Plágiumbotrányba keveredett Matovic

2020. július 16. 18:04
A szlovák kormányfő kész lemondani, ha teljesítette választási ígéreteit.

Igor Matovič (OĽaNO) 1998-ban írt diplomamunkájában két publikációt is felhasznált anélkül, hogy azok forrását feltüntette volna – írja a Denník N nyomán az Újszó.  A lap szerint a szlovák miniszterelnök az őt ért vádakra válaszolva kijelentette, hogy kész lemondani azt követően, hogy teljesítette választások előtt tett ígéreteit.

„A kormányfő 1993 és 1998 között végezte felsőoktatási tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetem Menedzsment Karán. Arra, hogy Matovič diplomamunkája problémás lehet, először a Hospodárske noviny hívta fel a figyelmet 2012-ben, amikor is rámutattak, a jelenlegi kormányfő munkájának címével már korábban megjelent egy gazdasági szakemberek által közölt kiadvány” – ismerteti az előzményeket a felvidéki magyar honlap.

Nyolc évvel ezelőtt a kormányfő egykori témavezetője, az azóta elhunyt Jozef Komorník, a felröppent gyanú kapcsán megjegyezte, nem észlelt arra utaló jeleket, hogy a diplomamunka plágium lenne. A tanár Matovicot a legjobb diákjai közé sorolta. „A diplomamunka megírására az akkori viszonyokhoz képest is sok időt szenteltem. Nem kértem meg mást, hogy írja meg helyettem, és nem is vásároltam egyet készen, holott megtehettem volna” – mondta Matovic 2012-ben, a Hospodárske novinynak adott interjúban, ahol hangsúlyozta:a diplomamunka tárgyát ő maga vetette fel, de az iskola témakínálatából választotta. Amikor azonban rájött, hogy ilyen címmel már létezik egy publikáció, értelemszerűen felhasználta azt munkája írásánál.

Most Matovic a Facebookon reagált az információkra, ahol beismerte, valóban becstelenül szerezte akadémiai fokozatát. Mint írja, kész lemondani, amint teljesítette a választások előtt tett ígéreteit. „Őszintén szólva, nem tudom, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban minek nem tüntettem fel a forrását, és ezekből mennyi volt. Ha azonban így van, elloptam valamit, ami nem az enyém, így de facto tolvaj vagyok, ami szomorú és semmiképp sem dicséretre méltó”– írta a posztban. „Elnézést kérek minden tisztességes diáktól, aki mindenféle másolás, súgás vagy más trükközés nélkül képes volt elvégezni az egyetemet. Őszintén csodálom önöket” – idézi Matovicot az oldal.

Nyitóképünk forrása: MTI/Máthé Zoltán.

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyar nyelven ez így nem a 'becstelenség' beismerése, inkább ironizálás.

Pl Timmermanst, Sculzot nem fenyegette plágium veszély.

A hírből világossá válik: a Cabal képes bárkiről terhelő adatokat gyűjteni.
ha olyan nincs, médiűja révén elhiteti a nyilvánossággal, hogy a nincs azt jelenti: van.
Mint Matovicnál történik.
Matovic nem Soros embere, annyi bizonyos.
Ezért a hajsza ellene.

Lengyelországban meg akarják semmisíteni a választás eredményét, Szerbiában is a győztes Vucic ellen lépnek fel. Egyértelmű, hogy összehangolt nemzetközi támadás folyik a baloldalnak nem tetsző kormányom ellen.

Valaki már leírta, hogy ezen az alapon az értelmiség nagy részének "le kéne mondania". De visszamehetünk odáig, hogy a konzulens, a bíráló bizottság miért nem vette észre? Nem hiszem, hogy a mostani kritikusok fejből ismernek minden, a tárgyban idézhető munkát, nyilvánvaló, hogy direkt ilyen irányú kutakodás folyt egy egyéb módon nem támadható politikus ellen. Az eredmény szánalmas, mondhatom azt is, hogy nulla, Matovicnak nem kell lemondania. Már csak azért sem, mert nem róla van szó, hanem a V4-ről. Nálunk a megengedő ellenzék Gyurcsány esetében szervilisen toleráns volt.

gyurcsányi?
smidtpali?
dajcs?

A következő Gyurcsány-tárgyaláson remélhetőleg reális bírói döntés születik.
Mert az a bíró már nem az a bíró lesz..., a nomenklatúra-fattyak, -fattyanők kikerülnek onnan, melegebb éghajlatra mennek.

Na, akkor te mondd meg, miért nem vették észre 2001 óta, kormányoktól függetlenül?

Tudom, hogy a fajtádat meggyőzni lehetetlen, ezért csak példaként, mennyire spontán történnek a dolgok, ha a Soros-ok veszélyt éreznek:
"Beverly Eckert 9/11 özvegy.
Visszautasította az Obama-kormány 1,8 millió dollárját.
Követelte az igazság feltárását Obamától.
6 nappal később lezuhant a repülőgépe, (Buffalo-i repülőgáp-szerencsétlenség.)
" Andrew Breitbart Hillary Clinton kampányelnökét, John Podestát Washington egyik legnagyobb, korruptabb alakjának írta le.
Ne, sokkal később Breitbart szívelégtelenségben elhunyt. (Mint Udo Ulfkotte). Röviddel ezután Breitbart halottkéme is meghalt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés