Huawei: A brit kormány gondolja újra döntését a Huawei-termékek kitiltásáról

2020. július 14. 19:44
A szóvivő szerint a Huawei jövője az Egyesült Királyságban átpolitizálódott.

A Huawei Technologies azt kéri, a brit kormány gondolja újra döntését – reagált Edward Brewster, a Huawei Technologies UK szóvivője a brit kormány azon döntésére, miszerint a brit távközlési vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a kínai Huawei technológiai óriáscégtől berendezéseket a nagy-britanniai 5G mobilhálózat kiépítéséhez, és a Huaweitől vásárolt, a brit 5G hálózatba már beépített eszközöket 2027 végéig el kell távolítani a távközlési rendszerekből.

A szóvivő szerint a döntés csalódást kelt, és rossz hír az Egyesült Királyság minden mobiltelefon-felhasználója számára. Azzal fenyeget, hogy az ország a digitális leállósávba kerül, megdrágulnak a költségek és elmélyül a digitális szakadék. „Szintlépés helyett a kormány a visszalépés mellett döntött, így azt kérjük, hogy ezt gondolják újra. Továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy az Egyesült Államok legutóbbi szankciói nem befolyásolják az Egyesült Királyságba szállított termékeink tartósságát és biztonságosságát” – nyilatkozta a szóvivő a Huawei MTI-hez kedden eljuttatott sajtóközleménye szerint.

Elemzéssel készülnek

A mai bejelentéssel kapcsolatban részletes elemzéssel készülünk, amelyben bemutatjuk, mit jelent mindez az üzletvitelünk számára, és dolgozunk azon, hogy az Egyesült Királyság kormányának elmagyarázzuk, a Huawei miként tud továbbra is közreműködni egy jobban összekapcsolt Egyesült Királyság megteremtésében” – fogalmazott Edward Brewster. Oliver Dowden, a digitális fejlesztésért felelős minisztérium vezetője a döntés bejelentésekor elmondta: a kormány a kínai céggel szemben foganatosított amerikai szankciók, valamint saját kiberbiztonsági szakértőinek felülvizsgált útmutatásai alapján döntött úgy, hogy a Huawei termékeit ki kell tiltani a brit 5G hálózatból.

A miniszter közölte azt is, hogy a 2024-ben esedékes következő nagy-britanniai parlamenti választásokig a brit kormány törvényben teszi visszafordíthatatlanul kötelezővé a Huawei termékeinek teljes eltávolítását a brit 5G hálózatokból, és ezek a hálózatok 2027 végére Huawei-mentesek lesznek. Dowden kifejtette: az amerikai kereskedelmi minisztérium május 15-én új szankciókat léptetett érvénybe a Huawei ellen, és ez olyan érdemi jelentőségű mozzanat volt, amelyet a brit kormánynak figyelembe kellett vennie. Hozzátette: az Egyesült Államok nem most tett először kísérletet arra, hogy akadályozza a Huawei beszállítói részvételét az 5G hálózatok kiépítésében. Ez volt azonban az első olyan amerikai szankcióintézkedés, amely potenciálisan komolyan befolyásolhatja a Huawei képességét új berendezések nagy-britanniai értékesítésére, ugyanis akadályozza a Huaweit az amerikai technológiával és szoftverrel készült termékek gyártásában és importjában.

Az USA nyomásgyakorlása

Dowden közölte: a brit kormány nem könnyű szívvel hozta meg döntését a Huawei kitiltásáról, mivel számításai szerint a kínai cég termékeinek beépítését tiltó, illetve a már beépített Huawei-eszközök eltávolítását előíró intézkedések együttesen két-három évvel késleltetik a nagy-britanniai 5G hálózat teljes körű üzembe helyezését és akár kétmilliárd fonttal (785 milliárd forinttal) is növelhetik a fejlesztési költségeket. Nem megerősített brit médiaértesülések szerint az amerikai kormány azt is kilátásba helyezte, hogy ha London hozzáférést ad a Huaweinek a brit 5G hálózat kiépítéséhez, az Egyesült Államok eltávolítja Nagy-Britanniát a Five Eyes (Öt Szem) hírszerzési szövetségből. A Five Eyes az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési és elhárító szakszolgálatainak tevékenységét hangolja össze.

(MTI)

Kép forrása: MTI/EPA/Andy Rain

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha jól rémlik, Merkelt is lehallgatták ezek a hujavések!!! Nem szabad tőlük venni anternát!

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2020. július 14. 22:54

Miért nincs amerikai 5G rendszer? Ha ők nem tudják produkálni, akkor megveszik attól, aki kifejlesztette. Nyugi, készülj fel, hogy az illiberalizmus teret fog nyerni.

Merkelt Amerikából hallgatták le.

Válaszok:
Megtalálta | 2020. július 15. 0:36

A britek mégis a kínait választották.

Értelmezési problémáid vannak? Azért akarják most elküldeni kínaiakat, mert előzőleg őket választották. Gondolom, ez logikus. Erre kérdeztem rá, hogy miért?

Válaszolj arra, amit kérdeztem, mert az teljesen irreleváns, hogy melyikünk mit tud a Huaweiről. Tehát, eredetileg miért választották a britek a Huaweit? Ezzel kezdődik a történet. Hogy amerikai nyomásra miért akarják elküldeni, azt értem.

Hű, de érdekes! Csak nem azt akarod mondani, hogy britek korruptak? Melyik kormány idején volt ez és miért nem zajongott az ottani ellenzék? Miért nem szóltak az amerikaiak?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés