A tömeges tesztelés szakaszába ért egy amerikai vakcina

2020. július 15. 15:54
A tesztelés utolsó szakasza július végén indul.

Eddig megfelelően működik az amerikai fejlesztésű vakcina, így az utolsó, tömeges tesztelés szakaszába léphet – írja az Associated Press nyomán az Index. A 30 ezer fő részvételével zajló kísérletet július 27-én kezdik el, hogy megtudják, elég erős-e az oltóanyag ahhoz, hogy legyőzze a koronavírust. A kutatásban már nem csak fiatalok vesznek részt, hanem a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjai is. Az oltóanyagot a Nemzeti Egészségtudományi Intézet és a Moderna közösen fejlesztette ki.

„Kedden kijött egy márciusi kísérlet eredménye, ami alapján igen, elég erős” – írja a lap. Ez az eredmény azonban megerősítésre szorul, mivel a projektben mindössze 45 önkéntes vett részt, akik kizárólag fiatal felnőttek voltak.

„Ennek ellenére jelentős eredmény, hogy az oltás hatására az önkéntesek szervezete olyan mértékben kezdett el koronavírus elleni antitesteket gyártani, mint valaki olyané, aki átesett a Covid-19-en. Ha minden a terv szerint halad – bár ez nem mindig van így –, akkor akár év végén is kijöhetnek az utolsó fázis eredményei” – számol be az Index.

A cikk további részéből kiderül, hogy a vakcinából két adagra van szükség, hogy megfelelően hasson, a második adag egy hónappal kellene kövesse az elsőt. A 45 önkéntes nem tapasztalt súlyos mellékhatásokat, de a tesztalanyok fele influenza-jellegű tüneteket produkált: fáradtság, fejfájás, hidegrázás, láz, fájdalom az oltás környékén. Ezen tünetek gyakoriak az oltóanyagok esetében. Azok közül, akik a legmagasabb dózist kapták hárman súlyosabb tüneteket produkáltak, így ezzel a dózissal nem kísérleteznek tovább.  Bár a fenti tünetek hasonlítanak a koronavírus jeleire, azonban csak közvetlenül az oltás után, és rövid időre jelennek meg.

„Anthony Fauci, az Egyesült Államok járványvédelmének vezetője örül annak, hogy ennyi vakcina készül, mert a világ minden pontján szükség lesz a védőoltásra. Sok ország kormánya már előre megrendelt készleteket a készülő szerekből, hogy amint kiderül, hogy működnek, azonnal elkezdhessék a népességük beoltását” – zárul az Index cikke.

Nyitóképünk forrása: MTI/EPA/Diego Azubel.

 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

BLM ellen is kéne egy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés