Brüsszeli hamiskártyások

2020. július 15. 7:24

Bán Károly
Magyar Hírlap
A Nemzetközi Valutaalap prognózisa szerint Magyarország a legstabilabb ország az unióban.

„A magyar Országgyűlés nem fog a helyreállítási csomaghoz kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni, jelentette ki a házelnök a parlament által elfogadott határozat kapcsán.
»Okos urak közt játszottam a bambát« – idézett Kövér László, az Országgyűlés elnöke József Attila 1936-ban született Kész a leltár című verséből tegnap a parlamentben, a koronavírus-járvány kapcsán tervezett európai uniós mentőcsomag, pontosabban gigahitel vitáján. Kövér az uniós tagságunk óta eltelt időszak bambaságaira utalt, és arra a tapasztalatra, hogy »hamiskártyásokkal nem szívesen ülünk egy asztalhoz«.

A magyar Országgyűlés nem fog a helyreállítási csomaghoz kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni, jelentette ki a házelnök a parlament által elfogadott határozat kapcsán, utalva rá, hogy milyen útravalóval küldik a kormányfőt a pénteki uniós csúcsra. Ennek lényege az, hogy Magyarországnak nincs szüksége a gigaméretű mentőcsomagra. Hazánk ugyanis – a hatékony védekezésnek és az állampolgárok fegyelmezettségének köszönhetően – sikeresen kezelte a válságot, a munkanélküliség növekedése megállt, a megszűnt munkahelyek visszaépítése megkezdődött, s a Nemzetközi Valutaalap prognózisa szerint Magyarország a legstabilabb ország az unióban, itt várható a legkisebb visszaesés.

Ugyanakkor szolidárisak vagyunk a nehéz helyzetbe került déli tagállamokkal és elkötelezettek az európai gazdaság növekedési pályára állítása mellett is. Magyarország ezért egyszeri, kivételes eszközként hozzájárulna a gigahitel felvételéhez, ha mindez kizárólag az Európai Unió bajba jutott tagállamai gazdaságainak stabilizálását és az egész közösség versenyképesebbé tételét szolgálja – igazságosan és politikamentesen!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Politikai feltételhez kötni bármilyen helyreállítási csomagot, emlékeztet a régi szép moszkovita időkre. Az elhajlók, az irányvonaltól eltérni merészelők pénzbüntetést kapnak. Ez volna a demokratikusságára, pluralizmusára és toleranciájára oly büszke Brüsszel?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés