Ismét erőszakossá fajult a kormányellenes tüntetés Bulgáriában

2020. július 15. 7:46
A Bojko Boriszov vezette bolgár kormány távozását követelik.

Két rendőr és egy tüntető is megsebesült kedd éjjel Szófiában, amikor a Bojko Boriszov vezette bolgár kormány távozását követelő újabb megmozdulás résztvevői megpróbáltak erőszakkal behatolni a parlamenti képviselők irodaházába – közölte a rendőrség. Anton Zlatanov, a szófiai rendőrfőkapitány helyettese szerda hajnalban azt mondta, hogy provokátorok próbáltak behatolni a parlamentnek a kormányszékház mellett lévő épületébe, betörve az üvegajtót, miközben gyúlékony anyaggal és vörös festékkel töltött palackokat dobáltak a rendőrökre. A rendőrök azonban visszaverték a rohamot. Hat embert állítottak elő, tette hozzá Zlatanov, aki szerint futballszurkolók kis csoportjai és egyéb provokátorok próbáltak összecsapást kirobbantani a tüntetők és a rendőrök között.

Szófiában és más bolgár városokban – Várnában, Burgaszban és Plovdivban – hatodik napja tartanak a korrupció ellen tiltakozó és a kormány távozását követelő megmozdulások, amelyek résztvevői az ország oligarcháival való összefonódással és maffiaszerű működéssel vádolják a kormányt. Kedd este Szófiában mintegy ötezren skandálták a 2017 óta hatalmon lévő, Bojko Boriszov miniszterelnök vezette jobbközép kormány székháza előtt, hogy „maffia” és „mondjatok le”. Az ügyészég előzőleg kedden óva intett mindenkit attól, hogy felüljön a 18 vádpont elől Dubajba menekült bolgár szerencsejáték-mágnás, Vaszil Bozskov által szervezett esetleges provokációknak. Egyúttal közzétette azt a Bozskov Facebook-oldalára feltett  hangfelvételt, amelyen az üzletember leszögezi, hogy kezdettől támogatja a kormányellenes tüntetéseket, és kiáll mellettük a továbbiakban is.

Az ellenzéket vezető szocialista párt (BSP) válaszul azt hangoztatta, hogy az ügyészség fizetett és szervezett megmozdulásnak igyekszik beállítani a tüntetéseket, de ezzel nem tudják elhallgattatni tiltakozókat. Könnyen látható, hogy olyan emberek vesznek részt a megmozdulásokban, akik őszintén változásokat akarnak – közölte nyilatkozatban a párt élén álló Kornelia Ninova. Az ellenzéki szocialista párt és Rumen Radev oroszbarát államfő által támogatott tüntetők szerdára a parlament elé hirdettek tüntetést, ahol a szocialisták a tervek szerint a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványt terjesztenek be.

Bojko Boriszov kormányfő a hét végén kijelentette, hogy kormánya hivatalban marad, de a védelmi és a pénzügyminiszter is elmondta, hogy a kabinet nem mond le. A következő parlamenti választások jövő év márciusában esedékesek Bulgáriában.

(MTI, Euronews)

 

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Moralizálsz mocskos nicktolvaj lipsi? Lógatnálak kenderkötélen valamelyik minaretből amit a szektatársaiddal gründoltatok Európába. Nyugati civilizáció sírásója- ez legyen a nicked...

Sajnos akié a média, azé a hatalom. A lengyeleknél a németek tartják a média gyeplőjét- el kellene tőlük venni.

A romlottságod gáz, csuknám rád a kamraajtót.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés