2020. július 26. 14:31

Kardos Gábor
Azonnali.hu
Nekik sokkal kedvezőbb volt az eddigi állapot fenntartása.

„Talán emlékeznek még néhányan, hogy mit jelentett »indexre kerülni« a Kádár-rendszerben: azt, hogy valaki túlságosan szabadon fogalmazott és ezért nem engedték megjelenni a hatalom által kontrollált nyilvánossági formákban. Legfeljebb szamizdatban jelenhetett meg. Az index tehát a cenzúra feketelistája volt. A sors és a magyar sajtótörténelem iróniája, hogy most az egész Index került indexre.

Mielőtt azonban mindenki mártírként szentté avatná a majdnem egységesen felmondó szerkesztőséget és vak bizalmat szavaznánk nekik a folytatásra más néven, érdemes közelebbről megnézni, kik is voltak ők, mit is képviseltek, hogyan és kit szólítottak meg. Hogyan jött létre az a demokratikus kultúrával bíró közösségekben bárhol teljesen abszurd illúzió, hogy egy privát kereskedelmi médium pótolhatná a közszolgálatot, miután az NER-pórázra került.

Főszabályként mindig azok védelmére kell kelni, akikre épp lesújt a hatalom, de itt egyáltalán nem egyértelmű, hogy a konkrét esetben valóban ez történt-e, mint azt a korábban szintén indexes Bodoky Tamás, az Átlátszó alapítója is megírta.

A Fidesznek egyáltalán nem volt érdeke, hogy az Index-szerkesztőség felmondjon, nekik sokkal kedvezőbb volt az eddigi állapot fenntartása, hogy az Index egy bizonyos határig kritikus velük, de a NER igazán sötét ügyeiről valahogy mégsem jelennek meg sorban tényfeltáró anyagok. Ha már konteós motivációt keresünk, a másik oldalon logikusabb lehetett egy ilyen manőver, amivel lekerülhet a hosszú NER-pórázról a szerkesztőség valamilyen új névvel, közben nemzetközi botrányt generálva a Fidesznek.

Egyik alapvető fenntartásom a közismert indexes stílussal szemben éppen az, hogy mások sorskérdéseiről és általában mindenről fanyalgó-fikázó, sőt nyíltan cinikus felsőbbséggel írtak – egész addig, míg nem az ő sorsuk lett hirtelen a téma. Pedig egy újságíró legfőbb erénye az empátia, és az, hogy az ő világától idegen, világnézetétől eltérő dolgokról, emberekről is hitelesen számol be. Nem csupán „objektíven”, hanem emberien.

Most azt az együttérzést várják el, amit annyiszor tagadtak meg másoktól már stilárisan is egész eddigi tevékenységükben. Ezt nem tartom etikusnak. Ennél is fontosabb tartalmi okai vannak azonban annak, hogy nem szeretnék bedőlni ennek a most folyó nagyszabású szolidaritási fundraisingnek – mindaz, amit ebben a cikkben részletesebben kifejtek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

444 dettó. A legnagyobb gecik a Fidesszel szemben, ugyanolyan kurvaerős szöveget nyomnak, mint Gyurcsány, de a tényfeltárásban nem szoktak remekelni. Akkor a 444 is fideszmédia?

Azzal a résszel én is egyetértek, hogy az Index a körúton belüli értelmiségnek irkált. Csak ezzel nincsenek egyedül, az egész ballib oldal nekik ír, és hozzájuk beszél. Média, politikai párt egy kutya. Cinikusak és lenézőek a vidékiekkel, és most már a munkásokkal szemben is, és a saját kis áldozati csoportjaik (nők, négerek/cigányok, transzvesztiták) pátyolgatásán kívül senki nem érdekli őket, de ez nem index-specifikus, az egész kultúrájuk, világnézetük ilyen, erre épül.

Ááááá

:))))))))))))))))

Lófaszt mama.90 ember, köztük egy csomó politikailag semleges tartalom készítője vagy technikai személyzet nem áll fel, hacsak nincs lezsírozva egy tuti alternatíva. Ugyanígy ment a Vs. esetében is. Azokat főleg a HVG szívta fel.

Ez az index ügy kísértetiesen hasonlít a feledésbe merült VS. ügyére, amit anno a Mandi is szemlézett. A VS egész színvonalas balközép lap volt, növekvő olvasótáborral, amit nem ennyire pucsszerűen, de de igen hasonlóan vertek szét. Az első távozásról még a Népszabadság is beszámolt:

Felmondott a vs.hu-nál Joó Hajnalka újságíró. A Facebookon közzétett nyilatkozata szerint "a VS-en mától ne keressetek, felmondtam. A szerkesztőség független (aki mást mond, hazudik), de az MNB lopott (pardon, elkülönített) pénze - amiről amúgy fogalmam nem volt - se az ízlésemmel, se a szakmai elveimmel nem fér össze. a hogyantovábbról 1előre fogalmam sincs. Tíz év alatt mindenesetre zsinórban ez a negyedik munkahelyem, ahonnan a politika közvetlen vagy közvetett beavatkozása miatt lépek le. Lehet, hogy érdemes lenne áttérnem a mesekönyvekre."
A múlt héten derült ki, hogy az MNB alapítványai több mint félmilliárd forinttal támogatták a vs.hu kiadóját a New Wave Media-csoportot, amelynek tulajdonosa Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére.

A mesekönyv hasonlat a lényegre tapintott, ugyanis Joó és az egész szerkesztőség napokon belül a HVG-hez igazolt, az ürügy, miszerint az egyébként független szerkesztőség hirtelen rádöbben, hogy Matolcsy unokaöccse - ó borzalom - résztulajdonos, és hogy MNB alapítványi pénzt is kaptak, finoman fogalmazva is röhejes fedősztorija volt annak, hogy a HVG átcsábította és kibelezte a VG szerkesztőségét, lényegében tönkre téve ezzel a portált.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés