Az albérlet- és ingatlanárak miatt indokolt a rövid távú szálláshely-kiadás szabályozása

2020. július 14. 16:17
Dömötör Csaba kiemelte: azért is fontos a szabályozás, mert a a turisták és a lakók életét össze kellene hangolni. Az ellenzék szerint szállodai lobbicsoportok vannak a háttérben.

Az államtitkár közölte: a javaslat értelmében az önkormányzatoké lesz a döntés joga, ha akarnak, szigoríthatnak, megszabhatják, hány napra lehet kiadni a szálláshelyet. E megoldással figyelembe veszik azt is, hogy ez a téma eltérő súllyal van jelen és eltérő következményekkel jár a különböző városokban – magyarázta. A szabályozás kidolgozásakor nemzetközi példákat és szakmai tapasztalatokat is figyelembe vettek, és az eredmény egy olyan javaslat lett, amelyet minden frakció jó szívvel támogathat – vélekedett. Kifejtette: sok országban kemény viták folynak erről a kérdésről, és sok európai nagyvárosban már most is szabályozzák a rövidtávú lakáskiadást. A felmérések alapján áremelkedést hozott ez a jelenség az albérlet- és ingatlanárak tekintetében, továbbá egyes országokban arra is panaszkodnak, hogy az Airbnb nem együttműködő – közölte.

Bartos Mónika (Fidesz) a társasházak problémáit emelte ki

Az elsőként felszólaló vezérszónok, Bartos Mónika (Fidesz) azt mondta, hogy az Országgyűlés egy olyan problémát próbál orvosolni, amelynek nagyon sok aspektusa van. Ezek közül kiemelte, hogy a rövidtávú, elsősorban turisztikai célú lakáskiadás gondokat okoz a társasházakban. Felhívta a figyelmet, hogy a rövidtávú lakáskiadás jelentősen emeli az albérletek árát. Hozzátette, a jelentős adóelkerülés miatt a kérdés már az EU napirendjén is szerepelt. A javaslat a helyi közösségeknek, az önkormányzatoknak biztosít lehetőséget arra, hogy a problémát saját hatáskörben oldhassák meg – mutatott rá.

Lukács László György (Jobbik) szerint nem betiltani, hanem regulázni kell

Lukács László György az előzményeket felidézve elmondta, az Airbnb azért jött létre, mert San Franciscoban telítődött a hotel és lakáspiac. Az alapítók egy lakhatási válságra keresték a megoldást, de nem gondolták, hogy ezzel egy újabb lakhatási válságot idéznek elő - tette hozzá. Mindenkinek érdeke, hogy rendezzék a helyzetet, de az viszonylag nagy terhet jelent az önkormányzatok számára, hogy rájuk hárítják a felelősséget - közölte. Az adóelkerülő és adóoptimalizáló tevékenységeket rövidre kell zárni, a lehető legtöbb szállásadót be kell vonni a közteherviselésbe - érvelt. A közösségi tevékenységeket nem betiltani, hanem valamilyen módon regulázni kell – jelentette ki.

Csárdi Antal (LMP) szerint fideszes turisztikai érdekeltségek állnak a háttérben

Csárdi Antal emlékeztetett, hogy pártja tíz éve beszél a lakhatási válságról, de a kormánypártok csak most vették észre a problémát. Szavai szerint a törvényjavaslatot a fideszes turisztikai érdekeltségek lobbija szülte meg. Ha az adatszolgáltatás a kormányhoz kerül, akkor az önkormányzat hogyan ellenőrzi majd ezt a tevékenységet – kérdezte a képviselő. Kérte, hogy támogassák azt a módosító javaslatukat, ami lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben szabályozhassák a rövidtávú lakáskiadásokat.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) szállodai lobbicsoportokról beszélt

Kocsis-Cake Olivio elmondta, a Fidesz nem a magyar emberek érdekei miatt, hanem a szállodaipari lobbicsoportnak engedve nyújtotta be ezt az előterjesztést. Az ellenzéki politikus örömének adott hangot, amiért a kabinet az önkormányzatokra bízta a szabályozást, ugyanakkor hangsúlyozta, sokkal korábban kellett volna megtennie ezt a lépést, mivel azóta rengeteg ember lakhatása lehetetlenült el.

(MTI)

Kép forrása: MTI/Kovács Tamás. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 2-án.
 

 

 

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

H a Párbeszéd ennyire tájékozott, akkor hozzák nyilvánosságra a fővárosi szállodák tulajdonosi körét.

Nem látszik most túl aktuálisnak. Se olcsó repülőjegy, se turista a Fővárosban...Talán majd jövőre fontos lesz, addigra azonban sok ilyen lakás funkciót vált, vagy eladják vagy tartós bérlet lesz belőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés