Bírságokat szabott ki a médiatanács több rádió szolgáltatójára

2020. július 16. 14:22
A Rádió 1 szolgáltatója a gyermekvédelmi szempontokat figyelembe véve 550 ezer forintos bírságot kapott.

Bírságokat szabott ki a médiatanács több rádió és a TV2 szolgáltatójára – tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön az MTI-t. A testület a rádiós szolgáltatók műsorkvótákra vonatkozó 2019-es kötelezettségteljesítésének vizsgálata során néhány tízezer forintos bírságot rótt a 101,7 Pécs FM, a mezőtúri Pont Rádió, a budapesti Spirit FM és a nyíregyházi Mustár Rádió szolgáltatójára, amiért eltértek a törvényben előírt kötelezettségeiktől – közölték.

A Rádió 1 szolgáltatója – hallgatói bejelentés alapján indított hatósági eljárásban – a gyermekvédelmi szempontokat figyelembe véve 550 ezer forintos bírságot kapott, mert a Balázsék című, 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsort nem megfelelő időpontban és korhatár-besorolással sugározta egy áprilisi reggelen. A műsorban a műsorvezetők szexuális töltetű témákról direkt, erőteljes utalásokkal beszélgettek és viccelődtek, ezért az kizárólag este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna adásba, 16-os korhatárjelzéssel – írták.

A TV2 szolgáltatójára 520 ezer forintos bírságot szabott ki a médiatanács, mert a csatorna a Trendmánia egy-egy februári adásában a műsort támogató utazási iroda és egy konyhai cikkeket áruló bolt termékeit, szolgáltatásait burkoltan reklámozta a szerkesztett tartalomban, azok megvásárlására sarkallva a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez, a közvetlen népszerűsítést más műsorrészben, így műsorszámon belül nem teszi lehetővé – közölték.

A médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét – olvasható a közleményben.

(MTI)

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában