A Vajdaságban is gyógyít a katolikus orvosmisszió

2020. július 23.
A koronavírus-járvány óta először indult útnak a Katolikus Karitász Orvosmissziója. Az önkéntes orvosokból álló különítmény július első hétvégéjén a Délvidéken végzett szűrővizsgálatokat magyar diákok és hozzátartozóik körében. Vojcek Lászlót, a missziót vezető orvost kérdeztük a tanulságokról.

Kecskés Csoma írása a Mandiner hetilapban.

Fotó: Vermes Tibor

Az Orvosmisszió járvány utáni első útja a Délvidékre vezetett. Kárpátalján a vírushelyzet miatt még mindig nem közelíthető meg az a tizenhat helység, amelyet látogatni szoktak. Összesen huszonhárom településen végeznek szűrést Délvidéken, Erdélyben és Kárpátalján. A harmadik éve felkeresett muzslyai Emmausz Kollégiumban – Nagybecskerek külterületéről van szó – elsősorban az ott tanuló diákokat és a helyi magyar közösség gyermekeit szűrik, de természetesen a felnőttekkel is foglalkoznak, nőgyógyászati rákszűrést is végeznek.

Vojcek doktorék rendkívül jó tapasztalatokat szereztek. Három év után jogos annak a felmérése, hogy orvosilag milyen változás történt. Százötvenhat személynél, köztük nyolcvannégy gyermeknél végeztek szűrést. „A visszajárók harminckét százalékánál a gyógyulás következtében elvehetők voltak a mozgásszervi segédeszközök – meséli az orvos. – Sok esetben megszűnt a gerincferdülés, a nagy fájdalmat okozó lábboltozat-süllyedés vagy a térdfájdalmat okozó saroksüllyedés.” Hogy miért? Egyrészt már kora gyermekkorban kezdik a kezelést, másrészt konduktor által előkészített tornagyakorlatos füzetet adnak rajzokkal.

Nem elhanyagolható az sem, hogy Muzslyán uszoda is rendelkezésükre áll, az úszás lehetőségét az Emmausz Kollégium biztosítja minden rászorulónak. A konduktorok, a gyógytornászok felhívták a figyelmet arra, hogy milyen fontos hetente legalább három alkalommal egy órát úszni. Ez a hármas kezelési kombináció megmagyarázza, miért ilyen magas a gyógyultak száma, ráadásul egy növekvő csontozatú szervezet is kompenzál, ha az orvostudomány besegít kicsit. „A besegítés sikerességét tudtuk most felmérni a három évvel ezelőtti eseteinknél, és nagyon jó a tapasztalat. Örömmel vettem, hogy a felnőtteknél is kiválóak az eredmények” – teszi hozzá az orvos.

„Azokat az elszakított településeket keresik fel, ahol magyar nyelvű intézmény, óvoda, iskola van”

Címlapkép: Vermes Tibor

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés