A járvány miatt elmarad az augusztus 20-i ünnepség

2020. július 16. 10:44
A tisztavatás kivételével minden nyilvános ünnepség el fog idén maradni – jelentette be Gulyás Gergely.

A tegnapi kormányülésen hozott döntésekről számolt be Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormányülés központi témája ismét a járványügyi helyzet volt. Emlékeztetett, hogy vasárnap beutazási korlátozásokat jelentettek be. amiket hetente vizsgálnak majd felül. Rámutatott, hogy a fertőzés terjedése földrajzilag nem egységes, ezért – főleg a nagyobb országokban – régiós és tartományi bontásban is nagyon eltérő lehet a koronavírus jelenléte. Kifejtette, hogy ezért a kormány indokoltnak látta, hogy módosítson a beutazási korlátozásokon, így a későbbiekben ezek már régiós szinten lesznek besorolva. A régiós bontásokról Müller Cecília országos tisztifőorvos fog dönteni – tette hozzá.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban hazánkban és a környező országokban is folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma. „Szerbia és Ukrajna kivételével egyértelműen kedvező folyamtokról beszélhetünk ezért sem indokolt további szigorítás” – fogalmazott hozzátéve, hogy „idehaza az eddigi bevált szabályok betartása és fenntartása továbbra is szükséges, így a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban,  és továbbra sem lehet 500 fő feletti zenés, táncos rendezvényt tartani. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette azt is, hogy a tegnapi kormányülésen az a döntés született, hogy

az idei augusztus 20-i ünnepi rendezvények – a tisztavatás kivételével – elmaradnak.

Nagy valószínűséggel idén ez teljes egészében el fog maradni” – mondta a miniszter hozzátéve, hogy „ez indokolt, hiszen azt látjuk, hogy a fertőzés veszélyét leginkább a tömeges, nagy rendezvények hordozzák magukban, ezért a tisztavatás kivételével minden nyilvános ünnepség elmaradása mellett döntött a kormány”.

Enyhítési kérelmek

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány hallja azokat a hangokat, amik a korlátozások enyhítését kérik – ez jellemzően a szórakoztató- és zeneiparhoz kapcsolódó kérés –, de augusztus 15-ig semmiképpen nem terveznek enyhíteni. Kifejtette, hogy az utolsó kormányülés július 29-én lesz, és az akkori adatok fényében dönthetnek majd arról, mi lesz a korlátozásokkal augusztus 15. után. Hozzátette azt is, hogy a kormány – német mintára – készen áll a zeneipar szélesebb rétegének támogatására. „Ha augusztus közepéig nem lesz változás, akkor bevezetünk egy olyan támogatási rendszert, ami a zeneipar szélesebb rétegét érinti” – fogalmazott. 

Uniós csúcs

Azt látjuk, hogy nagyon eltérő és egymástól távol álló álláspontok vannak, ezért nem biztos, hogy eredményes lesz a pénteki és szombati csúcs” – mondta a tárcavezető. „Itt most nem arról van szó, hogy az uniós tagállamok befizetéseiből jön létre költségvetés, hanem közös hitelt veszünk fel” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ebben a kérdésben nem lehet feltételeket szabni. „Ha kötelezettséget vállalunk azért is, hogy más államok is visszafizetik, akkor arra is jogunk van, hogy az általunk legjobbnak talált módon használjuk fel ezeket az összegeket” – mutatott rá Gulyás Gergely. 

(Nyitókép: A Magyar Honvédség ejtőernyős egysége mutat be célra ugrást a Parlament előtti Duna szakaszon az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légi parádén 2019. augusztus 20-án. MTI/Lakatos Péter.)

Összesen 216 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincsen ezen sok vitatkoznivaló. Kaleta jellegzetes un. "karrierdiplomata", aki mindig az aktuális kormányhoz, azaz áttételesen az országhoz hűséges. Sajna ezek között is ugyanúgy akad férges, ahogy a többi között is. A C típusú átvilágítás csak a nyilvánvaló támadási pontokat ( barátnők, titkolt homoszexualitás, alkohol vagy drogfüggés etc.) képes kiszűrni, mélyen rejtett hibákat nem.

Egyszer már kiixeltelek,
X

A Prájd az a Főváros hatásköre, az nem állami ünnep.
Karácsony dönt róla nem a kormány.
Végül is vonuljanak, majd a Tisztiorvos Asszony két hét karanténba küldheti őket, nagy örömükre.

Ne erőlködj, 2011 után több kormány alatt is dolgozott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés