A G20-csoport megfontolja az adósságok törlesztése határidejének meghosszabbítását

2020. július 19. 20:26
A csoport szerint a koronavírus-járvány okozta válság miatt a legszegényebb országoknak további segítségre lenne szükségük.

Megfontolják a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-országcsoport tagjai, hogy későbbre halasszák a 2020 végéig esedékes adósságok fizetési határidejét, tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány okozta válság miatt a legszegényebb országoknak további segítségre lenne szükségük – derült ki a G20-országok pénzügyminisztereinek vasárnapi videokonferenciája után kiadott zárónyilatkozatból. A halasztásról legkorábban a pénzügyminiszterek következő, októberi tanácskozásán születhet döntés. Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója hangsúlyozta: segíteni kell azoknak a szegény országoknak, amelyeknek hiteleik vannak vagy gazdaságukat különösen súlyosan érinti a koronavírus-járvány. Reményét fejezte ki, hogy a hitelezők támogatni fogják az adósságfizetés halasztására vonatkozó kezdeményezést. Eddig 42 ország fogalmazott meg ilyen irányú kérvényt.

Németország – szolidaritása jeleként – további 3 milliárd eurót ajánl fel kamatmentes hitelre az IMF segélyprogramján belül. Olaf Scholz vasárnap elmondta, hogy Németország a 2020-2021-es időszakban összesen 8,7 milliárd eurót fordít nemzetközi segélyezésre. Az újabb felajánlással Berlin igyekszik azon országoknak segíteni, amelyek különösen szenvednek a világjárvány káros hatásaitól.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés